Thursday, June 23, 2016

Salam 19 Ramadhan...

Salam 19 Ramadhan korang...
Alhamdulillah... diberikan kesihatan yg baik...
Maka bertemu kita sehingga Ramadhan ke-19 tahun ini...
Hahahah hari ni tak de post pasal menu berbuka...
Tak sempat nak transfer gambar... malas pun ye.. huhuhu

Korang macamana persiapan raya...
Ada yg dah standby semua... kan... ada yg masih belum beli apa2 (Sayala teewww) heheh
Saya memang suka last minit... suka suasana kalut2 last minit kat shoping mall...hahaha
Bila orang lain update kata semua dah ready... baru saya kalut...ekekekke...

Act tak de masa pun ye... saya kan ambik tempahan kurung kaftan... (asalnya saje suka2.. tak sangka tempahan hampir 50 pasang...) tak ke kelam kabut....
Seronok..saya suka menjahit... mungkin darah tailor ada dalam diri saya... (mak saya memang tukang jahit)... so minat tu ada.. cuma kekangan masa tu... kesian anak2 terabai.. sebab mak dok asyik hadap mesin jahit lately nih... huhuhu...

Insyallah weekend ni kena g cari jugak baju budak2... kesian diorang nanti beraya tak de baju baru... huhuhu... baju kurung tak pe..saya boleh jahitkan... baju2 kasual... jeans.. tshirt n blouse utk Aqilah n Naufal..kena cari jugak...sandle kasut semua...

Apapun.. selamat berbuka puasa korang... next week last bekerja sebelum bercuti raya...
Seronok nak balik ke kg...kan.. nak buat lemang dan rendang...
Allahuakbar... semoga tuhan panjangkan umur kita dan insan2 tersayang....
Tahun ni tahun pertama saya dan suami beraya tanpa Abah mertua....
Abah mertua pergi mengadap pencipta pada 2 Februari 2016 yg lepas...
Al fatihah....
(Nanti saya cerita lain entry pemergian abah tersayang...)

Tuesday, June 14, 2016

Menu Ramadan ke-5 (Jumaat lepas....)

Salam Ramadhan ke sembilan utk semua....
Alhamdulillah sampai jugak kita ke ramadhan yg ke 9...
Diberikan lagi kekuatan dan kesihatan utk kita berpuasa....alhamdulillah...
Sorrylah banyak2 korang... terpost plak entry menu iftar ke-5 saya...
Ampun ye korang... hehehehhe...
Jumaat lepas.. akak saya dari bangi 3 beranak datang berbuka puasa kat rumah saya...
Saya sampai dari ofis.. dia tengah memasak kat dapur... biasalah dia balik awal...
Saya yg balik lewat.... huhuhu....  


Tomyam campur....  sedap..nyum nyum

Sambal bilis kentang + tempe .. pedas... tapi sedap...


Ayam percik.. ni beli kat kafe ofis...  saya dah repeat beli 2-3 kali....


Roti John Pasar Ramadhan.. ni pun sedap... alhamdulillah


Buah melaka mak saya buat...huhuhuhu ... bestt...


Tepung pelita sedappp... husband beli kat Pasar Ramadhan kat Semarak...serius..memang sedap...

Petang ni apalah nak di masak...
Husband dah call tanya....
Dia prefer masak sendiri dari beli kat pasar ramadhan
Tapi itulah orang lelaki ni tanya tu beria-ia...
Bila kita tanya dia nak makan apa... tak dijawabnya....
Hahaahahha.... Saya kata kita berbuka KFC jekla...
Hahahah respond dia mcm tak redha jek berbuka ngan KFC...
Ekekekkeke.... Mak tanya nak buat kuih apa.. saya request kuih buah melaka..
itu je paling senang pun...kan...

Aktiviti Ramadhan....


Alhamdulillah... seperti tahun2 sebelum ni...
Berjaya juga join tadarus Al-Quran ofis...
Rasanya saya start join tadarus ofis ni dari bujang lagi kot...
Setiap tahun tak pernah miss.. alhamdulillah....
Mungkin dah lebih dari 10 kali lah.... sebab setahun sekali jek pun...
Dan tahun ni plannya tak dpt nak join... (agak terkilan sebenarnya...)
Sebab tengahari kena pick up Naufal dari sekolah (Sebab dia tak nak naik van)..
So... masa agak terbatas... selalu tadarus lunch hour... risau takut tak leh nak bagi komitmen...
Nanti group kita tak cukup orang plak nak tadarus kan.. so saya rasa tak boleh join....
Tapi itulah... benda baik selalu tuhan permudahkan... saya tak bagi nama pun...
Alih-alih nama saya dah ada kat list.... hahahaha... magic kan.... magic sangat...
Dan alhamdulillah kami sempat tadarus habiskan sebelum cuti sekolah habis...
Puasa ke-5 dah habis baca.. so selamatlah.... tuhla... apapun alhamdulillah...
Masih diberi kesempatan dan peluang juga rezeki bertadarus di Ramadahan 2016,,,,
Korang macamana....?? Join tadarus tak puasa2 nih...???



Monday, June 13, 2016

IFTAR KE-7 - RAMADAN 2016

Allahuakbar.. dah iftar ke 7 baru sempat snap gambar update kat blog...
Melampau sangat kan... hahaha.... 
Sebab iftar ke 7 ni je yg sempat masak semua lengkap ikan, sayur bagai...
Iftar 1-6 lauknya campur2 ada yg beli ada yg masak...
Selalu beli kat cafe jek... sejenis dua lauk... balik ofis tambah satu jenis lagi..
Selalunya mcm goreng sayur.. atau goreng ikan... yg paling simple je..
Sebab sampai rumah pun jam dah 6 ptg... 
Keluar ofis pkl 5 tuh... jem makin teruk plak Putrajaya ke Putra Nilai nih...
Apakah orang makin ramai pindah ofis ke Putrajaya ye.. sebab klu nak dibandingkan dengan 2-3 thn lepas.. tak lah jem seteruk ini... adamasa pepagi pun jem teruk... 
Emmm....



Daging masak sambal... husband yg request... dah rebus daging tu tapi kejap je gamaknye... liat jugak sikit.. tapi taklah liat sangat.. masih boleh kunyah lagi la... huhuhu



Ni masak utk budak2 kononnya... tapi budak2 tak layan mak bapak budak je yg layan.. masak semangkuk kecik tu je ..itupun tak habis.... pesan ngan husband suruh beli buah Labu.. dibelinya sebiji betul.. nak masak sejuring je... haish la... ingat petang ni nak buat cekodok labu.. kot sempatlah masak.... oh korang penah makan cekodok labu tak?? Husband tak pernah makan sebelum nih... dia tak tahu rupanya labu buat cekodok sedappp... hehehhe...


Goreng ikan... goreng garing2... dua ekor ni pun tak habis.. hadoila...camana?


Ni ayam perap madu frozen.. beli ngan jiran sebelah..serius sedap...! klu buat nasi ayam memang mudah ya amat nih... satu peket RM10 tapi ayam dia portion besar2.. orang kata memang lebih dari berbaloi sangat2....

Oh ada sejenis kuih.. kitorang panggil Kuih tahi minyak atau dodol berkukus... alahai.. saya betul2 tak sempat nak snap gambar... mak saya yg masak... saya suka sangat... 

                                        Sumber : Google

Rupa dia mcm gambar kat atas nih... saya try google... sejenis kuih tradisional pahang....
Sedap... kat sini saya tak pernah jumpa orang jual... di KL tak jumpa.. di sekitar Putra Nilai pun tak pernah jumpa orang jual... so mak saya buat sendiri... lagi puashati makan....

Ok selamat berpuasa korang....


Friday, June 10, 2016

Nak Raya Kannnn....


Nak raya kononnyalah kan.... Act dah lama jugak belinya...
Bukan utk raya punn... saje saje je beli.. sebab memikirkan sudut tu kosong...
Tak de apa... So saje cari lampu cam tu...
Tak mahal ... tak sampai RM200 pun... kat Nilai 3...
Tapi rasa mcm nak tukar lain plak.. hahaha.. cepat benor bosannya...
Lagipun mcm tak guna hiasan semata2...
Ada yg nak beli tak.. nak jual murah2 jek....hehhehe



Corak daun maple.. cantik...
Hehhehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...