Thursday, December 29, 2016

Update Blog

Allahuakbar...
Lamanya tak menulis...
Lama sangat tinggalkan blog nih...
Rindu nak menulis...
Tapi masa tak mengizinkan...
Birthday si bujang 18 Disember hari tu pun tak sempat nak titipkan apa2...
Rasa terhutang beberapa entry kat sini...
Tak tenang bila bukak blogspot..... ada hutang beberapa entry...
Insyallah semoga diberikan ruang utk menulis sesuatu di hari jadi anak bujang...
Tapi masih belum berksempatan...
Esok anak bujang akan ke orientasi utk Tahun 1...
Allahuakbar....
Insyallah... bercuti lama sikit hujung tahun ni..
Saya cuba luangkan masa menulis sesuatu...
Insyallah...

Friday, November 25, 2016

Last Day

 Pic kredit fb Genius Aulad Nilai

Baju pun dah nampak singkat lengan... hehehhe

Last day di Genius Aulad... Last day jugak menyarung uniform Genius Aulad... Setiap hari di sinilah dia menimba ilmu (jika tak ponteng..huhuhu).. di sini juga dia mengenal kawan2 seusia... di sini jugak dia memberikan saya seribu pengalaman dan pengajaran yg memberikan ilmu pada anak2 perlukan kesabaran yg cukup maximum... bukan sahaja dari segi mental.. malah fizikal..(setiap anak tak sama ragamnya) Aqil Naufal bukanlah seorang budak yang mudah ke sekolah (saya tak anggap itu satu beban atau menyusahkan...) tapi saya lebih merasakan itu satu dugaan dan lebih jugak pada tanggungjawab utk saya membesarkan anak ini... kerana perjalanannya masih jauhhhh... masih banyak liku-liku dan cabaran yg lebih besar akan dia temui...

Ikhlas.. saya cukup bangga dengan tenaga pengajar di sini... Alhamdulillah... saya tak mengharapkan harapan setinggi gunung pada anak ini... saya cuma mengharap dia boleh sebaris dengan anak2 yang sebayanya... itu sudah cukup memadai... Alhamdulillah... dia mampu..dan saya tak pernah menyangka pencapaian yang dicapainya di sini cukup membuatkan saya dan guru-gurunya rasa kagum... Dia manja tapi dia cukup kuat... saya tahu itu..sebab dia anak saya... saya yg tahu di mana tahap dia dlm melakukan sesuatu perkara.... detail pencapaian Aqil Naufal saya ada tulis di blog...

Hari ini sedar tak sedar... adalah hari terakhir dia di sini... saya yg menitikkan airmata bila meninggalkan bangunan sekolah ini... tiada lagi aksi drama pagi2 yang akan saya lalui di sini... Terima kasih pada Puan Suraya owner Genius Aulad Bandar Baru Nilai... sangat positif orangnya... memberi semangat dan harapan yg tertunai jua akhirnya utk anak2 pelajarnya... terima kasih tak terhingga jugak untuk Guru Kelas 6 Istanbul Teacher Shuhada, terlalu byk akak terhutang budi pada Shuhada.. yg tak pernah penat hari2 melayan Aqil Naufal yg paling banyak ragamnya dari anak2 lain... hanya allah yang mampu membalasnya... terima kasih pada Teacher Nor, Teacher Safura, Teacher Raziah.. dan ada Teacher yg telah bertukar jugak... Tiada apa di dunia ini yg mampu membalas jasa korang semua dalam mendidik anak2 ini... minta halalkan ilmu yg telah diberikan selama setahun ini... doakan semoga Aqil Naufal sukses.. membesar dengan sihat dan bijak... menjadi anak yg berjaya dunia dan akhirat... Insyallah... Terima kasih Team Genius Aulad Bandar Baru Nilai... Ikhlas dari hati ..akak bagi 10 bintang dari 10 bintang utk korang semua...

Nota : Jumpa lagi Ahad ni di USIM utk Little Ihtifal & Showcase 2016 semoga semuanya berjalan dengan lancar insyallah..

Thursday, September 22, 2016

Kari Ayam + Kentang & Ayam Goreng Kunyit


Ntah bila punya lauk ni ..lupa sudahhh.... mih mih mih...
Kebetulan kentang byk kat rumah... cik ngah AN datang hari tu beli kentang terlebih...
Bila ke dapur je nampak kentang... 10 kali ke dapur.. 10 kali gak terpandang kentang tuh...
Tiap kali terpandang kentang tu..kecik besor kecik besor jek...hahahaha...
Cepat2 beli ayam..  suruh kedai potong kecik2... so leh buat kari...
Tak habis kari tu .. esok nya boleh menjala.. buat roti jala cicah kari.. mih mih...


Pastu dah blur tak tahu nak masak apa... kari dah masak atas dapur tuh...
Tengok telur sebiji pun tak de dalam peti ais....
Yg ada balance ayam je... emmm gaul garam kunyit...campakkan jekla dalam kuali...
Hahahaha.. jadilah ayam goreng kunyit....
Bukan susah sangat pun nak masak...
Rajin ngan malas je... tapi memang byk malas dari rajin.. hahahhaa...

Wednesday, September 21, 2016

Laksam


Brekfast saya di satu pagi kat ofis....
Beli kat bangunan ofis sebelah....
Sedappp..memang sedap....
Saya memang penggemar laksam....
Cuma tak pernah buat sendiri.... tak pernah nak cuba...
Laksam ni makanan pantai timur kan....
Act rasa kuah dia sama mcm laksa Pahang...
Mungkin penyediaannya pun sama...saya agakla...
Masak ikan Lemak putih... letak lada hitam....
Cuma penyediaan laksa dia je berbeza...
Kena buat sendiri.. tak de dijual di kedai mcm laksa biasa....kan...
Itu yg saya tak berani nak cuba buat sendiri tuh...
Emm ada sapa2 pernah buat sendiri laksam ni tak..??
Boleh sharing kat blog...
Happy Wednesday korang...
Esok dah khamis...pastu Jumaat...
Sabtu cuti....hari itu yg ditunggu..
Hahhahaha...


Tuesday, September 20, 2016

Anak dan Buku


Anak-anak saya kalau bawak ke book store memang seronok...
Bukan saja seronok tengok buku yg banyak2 nih..tapi diorang seronoklah mengepow beli stationarys... time tuh la mengadu... eraser hilang... sharpener kawan curikk... eh mcm2 la...
semua benda tak de..semua benda nak baru... si kakak lah.. si adik sebab tadika.. tak perlu sangat pensil pemadam ni.. semua guna skol punya.. so dia mcm tercengang2 gitu jekla bila si kakak mengadu itu ini hilang..tapi adik selalu mengadu...

`Mama.. kawan2 adik semua ada pencil box... adik je tak de..'  elleh ye la sangat tuh... padahal dah beli.. dia je tak keluarkan dari beg... ada pencil box kadang2 tak nak bawa g skol...beli barang baru.. malu2 nak keluarkan dari beg sekolah... ntah apa2... Aqil Naufal kan pelik sikit.. hahaha...

Sekarang kalau boleh saya cuba bawak budak2 ni habiskan masa kat bookstore...
Daripada bawak tempat main2 tuh... ni aktiviti weekend... masa cuti sekolah...
Saya cuba tackle minat diorang pada buku... sebab saya akui anak2 saya ni...
Bukan jenis ulat buku... klu beli buku bawak balik... sekali dua je dia belek..
Pastu tinggal... tak usik2 dah.. emm.... si adik sejak boleh baca ni...
Memang suka buku... apasaja semua nak baca... heheheh...

Lately ni g mana2 saya mesti ajak diorang singgah kedai buku...
Alhamdulillah.. adamasa berejam2 jugaklah diorang lepak baca..
Lepas ni kalau boleh g memana... mesti wajib singgah bookstore...
Tak nak perabis duit kat mainan sangat dah lepas nih..sesekali jek boleh...
Huhuhuh....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...