Saturday, July 01, 2006

3 Month Anniversary....

Dah berapa hari tak update blog aku nih... 2-3 hari ni keje banyak sikit... tapi aku sempat melawat blog memberblog lain.. diorang sumer citer best2 kan.. aku rasa citer aku ni cam besa2 jek.. entah ada ke tak de yang nak baca... whatever.. aku akan cuba tulis apa yang menarik.. yang terfikir dan terlintas kat fikiran aku ni... dan apa yang berlaku dalam hidup aku seharian..

Apa yang dapat aku tafsirkan di sini... setiap orang punya cerita dia sendiri.. dan setiap orang akan rasa bahagia dengan cerita diorang sendiri.. dan setiap orang tak lepas dari dugaan tuhan.. Apa pun setiap yang berlaku tuhan dah janjikan hikmah yang kita tak tahu...

Esok 1 Julai... genap 3 bulan aku kawin... dan aku sentiasa berdoa...dan berharap... kebahagiaan akan sentiasa bersama dalam rumahtanggaku... dan segalanya akan dipermudahkan... setiap wanita yang berkahwin aku rasa.. semua mengimpikan rumahtangga yang bahagia... rumahtangga yang sempurna... rumahtangga yang dilimpahi kasih sayang.. dan yang paling di inginkan... ada penyeri rumahtangga... esok genap 3 bulan aku kawin... dan aku masih belum ada apa-apa... dan aku tahu... tuhan belum nak bagi aku rezeki lagi... ikhlas aku kata... aku memang tak nak tangguh-tangguh untuk mengandung... klu sekarang tuhan nak bagi sekarang pun aku nak pregnant... Yon memang sukakan budak-budak.. emmm... setiap kali aku call mak aku... aku selalu mintak dia doakan untuk aku...

Dan citer hari ni..pagi ni.. member aku yang kawin Disember 2005, datang kat Bahagian aku nih.. dah lama dia tak datang sini... maybe sebab segan kot kat ofis aku ni... akak-akak kat sini suka menyebokkan diri... korang faham tak? menyebokkan diri... gegegege... tiap kali dia naik mesti tanya dah peknen ke lum... maybe dia pun tensen..tu yang lama tak naik... and hari ni...dia naik... tetiba jek... datang-datang member aku ni terus ngadu penat...

Akak Ofis Aku : Penat.? ko ngandung ke?
Member Aku : Penat la kak...
Member Aku Sorang Lagi : Dah berapa bulan?
Member Aku : Tak tahu la..lum check tapi dah 2 minggu lewat...
Member Aku Sorang Lagi : Emm klu dah lewat tu confirm la tu..
Akak Ofis Aku : Ini baru berapa bulan belum lagi perut ko besar...

Ada sorang lagi akak ofis aku datang ..untuk pengetahuan memang ofis aku ni ramai akak-akak yang suka menyebokkan diri...

Akak Ofis Aku Sorang Lagi : Sapa pregnant?
Member Aku : Ni ha akak kembor ni ha.. ( eh aku plak ditalanyer...)
Aku : Eh...ko ler dulu... takkan akak plak...nanti ko kata akak potong trip ko plak...
(entahla.. aku jawab cenggitu je... padahal jauh di sudut hati aku ni..cam ada jeles la... teruk ke aku ek? korang rasa teruk aku kan..? padahal member aku ni dah nak masuk 7 bulan kawin..so memang patutla dia peknen kan....yang aku baru nak masuk 3 bulan..not fare la klu dia peknen dulu kan...eeeiii teruk ke aku..? aku rasa aku teruk ada perasaan cam tuh... ya allah ampunkanla dosa aku....)

Apa pendapat korang...? Korang rasa teruk ke aku...?

Dan apa yang aku boleh tafsirkan.. setiap manusia di muka bumi ni..sentiasa tak puas dengan apa yang ada... dan aku nak cuba perbaiki diri aku.. supaya sentiasa bersyukur dengan apa yang tuhan beri.... kerana... setiap yang berlaku..tuhan dah janjikan hikmahnya..cuma kita je yang tak tahu... tapi biasala... bila kita belum kawin...orang akan tanya bila nak kawin.. bila kita dah kawin.. orang akan tanya.. bila nak peknen..bila dah peknen..orang akan tanya bila nak beranak.. dan bila dah beranak.. orang akan tanya bila nak peknen lagi.. bila dah beranak lagi.. orang akan tanya bila nak tambah anak... dan ketidakpuasan hati tu.. takkan berakhir.. selagi kita bernafas.... Apapun.. setiap kali solat aku sentiasa berdoa... semoga aku dipermudahkan untuk pregnant... semoga baby yang aku pregnant..sempurna sifat...dan aku dipermudahkan bersalin...dan baby akan membesar dengan sihat... dan membesar menjadi anak yang soleh dan solehah.. itula doaku setiap kali lepas solat... aku yakin tuhan akan makbulkan doa ku... insyallah... dan aku harap... member-member blog aku pun..akan doakan untuk aku ya....

13 comments:

SHIEM said...

Puteri, bersabarlah.. rezki belum ade lagik. belum tentu yg peknen tue dah selamat. belum tentu... Dan puteri yg belum peknen, insyallah ade rezki tue. Maybe Allah nak duga atau nak puteri honeymoon dulu Tapi lagipun masih diperingkat awal. Tapi shiem nak kongsi sket la, puteri dah start mkn 'asid folic' ker? Kalu belum, elok la start mkn dah..Ok,whatever.. Gudluck!

Syikin said...

assalamualaikum..
salam kenal. blog hop drp blog org ni :)

baru 3 bln berkahwin? tak pe, baru lagi, jgn tensyen2 ya sbb tak pregnant lagi..Allah lebih Mengetahui sebab musababnya. Kalau ada org kawin lmbt drp kita tp pregnant dulu, itu ketetapan Allah juga.

jgn tensyen2 sangat ya..lagi susah nak lekat.

saya doakan awak pregnant cepat. amin :)

Ayu said...

Puteri weii.. aku nih ha dah dekat setahun setengah kawen tp blom ade rezeki.. sabo eks.. Allah Maha Mengetahui.. aku dulu dok berjauhan dgn hubby..kalo ko baca blog lama aku ko tau le cerita aku.. and aku pon pernah berblog pasal kes peknen nih..

hmm..mcm ko baru 3 bulan. rilek le lagi.. tapi nanti dah menginjak ke setahun hehehe ko kene le gi check jugak .. tapi kalo gi sekang kannn nanti doktor gelakkan ko hehehe dia mesti ckp eh baru lg.. so ko usaha je la part mana2 yg bleh usaha sendirik tuh.. tapi kalo dah tak berjaya jugak kene gi jumpa gynae ler..

kalo nak penerangan pjg lebo lg ko leh la email aku sitirahayu_mohd@time.net.my

okeh?

PuteriSatu said...

Shiem :- thanks for your advice..Iyerla...takat ni alhamdulillah tahap kesabaran tu memang stabil lagi la... don wory...`asid folic'...tak tahu aar.. leh terangkan sikit..nak dapat kat maner...?

syikin:- salam perkenalan.. hepi ada orang sudi visit blog kita..
thanks for your advice.. tima kasih doakan untuk saya..

ayu : ya ke... betul la tu...tuhan maha mengetahui kan.. habis ko dah try check ke..apa yang silapnyer..?

lizazul77 said...

tak ada apa yg silap... cuma belum rezeki lagi la tu.... smalam member aku masa blajar call... ader berita baik.. dia pregnant 3 bulan.. itu pon kawen nak masuk 4 thn dah tau.... haaa... tak yah la risau....

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

tahniahhh wakk...3 bln...hehehe..lebih sebulan dr kiter jerkk...x pola..rilek la duluu...hehehe...insyaallah..klau ader rezeki..ia akan dtg...x po..kumpulla duit dulu..tuk kehidupan akan dtg..ewahhh...
> masa baca blog awak td..kiter pun tersenyum sendiriann..kiter pun ader kes cam gitu gak bulan lepeh..tetibo x penah lewat..lewatlak seminggu lebih..ingat dh lekat la..tp..x..perubahan hormon jo..sib baik x pi check..kalau x..?? lgpun..paling efectif 2 minggu lewat..baru check...
> asid folic tu..leh dpt kat farmasi..tuk kuatkan rahim dan pembesaran otak..

PuteriSatu said...

lovelyzz :- emm betul tu... apa pun..thanks...so àsid folic'tu untuk yang dah pregnant la tu kan...atau yang nak lum pregnant pun boleh makan?

SHIEM said...

'asid folic' tue seeloknya makan bila dah kawen. utk kuatkan rahim dan pembesaran otak bayi. Elok la start mkn dari skarang. Mana tahu kot rezki. Sebab kebanyakkan kengkawan yg mkn asid folic nie leh peknen.... Tapi ikut rezki orang gak... Whatever, gi guardian atau mana2 farmasi, shiem beli hari tue x silap RM6 utk 100 biji.... murah jer.....

PuteriSatu said...

shiemz :- ya ke shiem...? klu cam tu..petang ni gak aku gi beli eh... shiem..ko dulu start kawin makan...atau sebelum kawin ko dah makan..? ko kawin berapa bulan je leh peknen...citerla sikit....

Dk said...

blog yg menarik... happy aniversery.... lawak... hehe.. kat msia dh episod berapa eik cite COndo Hero tu?

SHIEM said...

AKU kawen pade 31/3/06. Tapi after a week aku kawen aku period then lepeh tue terus la x datang sampai skarang. Nampaknya aku free lebey kurang seminggu dua gitu jer la... Aku lepas kawen mang dah start mkn asid folic tue... try la.. insyallah... nak janji teu x la... tapi sekurang²nya berusaha..

PuteriSatu said...

shiem :- ya ke shiem... okla aku try la nanti...tapi yang aku dapat info...asid folic ni tak de kena mengena langsung ngan kesuburan.. act asid folic untuk woman yang baru peknen...untuk memperkuatkan rahim... but... its ok...kita leh cuba kan....thanks for your advice.. i very apreciate...thanks so much...

Anonymous said...

best regards, nice info » »