Tuesday, May 04, 2010

Aqilah Yang Memacam Ragam Bila Jumpa Doktor

Situasi 1 (Di Klinik Medivaron)

Doktor : Hai Aqilah...
Aqilah : Doter... tadi qilah nampak meow doter kat luar.. kecik je... (kebetulan dia nampak kucing kat luar)
Doktor : Oh ya ke... Aqilah suka kucing ye...
Aqilah : Aqilah suker meow...
Doktor : Ok.. Aqilah sakit apa... (mama pun explain.. bla..bla..bla...)
Doktor : Ok.. doktor cek Aqilah ye... oh.. ni just ruam biasa je nih... Aqilah pun tak demam.. tak de apa-apa yang perlu dirisaukan...
Aqilah : Aqilah tak demam ye doter...
Doktor : taaaaaaak.. Aqilah tak demam... ini mesti tukar sabun ni kot.. (hahahha sebab dulu memang pernah tukar sabun n jadi cam ni..tapi mama dah ingat2 lupa...)
Dokter : Aqilah nak gula-gula tak...
Aqilah : Naaaak.. Aqilah memang suka gula-gula doter.. (Kelakar betul anak mama... sebiji-sebiji dia jawab...)

Bulan lepas je.. dua kali bawak Aqilah ke klinik jumpa doktor... yang pertama... awal bulan April.. sebab ada ruam-ruam kat badan dia.. yerlah... kat Acacia Park tu sekarang banyak kes nyamuk kan.. memang takutlah jugak.. padahal cuma ruam tak de pun Aqilah demam ke apa ke... tapi yerlah kita sebagai ibu ni bila anak tak berapa sihat tu.. mulalah risau dan fikir memacam... rasa semua ibu cam tu kan... Masa ruam badan ni we all bawak dia ke klinik Medivaron Ampang.. klinik ni memang klinik Aqilah sejak kecil la.. memang cek-up kat situ... dan alhamdulillah.. sejak kecik Aqilah memang cukup serasi dengan klinik tu.. klinik tu akak kat ofis mama yang suggestkan.. memang bagus sesangat... Aqilah paling lama selsema 3 hari je.. lepas tu confirm baik.. demam pun paling lama 2 hari.. alhamdulillah lepas tu confirm baik.. mungkin ada keserasian Aqilah dengan klinik tu kan... doktor dia pun memang sangat-sangat friendly... Dan alhamdulillah Aqilah memang sangat-sangat baik bila setiap kali jumpa doktor... Dan demam baru ni.. sebab dah malas nak drive ke Ampang we all bawak Aqilah ke klinik depan Acacia Park ni saje.. Klinik Hana... dah tahu Aqilah memang kurang serasi... tapi sebab malas nak drive ke KL.. so tak perla wat sementara klu demam Aqilah tak ok.. esoknya baru fikir nak bawak ke Klinik Medivaron...

Situasi 2 (Klinik Hana)

Seperti biasa.. Aqilah cukup baik untuk diperiksa... duduk kat kerusi depan doktor sangat-sangat bersopan dan sangat-sangat baik... dok tegak je... menanti untuk diperiksa... hahahha.. kelakar sungguh... kelakar sebab tengok dia diam.. selalu mana dia pernah diam...

Doktor : Aqilah tarik nafas... (Sepenuh hati dia tarik nafas)
Doktor : Aqilah demam ye...
Aqilah : a'a doter.. qilah demam doter.. siam qilah...
Doktor : Ok.. Aqilah tak apa-apa just demam saje.. ingat.. Aqilah tak boleh minum ais... aiskrim.. semua tak boleh tau.. Aqilah minum air kosong saje...ok..
Aqilah : Aqilah minum air kocong je doter.. qilah tak minum aiskrim doter...
Doktor : Bagus..bagus.. dan yang penting. Aqilah kena makan ubat ye.. jap gi doktor kasi ubat.. Aqilah kena makan ye...
Aqilah : okey doktor (hahahha.. sangat kelakar masa dia jawab gitu... sebab Aqilah memang susah giler sebenarnya nak makan ubat.. boleh depan doktor dia kata ..ok doktor.. tu yang kelakar tuh...)
Doktor : Ok. bagus....
Aqilah : Ok.... tapi.. Aqilah nak gula-gula ar doter.. ada gula-gula doter??? (Masa ni kitorang semua gelak.... boleh dia tanya doktor gula-gula... eii betulla tak malu anak dara mama nih... tak de sapa yang ajar pun... dia memandai sendiri seme tuh... wat malu je...)
Doktor : Hahahhaa.. selalu ada kat sini.. hari ni tak de plak kata doktor tu.. jap datang pembantu dia bawak gula-gula... hulur kat Aqilah... dengan muka tak bersalah dia leh cakap...
Aqilah : Thank u doter...sama-sama...

Hahaha.. sangat kelakar dan sangat memalukan mama dan papa... hahahahha....

5 comments:

Oyis said...

wah becok mulutnya. bijak aqilah ni. geram nak jumpa in person hehehe

nieda said...

bijaknya aqilah..suka dgr keletah budak bijak mcm ni

Fiza's said...

pandai dia bersoal jawab ngn doktor 2.. ehehe sweet

SURIA AMANDA said...

dah lama tak tepek gambar terbaru aqilah..bila lagi?dengar dia bebel jer ikut apa yang mama tulih...

mummysyafie said...

bijak nya aqilah bila pandai bercerita..boleh masuk macam² aznil ni..