Tuesday, December 05, 2006

Citer Di Hari Minggu...Ntah Apa-Apa Ntah...

Tiga hari cuti...kebetulan Yon pun demam...hari Sabtu petang...memang panas betul badan dia...mandi petang tu pun menggigil...tapi degil nak mandi jugak...lepas makan ubat...dia tido tak ingat dunia...tapi badan dia memang panas...dia tido...aku pun tido sama sampai ke pagi...pagi bangun solat subuh...kejutkan Yon...dia sambung tido balik...aku siap-siap nak pegi pasar tani dekat umah akak aku...sebab teringin sangat nak makan mee goreng pasar tani tu...dengan tau fu fa...cedaapnyee... Balik-balik dari pasar tani tuh...Yon dah bangun...dia kata demam dia dah ok...memang betul..dah kebah...berpeluh satu badan...dia nak mandi..aku kata..suruh dia tunggu 2-3 jam lagi baru mandi...cuci-cuci muka...brekfast...aku beli mee goreng jugak untuk dia...air soya bean...dengan kuih apam yang kaler-kaler tuh....lepat pisang...ngan charkue (tul ke ejaannya eh...aku tak sure)tengok-tengok paper...tengok-tengok tv...rehat-rehat...sampai terlelap...kul 2 bangun solat zohor...masak tengahari...makan...tengok tv...terlelap balik...nampaknye hari2 cuti aku...dihabiskan dengan lepak-lepak..makan...tido...tengok tv...memang tak de satu kerja berfaedah pun hari cuti aku minggu ni...badan pun jadi lemau semacam...lepas mandi...solat maghrib..segar sikit badan...dan habiskan baca surah mariam...sian baby baik mama...selalu aku baca quran..lepas asar kat ofis...

So itu la citer aku di hari minggu...

10 comments:

happyirfa said...

ye ye..kak puteri,saya jadi pengomen pertama hari ni yer..
ni saya nak share psl baca qur'an masa pregnant..dulu saya amalkan baca surah ya'sin,surah luqman,
surah mariam dan surah yusuf..
tiap 2 pagi lepas subuh dan lepas solat magrib..
gilir2lah.cthnya :ari nie baca surah luqman,besok baca lah surah mariam..insya allah .senang bersalin.mcm saya tak sakit apa2 pun dah buka 5 cm..mmg senang bangat

PuteriSatu said...

irfa : ya ke....tiap kali baca tu...memang habiskan satu surah..atau sambung-sambung...?? Akak baca...sambung-sambung...sekali baca..dalam 2-3 mukasurat je....klu rajin 5-6 muka surat....

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ni citer makan+tido+tido+tido= lemau....hehehehee

ummibatrisya said...

selalunya baby gerak dalam 4 months. sabar ye puteri. skrg je boleh tido nanti bila dah ada baby tak boleh tido dah. skrg je makan tak yah nak ader org lain sibuk2. nanti mesti ader org yg tolong kita makan. tapi experience tu yg kita akan ingat sampai bila2. so sabar tak puteri? sure tak sabarkan?

PuteriSatu said...

zu : itu ler pasal....citer tak ada quality tuh...

ummibatrisya : emm itu la kan...semua tu pengalaman...rasa cam debar2plak nak tunggu baby baik ni gerak2 dalam peyot nih...hubby memang dah tak sabar nak tunggu baby baik ni tendang2...muehehhe..biasala pengalaman pertama...rasa excited tu biasa la kan...

Syikin said...

salam,

hehe..itulah yg senang badan bertambah naik tu, nanti p antenatal checkup, tgk berapa berat naik..silap hari bulan kena amik darah sbb naik badan mendadak. biasanya kena amik darah tu depa syak gemuk tu disebabkan oleh kencing manis time ngandung.
akak ni 3x ngandung kena amik darah sbb badan naik mendadak (tak ikut berat sepatutnya setiap bulan), yg tak tahan tu kena minum air glukos satu mug..yerks..nak muntah pun ada, sbb depa nak tau, bacaan darah dlm badan sebelum dan selepas minum glukos tu. dahlah sblm amik darah tu kena posa..

so Puteri, pastikan badan tak naik mendadak nak elak kena amik darah ni..

13may said...

hohho...hari minggu yg menarik. Saya lgsung tak berpeluang ada masa camtu. Mesti ada aktiviti setiap hari minggu. Penat pegi sana sini...hari biasa sibuk ngan keja...bila la nak boleh berehat sambil santai2 mcm puteri...

PuteriSatu said...

kak syikin : tak tahu la kak berat badan saya ni naik ke tak...tak timbang langsung nih...harap-harap tak mendadakla berat badan ni naik..

13may : tapi lepak-lepak kat umah pun penat gak....

Ayu said...

aku pon penah ade simptom lemau nih hahaha bial takde plan ke mana-mana weekend tu yg jadi mkn tgk tv tido hehehehe

PuteriSatu said...

ayu : itu ler pasal....adoi lemah badan tul ko...tak larat buat satu benda pun...wah ko..dah seronot keje tempat baru eh..?