Thursday, July 13, 2006

Pemandu Perempuan...

Hari ni…pagi ni.. aku nak cerita pasal pemandu perempuan… Bukan dah tak nak cerita pasal diri sendiri… tapi kalau asyik cerita pasal diri sendiri pun… boring gak kan… so kita citer la pasal apa yang berlaku kat sekeliling kita plak… mana tahu..boleh jadi panduan… atau pengajaran atau…sekurang-kurangnya…sama-samalah kita renungkan… dan perbaiki diri kita sendiri..walaupun tak banyak …sikit pun dah cukup…

Aku hairan sangat.. kenapa pemandu perempuan susah nak bagi peluang kat pemandu perempuan yang lain… aku perasan sangat sikap ni dari first-first aku bawak keta kat Kuala Lumpur ni…. Berbeza dengan kaum lelaki…diorang very gentleman…baik hati…murah hati…kebanyakkannya…memang akan bagi peluang kat pemandu wanita…samaada..kita nak tukar line… atau pun kita nak masuk simpang..atau nak keluar simpang… kebanyakkan kalau pemandu lelaki…mesti bagi peluang kat pemandu wanita… ini memang aku respect… Tapi aku cukup kesal dengan pemandu wanita… aku berani katakan kekadang diorang lebih bersikap kurang ajar…bila diaorang geram kita ambik line diorang… siap ping lagi kita… Padahal tangan dah naik lenguh angkat tangan… Ya Allah…tak boleh ke bersikap tolak ansur sikit kat jalanraya…? Setiap orang bayar roadtax bukan kita sorang je yang bayar roadtax, itu kita kena ingat….Ikhlas aku kata…. Selama aku bawak keta… selagi aku boleh kasi peluang kat orang lain…aku tak peduli samaada lelaki atau perempuan…aku akan bagi peluang… Tapi kenapa perempuan lain tak macam tu… Kadang-kadang berkereta besar… tapi otak diorang perikemanusiaan diorang..tolak ansur diorang.. letak kat lutut… apa guna hidup bermasyarakat…? Aku masih ingat pesan seorang kakak nih..masa aku mula-mula bawak kereta kat KL ni..dia kata… tiap kali keluar simpang ke….angkatla tangan… mesti orang bagi kita jalan… dan aku memang praktikkan pesanan akak nih… tapi kekadang masih ada manusia yang memang tak de budi bahasa di jalanraya…bila keluar simpang…ambik line kita… macam jalan tu dia sorang je yang punya… aduhai… kenapalah ada manusia yang tak berbudi bahasa macam nih…

11 comments:

PB said...

salam perkenalan dari kak PB..

Moga alam perkahwinan terus bahagia...

PuteriSatu said...

pb :- tima kasih kak....insyaallah..berkat doa semua....

Aku Bukan Bidadari said...

weii aku pemandu perempuan, tapi masalah aku sekrang aku tak kasi can kat dua-dua jantina tak kira lelaki ke perempuan aku maki jer kalo aku rasa nk maki..kalo dia main masuk jer potong Q, aku potong dia balik , pehtu aku angkat tangan...selalu bila balik cerita kat beckham apa aku buat.. mesti aku kena marah balik sebab membahayakan diri aku..tapi aku tak leh nak control..kalo aku bawa kereta aku jadi macam GILA..baran aku semacam jer.. so hati2 ko jangan terserempak ngan aku..muahahahahahaha (orang jahat musti ketawa)

PuteriSatu said...

abb :- oooooo...ko ler orangnyer ek...????

ontahsapo said...

sian, naik jer bas lenkali, semua org kasi bas jalan dulu....

alinlai said...

hmmm rasanya sama je pemandu pompuan & lelaki kalau dapat yang 'jual ikan' @ selfish tu dekat sapa pun dia tak bagi... macam je dia sorang in hurry ...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ernmmm..bagi den..lelaki ko pompuan ko samo jooo...bergantung kpd sikap memandu tu sdiri..

izawani said...

Betul tu... bukan sebab jantina, tapi sebab sikap kita...

Entah, agaknya akak ni dah tua, baran dah kurang skit... asik gelak jer kat jalan raya. Asalkan mereka tidak buat sesuatu yang membahayakan diri kita atau mereka, akak tak kesah, kalau dia pi masuk line kita dalam keadaan bahaya... memang kena horn la...

Moon® said...

Aku pun pemandu fomfuan tau, aku selalunya lebih tolerance kat jalan raya. Kasi ajelah dia jalan bukan jauh pun setakat satu kete depan jek.

Tapi aku memang baran kalau org yg potong Q, suka2 masuk lorong yg x kasi signal, block yellow line. Secara tak sedar keluar perkataan stupid driver pas tu anak aku kata mama tak baik cakap stupid tau.. hahaha

Aku Bukan Bidadari said...

moon agak2 kita pernah tak gaduh kat jalan raya? pernah tak kita selisih ekeke.. apa jadi ekk bila kita dh gaduh2 then dapat tau kawan internet ekekekee.mesti malu kannn

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! hair loss rogaine Couple counseling financial planning Discover card business services Vila swimsuits french Girls in see trough bras Discount imitrex generic version license plate frames whorses personal injury lawyer Rental car austin texas ticket broker Charity golf mexico Custom custom lasik marketing material vue craps plastic surgeons 2005 4x4 ford ranger off road partssked plates ionamin air cleaner