Monday, August 17, 2009

~ Bajet Teratak Puteri Kami ~

Orang kata bila nak masuk rumah sendiri macam nilah... kita akan tengok betapa banyaknya duit akan keluar... seriau je mama dengar... tapi itulah hakikatnya... rasa kalau tak nak duit keluar... bersedia ajelah untuk masuk rumah yang kosong tanpa ada apa-apa... Tapi takkan kita nak masuk rumah tanpa ada gril keselamatan untuk kita sekeluarga kan... yang paling penting tuh... dan takkan kita nak duduk dalam rumah yang tak de curtain... tapi maybe curtain lama pun ok kot..boleh pakai semula... cuma kalau terpendek ke terpanjang ke.. pejam ajelah mata...ahaks... Bila nak masak... takkan nak letak atas kabinet macam kat rumah sewa kan.. haruslah nak cantik sikit... nak lah ada kabinet idaman walaupun murah... janji kitchen kabinet yang diidamkan ada di rumah baru... so semua ni memerlukan duit...duit...duit... sebagai langkah awal... mama try buat bajet untuk persediaan kami sekeluar masuk ke rumah baru kami...



Inilah bajet mama... orang kata...ikut kemampuan...dan ukur baju di badan sendiri...15k tu... adeehh menggigil gak tangan nak keluarkan saving... mungkin pada sesetengah orang... 15k tu sikit bajetnya untuk masuk rumah baru.. tapi pada mama itu dah cukup banyak.... kalau boleh tak nak lebih dari 16k sebab kalau boleh mama tak nak lah dah masuk rumah baru... saving zero... perkara-perkara emergency yang kita tak minta harus kita fikirkan jugakkan... so jalan terbaik... saving untuk emergency harus ada. Sekarang kena jimat cermat.. n tambah lagi saving yang ciput tuh... jangan nak beli itu ini ikut sedap mata...(ingatan ini adalah untuk mama!!)

Maybe ada sesapa yang boleh tambah n bagi idea.. dialu-alukan... ada kot antara blogger-blogger sekalian yang berpengalaman.. sila beri komen yang bernas untuk mama... mana yang tak de kat list bajet mama tu...dan adakah kos yang mama buat tu tak betul ke... terkurang atau terlebih... minta beri pendapat...terima kasih.

Insyaallah sebelum raya dapat kunci kot..sebab rumah pun dah siap 100%, doakan semoga segalanya dipermudahkan untuk kami.





20 comments:

kirana said...

ok..
saya komen yer
-grill -buleh kot 2500,tapi kena yg basic..kalo nak color putih ke ..besi tebal sket..kena tambah lagik $$

-curtain
sekalik ngn rod seme kan?
bajet rod n rail =rm500
so curtain rm1k ..

-dapur
hud n hob dah masuk sekalik kan?

-wiring
ni kena tgk nk tambah brp point
estimate secara kasar setiap poin ..
ekon=250 ,wahter heater =250
lampu kipas = 60 ,power poin =rm80

akak estimate brp nk tmbah darab la harga setiap satu..tu estimate kasae..lebih tak pa jgn kurang


cat
-cat sdiri?ke upah indon
kalo upah org ..mau rm350 utk living shj...


pastu ...bajet misc rm5k...ehe nnt tgh2 buat tu ada ja barang tak cukop nnt..percayalah

Diarihatiku1976 said...

ok..
aku plak komen
-grill -buleh kot 2500,tapi kena yg basic..colour biasa je boleh cat sendiri tapi kalau nak yg rod iron tu mahal sikitlah ..

-curtain
kalau sekali dgn rod seme kan?
dalam 1k gak ler..
aku dulu 1K buat kat nilai beli kain dan jahit sekali..
kalau kain dan jahit sendiri lagi murah

-dapur
kalau KC je dalam 3-4k gak.. itupun yg simple biasa-biasa..
hud n hob lain rege.. dalam 1 k gitu.. brand ELBA ler mcm aku..


-wiring
ni kena tgk nk tambah brp point
estimate secara kasar setiap poin ..

wiring murah.. yg mahal kalau nak tambah point tu je..

cat
kalau sendiri murah just beli cat je... kalau cat yg boleh basuh bagai tu.. satu tin seratus lebih je..

Kalau ko upah mahal le sebab 1k pun ada.. tgk sapa ko amik..

tile
posh keter kalau nak pasang tile pun mahal gak.. aku dulu dalam 3k gak ler..

tambah besarkan dapur
kalau ko nak besarkan dapur..kena sediakan dalam 5 k.. sebab aku dah tarik dapur aku sampai habis dah.. senang.. takde nak bercucuk tanam bagai.. ahahhakss...

Ok yang penting ekk

ko nak ubah besarkan dapur ke pagar ke kena amik lesen dengan majlis badnaran dulu.. jgn main ubah je.. nanti kena saman
ingat tu

so itujelah aku rasa...
kalau nak tambah nanti aku YM ko

Mak Izz said...

wah syioknye cite psl renovate umh. sy pn berangan nk tmbh dapur ni. tp xde saving, kena tunggu duit kwsp (tah cukup tah x) dulu sy masuk umh, betul2 zero! cuma tmbh grill (langkah keslmtn) & psg lampu & kipas yg wajib. skg br nk berjinak2 dgn dunia renovasi kediaman anda, kehkeh. tapi kena slow2 la & very basic je kut (yg penting pueh hati) sbb duit nan ado. kena kumpul sket2 (hrp2 lama jd bukit) kpd kak rozaini, caiyok2. kak ina, nt share maklumat dgn sy gak ek. mana aci share 2 org je. YM id sy, ujikus.

nURmALa mAZLan said...

duit duit..dimana kau duit..
ahahaha~

wah...akak dah masuk rumah baru dah..best nyer

SuriYati said...

emm..bajet nk masuk rumah baru..mmg saya berpengalaman...kami satu family pun baru 8 bulan duk rumah sendiri...bajet tu ok...tp nk tanya akak dah add duit masa nk ambik kunci nanti...masa saya kena bayar dkt rm3k utk kos deposit api, air n utuk tukar geran tanah....

n untuk bajet yg akak buat tu kena tambah dlm rm5k lg untuk misc...sbb masa kita buat semua benda2 tu nnti mesti ade lain2 kos yg akan timbul...

ok lah...selamat masuk rumah baru...

atty's said...

takpe ..kuar duit pun lepas tu happy sebab rumah sendiri

ibu_umairah said...

nak masuk umah baru...taniahhh...ek

shaifulsafar said...

saya tak pasti budget tu selepas survey harga atau belum.... kalau harga2 tu adelah harga selepas survey... insyaAllah boleh cukup seperti apa yang dirancang.... tapi kalau estimate... saya rasa ianya akan ada extra kos lagi... dan tak mustahil angka tu boleh berubah jadi 20k...

plaster siling RM2K jer?.. utk tingkat atas je erk dengan cornice skali? tak pasti cukup atau tidak... saya buat basic2 pun dah 2.6k.

wiring tambahan tu kene pastikan betul2 kalau nak buat... termasuk la kalau nak tambah lampu hiasan kat dinding... lagi2 kalau nak seal dalam dinding. sebab kalau nak tambah kemudian nanti... leceh nak pecah dinding/siling plak. kalau nak wiring pakai casing ok la.... cuma nampak tak berapa cantik.

point ekon,water heater, oven, kitchen hood pun kene buat siap2... dan make sure dah ada design utk kitchen ye sblm buat.

cat rm 200?... cukup kalau nak cat sendiri... dapat la beh kurang 10 liter cat.

macam ana kata... misc kos tu tetap ada.... hehehe... selamat menjalani proses renovasi ya.... bleh la saya jenguk2 nanti otw balik kerja...hikhikhik..

AyunasiA said...

best best, teringat pindah bulan poser tawon lepas.

kalau ikut saya, setiap satu item tu, tambah rm1k sebab biler kiter pergi membeli, tetiba je citarasa dan keinginan boleh berubah dan dan tuh.

banyak upah orang he, jadi kos memang double trouble. kalo wat sendiri leh jimat banyak, contoh wiring, langsir, cat. tapi takpe, sekali tu je. biler dah duduk, tinggal touchup2 sesikit je.

selamat!

ppb_ppkp said...

mama..btui tu..imah ni pon sama..
budget tetap budget...tapi rumah masih lagi xsiap..huwaaaaaaaaaaaa..

~ yus ~ said...

Kalau tgk bajet akak utk wiring,tambah point, kipas, lampu plus installation dan upah tu RM2800. Tu bajet saja, atau dah dptkan quotation. Tak silap rumah kak putri 2 tingkat kan. Saya rumah setingkat semi d baru mintak quotation utk semua di atas dah RM3500 dia bagi. Tu kipas beli sendiri tu kak. Rasa ada penambahan lagi tu kak. Tapi betullah nak masuk rumah sendiri banyak belanja kan. Sama-samalah kita merasakannya nanti..huu

genny da bomb said...

wow bab ni mmg exciting..tapi saya mmg byk kena buat kat umah saya sbb umah tu umah siap..n cat melibatkan satu rumah..so kalo umah baru sila ikut cam kirana n shaiful cakap hehehe..dorang umah baru le

mcm yang lain2 cakap..misc bajet tu around 5k la..

Oyis said...

bestnya nnt beraya di rumah baru!

nak mencelah sket je, tang grill tu kalo wrought iron harga dia lebih lg, but then again tgk la contractor mana n lokasi di mana kan. mama x de tulis psl awning, yg ni, kalo tambah check ngan majlis perbandaran dulu ye, sbb kami dah terbuat, pastu sampai surat saman. RM500 lg. x sangka psg awning pon kena saman, ingtkan extension je kena wat plan. hampeh...

apa pon, mmg byk nak pki duit masuk umah baru. sabar je la....

blogresipi said...

salam,banyak jugak ye bajet untuk masuk rumah baru. kalau savekan plaster syiling utk buat kemudian ok tak? waktu dapat bonus hujung tahun ke. :)

viruspadu said...

ok le tu kak

janji jenjalan tgk harga dulu

EIJAM'S FAMILY said...

a'ah ikut kemampuan betul tue... semoga semua yerk di permudahkan..seronok yerk beraya umah baru...

yantz-yeem said...

wah kak raser bajet cam x cukup nie..hehehe...sy yg masuk umah sekangkang siput habis nak 20k!!!!tu basic je pun...hehehe tp tu 1 isi umah la plus ngan perabot sempoi...mmm kalo nak bli brg2 letrik akak kena survey byk kedai...kalo kat puchong nie ada 1 kedai yg mmg murahan la kalo nk bli kipas ke lampu smue...mmg ramai org yg baru nak masuk umh bli kat sini...even kontraktor pon amik brg2 kat kedai tu...

Iela Fazielah said...

ala... mama aqilah... ila pun tgh tunggu nak msk rmh baru hujung thn ni... xde pengalaman... ila jd pembaca je la...

lady D said...

walaweiiii rm15k tue...huhuhu....kecut perut lady D dgr....

teduhankasih said...

kak, murah yek wat grill kat sana?
kat cni (utara) cam mahal le pulak
umah saya ari tu...kena 5k kak...yg biasa2 je...kaler putih...tak de wrought iron bagai...

kitchen kabinet saya wat murahan je, 10 kaki je..kena rm3k...saya wat yg frame aluminium then pintu dia yg ada gambar2 tu...

curtain bajet yg murahan gak, sbb mak yg jahit

wiring saya kena rm1500..

cat upah org..kena rm300