Thursday, October 19, 2006

Salam 25 Ramadhan...

Salam Ramadhan....

Semalam…aku bersemangat nak masak goreng terung…teringin sangat makan goreng terung…goreng terung ikan bilis….dulu-dulu masa anak-anak dara dulu..aku selalu masak….dan semalam aku cukup bersemangat nak masak…sampai umah dalam 5.30 nak basuh sayur terung….tengok air tak de…eh camana nak masak ni….aku try bukak paip dalam bilik air…aik…ada plak….aku mula fikir-fikir sendiri…paip singki ni rosak kot… aduhai….rosak plak….dalam pukul 6.00 Yon balik…aku beritahu dia paip rosak…berhempas pulas la hubby aku membuka skru paip tu semua…wah..rupanya pangkal paip tu dah reput…besi tu dah berkarat…patutla air paip singki tu tak jernih….tetiba tengah Yon pusing-pusing paip tu…tetiba patah….aduhai…dah tertinggal sikit kat dalam…nak bukak tak leh..sebab tak de pembuka skru yang besar….adoi…camana ni? Aku kata…. Yon pun Tanya aku…Camana ni Yang..? dalam hati aku…aik Tanya aku plak….mana aku tahu….nak lekatkan balik paip tu dah tak leh….habis la….kena call tuan rumah gak suruh dia hantar orang betulkan paip tu… Aku kuatkan gakla semangat goreng sayur terung yang aku idam-idamkan tu….goreng ikan semua…siap semua hidangan…kitorang lepak-lepak sambil tengok tv sementara tunggu waktu berbuka…tetiba…abang kat sebelah umah aku lalu..dan tegur Yon….

Abang sebelah Umah : Eh…air tak de ek…?
Yon : Ha…? Air tak de…?
Abang Sebelah Umah : Itula….tak de air..paip depan tu pecah….
Yon : Oooo…ya ke….aá..kat umah ni pun tak de air gak….(sambil jelling aku yang tengah lepak-lepak kat sofa….)
Aku : Buat dek je..sambil tengok tv…..(dalam hati aku….loooorr air memang tak de ke….bukan paip kitorang yang rosak…..looooorr….)

Abang tu terus belah…turun bawah ntah pi mana ntah..pi beli makanan berbuka kot…

Yon : ……..Pandang aku……
Aku :……….Pandang Yon…..
Aku & Yon : muahahahahahha…(gelak)…
Yon : Sayangla…kata paip rosak..tak pasal-pasal je paip tu patah….rupanya air memang tak de….
Aku : Looor mana sayang tahu…(buat muka tak bersalah….)
Yon : Malam ni kena call owner…

Mlm tu…Yon call owner mintak datang petang esoknya betulkan paip yang dah patah tuh….Kitorang pun dengan senang hati..lepas maghrib pi shoping-shoping kat ampang point….melepak kat dunkin donut ampang point…bersenda gurau..bergelak ketawa….cam dunia kitorang yang punya….muahahahha….hilangla segala kelemahan badan aku nih…Cuma kaki sakit…sebab Yon klu beli baju..beli seluar…memang kena tawaf la satu shopping complex….memamg dia tu raja cerewetla aku rasa….segala-gala dia belek..segala-gala dia tengok….aku bukan jenis cam tu…aku klu kenan apa barang pun…aku terus beli…..tak fikir apa dah….Tapi aku ikutkan gak la..sebab aku tahu dia memang berperangai macam tu..sejak hari pertama aku kenal dia…..muahahahha…..

Selepas bersenda gurau….kitorang balik dalam 10.00 mlm…sukahatinya…kononnya la…. Dah sampai umah….Yon kasi aku beg Padini….rupanya Yon belikan aku baju…baju tu cam baju peknen…muahahahha….kaler putih….tapi maybe baju peknen tu untuk pompuan yang peknen bawah 4 bulan kot….sebab bukan cam baju peknen sangat….Cuma dia potong kat dada…itu nampak cam baju peknen sikitla…. Aku kata membazir je…. Baik beli baju raya klu harga baju tu RM60.++. Tapi dah orang beli aku ambik jek la….. Sambil bersuka ria citer pasal baju seme….dah ngantuk kitorang pun tido…. Dalam pukul 3 pagi aku terjaga…bila terdengar bunyi air mengalir….ya allah..rupanya paip singki yang patah tu….dah keluar air….nasib tak memancut kuat… Dalam hati aku…naper air keluar sedangkan Yon dah tutup paip besar kat bilik air tuh…. Rupanya paip besar tu Cuma sambung paip kat bilik air je…tapi tak sambung kat paip singki….kelam kabut aku kejut Yon suruh tengokkan….jenuh mlm tadi ibarat tak tido sampai sahur dok mengisahkan paip singki tu….Yon sumbat ngan kain…baru tak keluar air..tapi still mengalir lagi…klu biarkan sampai petang….sampai mlm…mahu beratus bil air kami bulan nih.. Pukul 5.30 Yon call owner mintak dia datang cepat sikit…..klu boleh pagi ni gak….Dan alhamdulillah…tepat pukul 9.00 pagi tukang paip tu datang…dan betulkan paip…..Dalam pukul 10.00 aku keluar pegi ofis….Itu la malam tadi bersuka ria sangat…..rupanya ada citer selepas tu….

Moral Of The Story: Jangan terlalu bergembira sangat…kerana kadang-kadang..gembira tu membawa duka….so jangan bergembira berlebih-lebihan….mueheheheh

7 comments:

elly said...

hehehehe...lawak lak aku baca air takde disangka paip rosak...amboi2 seronok ler tu yon belikan baju tu...hehehehe...

jerangkung said...

waaaa dah nak raya baju tak beli lagi asyik beli kat bini dengan anak aku jer.. selamat hari raya..

PuteriSatu said...

ely : itu aar....kelakar...

jerangkung : bini jekla raya...ko tak payah raya jekla...muahahaha

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

haaaaa..betul tuhhhh...selamat hari rayerrr....tema aper taun nih...biler balik kampung...hati2 erkkk

::ziLla:: said...

isk..cam sama je kes...tp ni sampai banjir rumah kitorg...dhlah br blk dr kg kul 12mlm, tgk2 rumah banjir aduh...

RaFFLeSiA MeRaH said...

muehehehe...kata kat org konon, ko tu pun same jadi permaisuri cerewet, bukan aku x tahu ko tu, pigi laaaaa...lebih kuranglah 2 x 5, 5 x 2 gak korg berdua tuh...

PuteriSatu said...

zu : selamat hari raya..maaf terlanjur bicara....aku balik kg...sabtu..pagi sabtu...

zila : ooooh ya ke....aku takla sampai banjir umah....mueehehhe..