Tuesday, October 21, 2014

Jeruk Mangga Asam Boi

Kat facebook mcm satu trend sana sini orang post gambar Jeruk Mangga Asam Boi ni kan... ada yang jual ada yang buat sendiri... mcm popular sangat sekarang kan... 

Saya pun dah dua kali buat... 1st... saya buat dengan mangga muda yang masam... memang sedap.. tapi 2nd time tu buat mangga muda yang lemak2... tak sesedap yang 1st... 


Uols kena try.. mudah je buat... letak garam gula and yang penting asam boi kena lebih.. baru terasa... nak pedas letak cili api potong... tapi saya tambah satu sudu kecik serbuk asam boi (kaler putih) tu.. lagi sedap... lepas dah setle.. letak dalam peti ais... pastu boleh ngapp!!... heheheh
Selamat mencuba...

Thursday, October 16, 2014

Kelas KAFA - Islamic Enrichment Centre (IEC)

Sebenarnya dah hampir 2 minggu Aqilah transit di IEC... so far alhamdulillah.. tempat selesa dan tak crowded sangat... yang penting saya sendiri rasa senang hati letakkan Aqilah di situ untuk kelas KAFA berbanding di sekolah yang saya tak tahu apa dia makan dan macamana dia nak bawak diri di sekolah untuk kelas KAFA... mungkin bagi mak mak yang bekerja dekat dengan sekolah anak tak de masalah untuk jengok-jengok anak di sekolah waktu lunch.. tapi mcm saya yang bekerja di Putrajaya anak bersekolah di Nilai ni... memang tak mampu nak ulang tiap2 hari untuk jengok anak... 

Memang pada Aqilah dari awal persekolahan saya tak daftarkan dia untuk sessi petang untuk kelas KAFA... disebabkan sebab2 di atas... saya tak leh nak imagine macamana Aqilah nak makan tengahari... nak tukar baju... dan lepas kelas nak tunggu saya ambik pkl 6.. allahuakbar.. saya tak berani dan tak percaya pada dia... macam-macam perkara saya fikir... saya bukan mak yang kuat untuk biarkan anak saya berdikari.. mungkin boleh.. tapi saya tak kuat... :(

Kenapa hantar Aqilah kelas KAFA hujung tahun...??? mungkin itu persoalannya... tapi disebabkan dia jugak yang push saya kot... hari2 minta saya daftarkan dia nak belajar kelas KAFA.... ooohh anakku... mama tak kuat untuk biarkan awak berdikari cari makan tengahari sendiri nak... mama tak kuat nak biarkan awak tunggu mama bila habis kelas KAFA pkl 5.. nak tunggu mama pick up awak pkl 6... allahuakbar nak... mama tak kuat... So kebetulan jiran saya ada hantar anak dia di IEC... memang saya dah lama plan nak hantar Aqilah ke sini.. cuma ingat nak tunggu dia masuk Tahun 2... tapi tak perla.. mungkin lagi awal lagi bagus untuk dia... so saya pun malas nak tunggu tahun depan... saya walk in je terus tengok tempat dia... 

Alhamdulillah syukur sangat-sangat... saya pergi saya dah puashati dengan tempat dia... nampak sangat selesa... dan tak crowded...

Intrance depan bila masuk gate... inilah building 3 tingkat IEC...

 Actualy ni ruang solat... ni gambar lama saya ambik dari FB IEC...



 Ini library diorang...

Ini kelas-kelas untuk belajar.. 


Ini jadual tiap2 petang...  Aqilah selalunya pkl 1.30 dah sampai IEC... selalunya terus ke cafe untuk makan... ada sorang pembantu yang akan tengok2kan diorang makan... diorang tak makan ramai2.. siapa sampai dulu.. so dia boleh ke cafe untuk makan... makan secara buffet... lepas makan boleh naik atas untuk mandi (locker dan katil disediakan)... selalunya lepas mandi ustaz dan ustazah dah tunggu untuk solat Zohor berjemaah... after solat pkl 3.00 start kelas KAFA sampai pkl 4.30... minum petang pun disediakan... lepas minum petang... solat Asar berjemaah... sementara tunggu 5.30 diorang akan buka buku sekolah untuk buat homework.. tapi selalunya klu tak de ustazah monitor.. diorang main je... 5.30 sementara tunggu parent pick up... ustazah dan ustaz bawak diorang ke padang untuk riadah.... 

Alhamdulillah Aqilah seronok sangat kat IEC saya tengok... yang pasti saya pun senang hati... Tapi kat sini memang tak crowded klu sesapa duduk Nilai dan tengah pening nak fikir nak hantar anak kat mana untuk transit after sekolah bolehlah register kat sini.. saya recomend sangat2... daripada kita tak senang hati tinggalkan anak di sekolah... rasanya lebih baik kita habis duit sikit untuk transit anak di IEC ni yurannya RM150 sebulan... pendaftaran RM300... insyallah berbaloi...

Ni facebook Islamic Enrichment Centre Putra Nilai

Note : Ada yang tanya.. Aqilah balik Sekolah sapa yang pick up dia untuk ke IEC...? Sebenarnya dari awal tahun saya ditemukan dengan keluarga ini, keluarga yang selalu buat saya terhutang budi... saya ditemukan masa mula pendaftaran Aqilah.. kebetulan dia pun hantar anak dia... dia menawarkan kami untuk hantar Aqilah balik ke rumah setiap hari (Hanya tuhan saja yang mampu membalas...) kebetulan suami dia kerja di USIM memang lalu depan rumah saya....  dan bila Aqilah saya hantar ke IEC... dia pun sanggup hantar Aqilah ke IEC.... ya allah betapa syukur tak terhingga saya ditemukan dengan hamba allah yang terlalu baik hati ini... rezeki tuhan beri dalam pelbagau bentukkan...mungkin  itu salah satu rezeki untuk saya yang tuhan berikan... syukur alhamdulillah.... 

Tuesday, October 14, 2014

Kembali Mencuba Lens

Sebenarnya 8 tahun lepas memang saya pengguna contact lens yerlah masa tu masih bujang masih single (ecececeh la sangat...) rasanya hampir 4 tahun kot saya pakai lens... sampai saya kawin tahun 2006.. bila Aqilah lahir... biasala schedule kita pun berubah.. pepagi nak kena siapkan anak... nak membelek lens pun tak sempat (alasan sesangat nih...) lama2 rasa mcm dah selesa pakai spek... tak kisahlah buruk ke hodoh ke pakai spek kan.. janji selesa... kebetulan husband pun pakai spek so memang tak kisah... lantak laki bini pakai spek kan...

Baru-baru ni... teringin nak pakai lens balik... yerlah dah 8 tahun pakai spek... bila tengok akak ipar pakai tu.. lawa je (dia memang dah lawa.. hahha) tapi degil nak pakai gak kan... saya pun try beli kat sini... Korean Lens Shop sekarang tak yah korang nak belek2 kat kedai ke kat mana ke... bila g kedai mcm segan2 nak beli kan (sayalah cam tu...) terasa mcm salesgirl tu kata... eii muka gini ada hati nak pakai lens... terasa2 jekla dia kata gitu.. padahal orang tu tak heran pun ko nak pakai lens ke tak nak ke.. bukan duit dia pun habis kan.. hahahaha.... Tapi lens yg saya beli ni memang ok... korang kalau nak beli boleh g fb Korean Lens Shop tu... macam2 kaler ada...


Ni lens saya beli.. tak mengagak beli kaler brown agagagagaggaa... (perasan sangat dah ni...).. bila dah lama tinggalkan cara pemakaian lens ni.. saya mcm confuse nak beli solution dia plak... hadoi la... nasib je tak de jual online klu tak confirm saya beli online jugak... klu sesapa tahu ada sesapa jual solution contact lens kat online roger tau.. hahaha... saya bukan tak nakbeli kat kendai optik cuma mcm.. malas nak g kedai.. pastu nanti salesgirl or salesman tu tanya nak brand mana satu.. pastu tanya dah lama pakai lens ke.. itu ini malas nak menjawab hahaha...

Pic credit from google

Last2 saya beli Complete Moisture Plus tu... dapat free casing tu sekali... RM20.. Weekend hari tu keluar trylah pakai... ok ok jekla.. cuma sebab dah lama sangat tak pakai lens... rasa pelik kejap mula2 tuh... wahahahha..

Nah saya belanja satu gambar saya pakai lens...

Please korang abaikanla muka mcm pau saya tu ye....

Uols jgn risau.. tak nampak sangat kaler brown kat mata kecuali klu beli kaler biru atau hijau kot... maybe nampakla... saya memang kalau boleh tak nak nampak sangat pakai lens.. sebab tu ambik brown kan....


Kat sini saya kasi info sikit untuk korang pasal penjagaan lens...

1) Basuh tangan secuci-cucinya dengan sabun (dettol, lifebuoy, protect etc) dan keringkan tangan dengan tuala bersih sebelum pegang contact lens..make sure, tiap kali nak pegang lens, tangan kena cuci yeee...tak kira la, masa nak pakai ke, nak tanggalkan ke, tetap kena pastikan tangan bersih...sebab kuman kat tangan boleh memberi kesan tak baik kat mata...
  
2) Seelok-eloknya, guna la air solution yang disuggest oleh orang yang pakar. Pastikan ia sesuai ngan mata kita jugak...dan kalo dah serasi dengan solution ni, jangan gatai tangan nak tukar-tukar unless ade nasihat dari pakar suh tukar...lagi satu nota penting, jangan campur-campurkan solution ye...memang tak digalakkan buat sebab takut isi kandungan tak sama dan boleh merosakkan contact lens...nota lagi lagi penting, jangan sesekali cuci contact lens dengan air paip ke air mineral ke air suling ke kerana takut dikhuatiri ade bahan-bahan or bakteria didalam air yang kita guna tu...
  
 3) Ikut arahan cara nak pakai contact lens, cara nak tanggalkan, cara nak cuci contact lens betul-betul tau...jangan nak main shortcut je yeee...buat betoi-betoi secara berhemah...
  
4) Selepas pakai contact lens, make sure casing dicuci dan dikeringkan dengan betoi...dan seeloknya tukar la casing tu sebulan sekali...sekurang-kurangnya bila camni, casing kita akan sentiasa bersih...

 5) sebelum nak pakai tu, makesure contact lens berada dalam kedudukan mangkuk ye, bukan pinggan...kalo bentuk pinggan, bila pakai, akan rasa tak selesa...so kena la kalih kan ke bentuk mangkuk...
  
 6) Untuk yang suka bermekap, pakai contact lens sebelum mula bermekap...sebabnye kalo dah mekap, baru nak pakai, takut barang mekap tu terlekat kat contact lens dan boleh merosakkan mata dengan bahan tak bagus...time nak remove mekap pun, kena buangkan lens dulu baru buangkan mekap...kalo korang ade mekap khas yang memang elok untuk si pemakai contact lens, lagi bagus...terjaga mata korang tau..
  
7) nak swimming ke, nak sauna ke, nak spa ke, silalah tanggal contact lens dulu yeee....
  
8) Jangan tidur sekali dengan contact lense . Jangan tidur sekali dengan contact lense .Jangan tidur sekali dengan contact lense .jangan jangan jangan sesekali tido dengan contact lens...tak baik untuk kesihatan...
  
9) contact lens yang expire hanya boleh extend pakai untuk sehari dua sahaja...tak leh lebih...kalo lebih, cer korang tengok, nanti konpem mata korang akan merah-merah dan rasa tak selesa...tapi seeloknya, kalo dah expired, buang kan je la..tak yah la nak extend-extend pakai...takut rosak mata nanti kang...
  
10) Jangan sesekali memakai contact lens orang lain yeeee...kita tak tau jumlah protein yang dikuarkan oleh mata si pemakai tu berapa banyak, kita tak tau camne dia cuci contact lens dia tu, kita tak tau camne dia jaga contact lens dia tu...so kalo main redah je, tak pasal-pasal, kuman-kuman ke ape ke boleh terus melekat kat mata kita dan boleh mendatangkan penyakit...tak ke susah diri sendiri nanti...

**Lens Yang Baru dibeli haruslah direndam dengan air sollution selama 8 jam baru boleh pakai ya. Jangan sesekali guna air yang kat dalam botol contact lense yang baru dibeli sebagai sollution, itu bukan sollution ya...


Friday, October 10, 2014

Nak Setahun Baru Update :)

Bismillahirrahmanirrahim...
Masuk blog yang dah lama kena tinggal cam ni lah caranya...
Rasanya kali ni paling lama tak update blog nak dekat setahun...
Kenapa....?? Hajat hati nak tutup jek blog ni... tapi sayang...
Sebab dah lama menulis.... sedar tak sedar dah hampir 10 tahun saya menulis..
Sejak tahun 2005... 

Nak start cerita dari mana saya pun tak tahu...
Kena warming up dulu agaknye....

Apapun saya belanja gambar nyawa saya ni dulu...


Masih dua orang lagi.. belum brtambah...
Ada yang bertanya.. eh akak dah 3 orang ke..
Masih 2 lagi...
Insyallah ada rezeki...
Umur akak pun dah tua deknon....
Hehhe...


Thursday, January 16, 2014

Aqilah Najla - Dah Tahun 1

Dah berbulan tak update blog kan...
Kesibukan sgt-sgt.... + dgn tak de mood kot...
Balik umah... masyallah... banyaknya benda nak kena buat...
Masak sebenarnya saya dah jarang-jarang dah....(Dasar sangatkan...)
Tapi balik rumah tu... mcm2 benda nak buat.... dah malam... layan budak2 lagi...
Diorang tido.. saya pun jalan sekali.. (Bagus sangat..kan...)
Hari tu... 28 Disember 2013 (Sabtu) hantar Aqilah orientasi utk tahun 1...
Dah tahun 1 dah Aqilah Najla yang selalu saya ceritakan di blog ni dulu...
Emm. betapa cepatnya masa berlalu... kan...
Begitu jugak usia.. menganjak lagi....
Cuma doa saya .. saya diberikan kesihatan yang baik utk menjaga keluarga... 
Insyaallah....



Ni pagi hari orientasi....
Muka semangat nak ke sekolah...
Pagi-pagi tu sampai kat gate sekolah...
Tiba-tiba saya rasa touching sangat-sangat..
Tak sedar bergenang airmata.... Rasa mcm.. dah besarnya anak saya..
Alhamdulillah dianugerahkan Aqilah Najla utk saya besarkan dan limpahkan kasih sayang...


Masa dia diperhimpunan.. airmata bergenang lagi...
Rasa baru lagi saya lahirkan dia.... baru semalam saya rasa pertama kali saya sentuh kulitnya..
Dakapnya di pangkuan... tiba-tiba hari ini saya kena lepaskan dia utk ke sekolah...
Betapa sudah 7 tahun berlalu tanpa saya sedar.... allahuakbar....


Aqilah Najla saya..
Sentiasa buat muka `ketat' kat sekolah...
Kenapa ntah... jgn nak.. nanti kawan2 takut nak dekat..
Heehehhe...
Hari pertama ke sekolah... saya dan papanya cuti...
mengajar Aqilah beratur utk beli makanan...
Ohh anak ini memang blur.. sebab tak tahu nilai duit kan...
So... cuma pesan kat dia.. beli and then bayar..
Pandaila makcik kantin tu pulangkan baki...


Balik sekolah.. ceria sebab bawak g jalan2 beli barang nak balut buku...
Apa saja untuk mu anak...
Hari kedua saya masih bercuti dan masih guard Aqilah utk beli makanan...


Hari ketiga sekolah... saya cuma skodeng dari jauh.. sebab masa ni saya dah bekalkan dia nasi goreng...
So tak risau sangat... nampak dia dengan kawan-kawan baru dia...tapi kawan baru dua orang ni pendiam sangat-sangat... hahahha.. nasib awak la kak aqilah.... masa tu dia tak nampak saya.. lepas tu kawan dia bitau kot... terus mintak pegang itu la inila.. tak de mama pandai je behave kan.. emmm... dan saya saksikan sendiri kawan dia dua orang tu after makan.. macam nak tinggalkan dia je... ooohhh sedih sangat... maybe tak serasi kot... emm tak perla aqilah... ramai lagi kawan yang awak boleh kawan k... bila balik saya tanya.. dia kata.. budak berdua tu tak nak kawan dengan dia... hahahahha... (saya tak berniat nak gelak.. tapi saya jugak tak boleh sedih depan anak saya....) Dan saya berusaha bagi semangat kat dia... Aqilah ada 33 orang lagi kawan dalam kelas tuh.. so Aqilah boleh kawan dengan sapa2 pun Aqilah suka.. dia kata dia suka kawan dengan Aliya (Nama kawan kelas dia jugak) sebab Aliya tu comel... ok.. so esok awak ajakla Aliya tu makan sama awak... saya sentiasa memujuk... supaya dia tak rasa disisihkan...

Dan esoknya... saya tanya.. (saya memang kena tanya.. Aqilah bukan jenis budak yang suka bercerita perihal sekolah dan kawan2... Jika ditanya baru dia bercerita.. maybe ramai kot anak2 jenis mcm ni... satu perkara normal....) Dan dia bercerita dia keluar makan dengan Aliya.. dan ke Kedai Alatulis dengan Aliya... (Kes dah pandai perabis duit belanja sekolah...) ok.. so mama rasa Aqilah dah boleh berkawan... alhamdulillah....

Hari seterusnya.... Bila ditanya.. dia masih bercerita keluar makan dengan Aliya... maybe Aliya serasi berkawan dengan dia kot.. saya agakla....

Dan hari ini sudah pun masuk minggu ketiga persekolahan... Alhamdulillah... pagi ni.. saya hantar Aqilah... dah pandai sound kat mama... `Mama tak payah hantar kita sampai perhimpunanla...' .. amboi... tiba-tiba datang Aliya... tarik tangan Aqilah siap peluk2.... so dah tak pandang mama lagi... dah jumpa kawankan... itulah satu situasi yang mama mampu tersenyum.. tidak disisihkan.... insyaallah.. doa mama... semoga dipermudahkan segala urusan Aqilah disekolah... semoga tuhan terangkan hati Aqilah untuk menerima ilmu... lembutkan hati Aqilah utk lebih cintakan ilmu dan sekolah... semoga Aqilah Najla cemerlang di dunia dan akhirat... itu doa mama utk anak mama Aqilah Najla.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...