Wednesday, November 15, 2006

1st Time Check-Up....

Hari ni...pegi klinik kesihatan kat Kg.Baru...1st time pi check-up untuk 1st pregnant....biasala klinik kerajaan tunggu lama tu kan biasa...aku sampai dalam kul 8.30...hush...dah no.19 aku...tapi alhamdulillah klinik tu leh terima aku...sebab aku dok ampang...cuma keje je area kg baru ni...so diaorang terima...1st time check-up memang tak tahu apa....pi timbang berat...61kg....tinggi...156cm...pehtu..wat urine test....pehtu...tunggu lagi...untuk nurse nak interview...ha yang ni yang tunggu lama ni...sebab hari Rabu memang untuk 1st check-up...hari ni la nak buka buku merah...hari ni la nak daftar..semua hari ni..itu yang jadi lambat tu kot...no.aku dipanggil dekat kul 10.30 kot...bla..bla..bla...kasi aku bekas untuk isi darah..dia kata nak ambik darah...terkejut aku tengok...besar tuh..besar ujung jari telunjuk kita..tapi takla panjang cam cari telunjuk...pendek sikitla..tapi besar dia memang besar jari telunjukla..orang panggil apa ek..picagari ke apa benda tuh....panjang dia lebih kurang panjang jari kelingking kot...cuma besar dia je besar jari telunjuk...

Nurse: Akak check akak punya nama..no.ic..betul tak kat bekas ni..nanti nak ambik darah..(sambil hulur bekas tu kat aku)
Aku : Mak oi nurse...banyak ni ke nak ambik darah nurse..? (Sambil aku belek2 bekas tuh...)
Nurse : Aáh kak...sebab kita nak buat banyak test....bla..bla..bla dia sebut ujian yg dia nak buat tuh....
Aku : 5 ujian...5 bekas ni ke...? (dah buat muka takut aku...)
Nurse : hish takla kak...satu bekas tu je...nak ambik 5 bekas tu...cabut lari orang kak....(sambil gelak-gelak)
Aku : oo ya ke....
Nurse : Akak tak penah ambik darah ek....
Aku : Tak penah....
Nurse : patutla.....tak sakit kak....
(dalam hati aku..ko nak cucuk aku..memangla ko kata tak sakit....mueheheh...tapi untuk baby baik mama ni....apa pun tak per kan baby.....janji baby mama sihat...mama pun sihat....)

Lepas tu...aku pi ngadu kat Yon...kata satu bekas tu nak ambik darah...Yon kata...klu takut....nanti masa masuk dalam bilik tu...try borak2 ngan nurse tu..sure tak sedar dah siap....

So...aku pun pi la tunggu giliran aku...borak2 ngan adik yang no 18 tu...pehtu..tiba giliran aku....aku pun masuk...nasibler nurse tu baik sangat...hilangla gak takut aku...leh la aku borak ni..dalam hati..aku tak pandang satu apa pun peralatan dalam bilik tuh...masa dia sapu ubat kat lengan aku...aku cepat2 buat2 nak borak ngan akak nurse tuh...aku tanya dia memacam...dia pun jawab memacam...sedar tak sedar...dia sapu lengan aku dengan kapas..dah siap rupanya....tak rasa apa pun....alhamdulillah..lepas satu ujian....pehtu...pi check perut plak...kejap je no.19 kena panggil...nurse tu suruh baring....naikkan baju...tanggan zip kain...nurse tu pun peramah...siap kenal member kat ofis aku....memacam dia tanya....terkejut dia dengar aku kembar...dia kata silap2 baby ni kembar...tapi kecik lagi...dia tak leh detect kecuali klu scan....dia dok tekan2 perut aku...rasa senak pun ada masa dia tekan..sakit pun ada....and dia kata semua normal...pehtu...last sekali nurse panggil untuk penerangan sikit...kasi ubat sikit....setle kul 11.45 camtu...alhamdulillah....next appoitment 18/12 nanti...aku ingat nak pi pepagi..cepat sikit....itula citer aku untuk hari ni....bagi aku..semua itu pengalamanla....yang aku perasan...ramai patient yang datang tadi....muda-muda sangat....ada 5 orang aku tengok...inai merah kat ujung jari dah pregnant..alhamdulillah rezeki diorang kan....ada yang dtang sendiri-sendiri je...ada yang datang ngan hubby memasing...semua aku tengok muka seronok....nak dapat baby kan....macam-macam bercerita pengalaman masing-masing....1st time check up kan....semua tak tahu apa....aku ceritakan cerita aku hari ni...pengalaman aku....untuk dikongsi bersama..tak de niat nak riak atau berbangga diri...untuk panduan adik-adik...atau kawan-kawan yang akan melalui pengalaman macam aku....menyeronokkan...insyallah...

11 comments:

happyirfa said...

ye haaaa..saya jadi orang pertama bagi komen..klinik kerajaan mmg lambat sikit..kalau nak cepat g klinik swastalah..saya dulu anak pertama pregnant dari mula sampai lahir dgn klinik kerjaan .anak yg ke2 dgn klinik swasta sbb susah nak cuti g klinik..tapi bersalin tetap kat hosp kerajaan.mana2 pun sama jer..yg penting selamat..

PuteriSatu said...

happyirfa : thanks jadi orang pertama kasi komen....oo ya ke....iyerlakan..kena sabar yang penting..janji baby sihat..dan kita pun sihat ya tak...

RaFFLeSiA MeRaH said...

aku x tahu nak komen ape kat entry ko nih...sbb aku x der pengalaman gi klinik ibu2 mengandung, muehehehehe...tapi yg pasti aku memang takut tgk misi spital kerajaan nihh...dari sekolah rendah lagi tgk misi cam fobia jerk...

marlinabaharom said...

menunggu giliran nak cek memang memeritkan... tapi semuanya worth it for the anak yg dlm kandungan..
ni nak pesan kalo doc kasi ubat tu i.e. obomin, asid foli.. semua kena habiskan.. jgn curi curi tak nak makan tau...

Syikin said...

salam,

smlm tak dpt tinggal komen, pasai apa entah..klik punya klik tak mo bukak pun ruangan komen tu..tak pe.

hehe..biasalah first time checkupkan..excited, nanti lama2 jadi rutin..boring plak

tak lama lagi blhlah rasa gerakan baby pulak, biasanya 4 bln ke atas..masa tu lagi excited giler, nanti dah trimester akhir, lagilah nampak perut tu mcm roller coaster..heheh.

bab entri sblm ni, sian plak ada yg salah faham ttg Puteri, tak pelah, yg penting kita tak de niat camtu kan..

yg puteri citer skrg ni pun, selain utk share ngan kengkawan, utk puteri sendirikan..yelah, sok2 anak2 dah besar, tentu nak flashback balik citer2 masa first time pregnancy..nanti anak sulung puteri ni pun blh tau camner masa dia dlm perut mama dia..kan blog ni mcm diari gak..so, ikut puterilah nak story apakan..naknya pulak citer pregnancy ni beza2 atas sorang ngan sorang yg lain..akak pun excited nak tau perjalanan pregnancy puteri ni..citer ajelah ya..

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ari ni aku nk pi 3rd check up...hehehehe..pi sorang jer..hubby pi kursus ar...

PuteriSatu said...

rm: lum kena kat ko..nantiler ko dah jadi cam aku nanti..fobia tak fobia ko kena hadap gak...

MB : itu la pasal....tapi aku makan salindahla..klu tak makan ubat2 dr kasi tu leh tak...?

kak syikin : thanks kak...i luv u...

edyan7 said...

selamat menjalani pengalaman pertama seorang ibu... seronok baca entry ni... puteri pun mesti berbunga2 kat hati tu kan! enjoy the journey!

yan dulu siap tunjuk hubby kat kaunter padahal dia nak photostate ic je..hahhah kena gelak ngan nurse..

edyan7 said...

kak puteri sebenarnya yek...heheh...sori...

PuteriSatu said...

edyan ; thanks yan....pengalaman pertama ni..akak memang tak tahu apa....tapi satu pengalaman yang memang berharga akak rasa...dan mungkin satu pengalaman yang menarik kan...doakan kesihatan akak dan baby...ya...

Yatie said...

puteri,

skang nieh yg penting ko jaga diri and baby bebaik jek .. peduli ajelah kalau ada org yg nak dengki ke, ada yg kata riak ke, ada yg kata bangga kee .. don't worry, aku faham akan kegembiraan yg sedang ko kecapi skang .. aku doakan semoga ko and baby selamat.. just doakan semoga aku turut mengalami kegembiraan yg sama seperti ko tak lama lagi :))

p/s : aku tak ingat aaa aku dah wish kat ko Selamat Hari Raya ke belum .. apa2 pun aku nak minta maaf la ye kalau ada salah dan silap sepanjang kita berblog:))