Saturday, September 16, 2006

Alhamdulillah...Berkat Pagi Jumaat Yang Mulia..

Hari ini...15 September 2006 berkat pagi jumaat yang mulia...penghulu segala hari...alhamdulillah...aku disahkan bakal menjadi ibu...rasa macam mimpi...rasa macam gurau..rasa macam satu angan-angan...tapi itulah kenyataan...alhamdulillah..syukur pada Allah..

Act...memang aku dah lewat menses dalam seminggu lebih...tapi malas terlalu mengharap sangat..klu ada..alhamdulillah..klu tak de..tak per la...cuba lagi...tapi...selalu memang aku jarang lewat...selalu klu lewat/awal 2-3 hari je...ini dah 8 hari...so petang semalam...Yon dah bising tak try check beli pregnancy test kit tuh...so semalam balik keje singgah watson dah beli...

Pagi ni pukul 6 bangun nak buat test....berdebar jugak kan...rasa suspen jek...tengok-tengok...satu line purple...tak sampai 3 saat...ada satu line purple lagi timbul....

Aku : (dalam hati)...eh biar betul nih....ya ke...tak nih? hish...aku tersilap ni kot...takkan senang sangat nak timbul double line nih....
(Cepat-cepat pegi kejut Yon....Cepat je dia bangun....)
Yon : Eh betulla ni...sayang peknen....(sambil belek pregnancy test tuh...)
Aku : Hish abang ni....biar betul..cam tak caya jek...tengok betul2....
Yon : (Sambil dekat kan mata dia...) eh betulla nih....kita pi doktor la...confirmkan..tak sabar dah abang nih....
Aku : emmm...

Lokasi : Klinik kat Ampang
Tempat : Dalam bilik Doktor

Doktor : Congratulation....anak yang keberapa ya....
Yon : 1st dok..
Aku : Camana doktor...??? (Tak sabar la konon)
Doktor : Yes...Your pregnant...(sambil senyum tunjukkan test kit dia plak...double line gak)
Yon : Tadi pagi dah buat test..tapi nak confirm ngan doktor gak...
Doktor : Its ok....apa pun tahniah..bakal jadi mama and bakal jadi daddy...(sambil senyum...)
Aku : Dah berapa lama dok...
Doktor : emm..ni dah 6 minggu....u all berapa lama kawin...?
Yon : 5 bulan lebih dok...
Doktor : oooo...really....ini kira normal...tak cepat..dan tak lambat untuk pregnant...sedang elok...pandai u all...(sambil senyum-senyum...)
Yon : (Sengih..)
Aku : (Sengih...)
Doktor :...bla..bla..bla...(citer pasal pemakanan...pasal diet...pasal apa yang tak leh buat..apa yang boleh buat....citer pasal klu ada apa2..datang jumpa dia..citer bla..bla..bla...)

Alhamdulillah...syukur pada Allah....Ini lah berkat Pagi Jumaat Yang Mulia....

19 comments:

ayang5008 said...

puteri.. tahniah.. sesangat drp aku...aku tak terkata nak kongsi gembira ngan ko.. so jaga makan.. jaga makan.. take care baby.. send cong. to your hubby..
know.. bila dah jadi ibu ingat pesan aku... "Janin dlm kandungan kau sedang berzikir kepada Allah s.w.t. "
Dan mengapa bayimu menangis bila dia keluar aje drp farajmu....:

Sastri said...

wah... tahniah puteri... jaga diri baik2 tau... berkat kesabaran puteri and hubby, ada gak rezeki tu... tahniah sekali lagi... :hug:

elly said...

tahniah tahniah tahniah....alhamdulillah...akhirnyaterlaksana jugak impian ko....pasni ko kena doa utk aku lak...

kunci said...

salam. wah langkah kanan saya. masuk je ada berita baik. sesuatu yg saya pun sedang tertunggu2 bilakan berlaku.

tahniah puteri.

Shami said...

Asalamualaikum, puteri satu
Akak macam dah rasa kamu ni prek nen ni sebab lama tak msuk blog, akak rasa kamu akan masuk blog semula dengan berita gembira, hari ni, alhamdulillah....naluri akak tu benar,...tahniah, jaga diri baik2...jangan lupa sedari sekarang kamu, kena banyak membaca alquran....dan sebagainya ..untuk orang baru tu....lagi akan datang ramadhan, ..lagi baik, banyakkan amalan dan berdoa..itulah yang akak buat..untuk 4 orang anak akak, nih.. sebab semuanya akak mengandung dan melalui dalam bulan puasa, tengoklah hasilnya....bila kita sudah didik dengan al quran sejak dalam kandungan lagi...selamat mencuba...
Untuk yon tahniah ..juga

Dk said...

akhirnya...
tahniah2...
ingatkan dh merajuk lama x update..
ada berita baik baru mau update huhu...
tahniah lagi sekali...
tergambar akan excitednye...

Yatie said...

wei congrats!!!

senyum sokmo laa korang berdua skang nieh ye:)) again, tahniah ... jaga diri, hiasi peribadi, hati2, baby kan lahir ke dunia tak lama lagi ..

AnggeriQ said...

tahniah..

faham benar rasanya mcm situasi tuh.. happy tak terkata kan?

anyway.. jaga diri bebaik.. emosi tuh kena jaga memolek.. bagus blog nih untuk you lepaskan segala yang berbuku di hati coz orang pegnen tak baik simpan segala yang terkesan dalam hati tuh..

semoga selamat selamanya..

amin..

PuteriSatu said...

ayang : thank...

sastri : tima kasih...

elly :tima kasih...aku sentiasa akan doakan ko...

kunci : alhamdulillah...tima kasih..

shami : Alhamdulillah kak..berkat doa akak semua...saya sentiasa perlukan nasihat2 dari akak semua...

dk : thanks...

yatie : alhamdulillah...aku bersyukur tak henti dengan anugerah tuhan ni...alhamdulillah..

aggerik : ahamdulillah...tima kasih..

Untuk semua...tima kasih atas ucapan tahniah...doakan agar semoga baby ni sihat dan sempurna...dan membesar menjadi anak yang soleh dan solehah....insyaallah...

Aku Bukan Bidadari said...

Wei..heheh betul ar tekaan akak ayu..ko peknen..alhamdulillah..
tahniah!

jaga diri elok2..

marlinabaharom said...

puteri.. tahniah! tahniah! tahniah.. aku pun hepi tok kau nie. so jaga diri & kesihatan baik baik. jangan buat keje berat berat. mana mana yang tak arat soh yon buat. ini lah masanya...hee..hee...

Syikin said...

Salam,

tahniah Puteri..

dah tgk first scan baby ke?

time camni, kalau tgk pun cuma nampak jantung dia lip lap lip aje mcm lampu..lain tak berapa jelas lagi. akak tau tu masa scan anak first dulu, time confirmation pregnant ngan dr.

ok, amalkan zikir Ya Mubdiu dan Ya Raqiib. InsyaAllah, utk elakkan keguguran di peringkat trimester 1 ni (3 bln pertama).sebaiknya sampai akhir mengandunglah.

kalau nampak benda2 tak elok, mcm org tua kata takut kenan, atau nak buat kerja kuat sikit ke (tp kalua jenis bleeding mmg jgn angkat berat2 ya)cepat2 baca BISMILLAHI AL-LADZHI LA YA DHURRU MA'AS MIHI SHAI UN FIL ARDHI WALA FIS SAMA'I WA HUWASSAMI'UN 'ALIM.

jangan lasak2 sangat ya..sbb first pregnant, tak tau rahim Puteri tu jenis tahan lasak atau tidak. Kalau nak tau, senang aje. Kalau puteri senang bleeding, buat kerja sikit keluar darah, rahim tu tak berapa kuat. so, kena rest lebih even kerja rmh pun tak blh buat sangat mcm basuh baju bagai, hatta angkat baldi berisi air.
tp, kalau rahim jenis lasak..berlari pun ok lagi.

nanti emosi banyak berubah, sbb perubahan hormon, so, apa yg tak kena, terutama ngan YOn, kena luah elok2..kalau tak kang, asyik gerimis aje..

akak tumpang gembira sama. nanti celen akak ya, akak baru 4 anak..hehe.

ezatulhaq said...

alhamdulillah , semoga mendapat anak yang soleh/solehah.. aku plak yg happy ( i'm a silent reader)hehhe cayalah kat korang !!congratulation !!

Ummi insyaAllah said...

Puteri...tahniah...akhirnya penantian berakhir juga...mcm pesanan kengkwn lain...jaga diri jaga baby...bykkan berzikir dan baca al-Qur'an...dan jgn lupakan doakan Bie sama utk mengikuti jejak langkah puteri...insyaAllah!

alinlai said...

tahniah... :) jaga diri bebaik :)

Ayu said...

aku baru je ckp dgn si Tiara aritu.. entah2 si puteri satu ni peknen kot.. senyap ajeeee.. hehe alhamdulillah.. betul .. jaga diri ko baik2 yer.. aku doakan semuanya baik2 untuk ko.. akhirnya yang dinanti dah tiba :)

PuteriSatu said...

ayu : thanks ayu... aku dah buat entry aku...baru nampak ko comment kat N3 aku...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

alhamduliilllaahh..ko dh peknannn...pttla lamo mhilang..x update1 blog....tahniahh weiii

~comei~ said...

congrats :-)