Monday, December 29, 2014

Sesi persekolahan 2015 ditangguh seminggu - Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan bersetuju untuk menangguhkan permulaan sesi persekolahan di seluruh negara bagi tahun 2015 selama seminggu berikutan banjir yang melanda negara ketika ini, demikian umum Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau berkata, dengan penangguhan ini, tarikh baru sesi bermula persekolahan tahun 2015 bagi negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor adalah pada 11 Januari 2015 (Ahad).
Manakala bagi negeri-negeri lain akan bermula pada 12 Januari 2015 (Isnin).
"Seperti semua pihak maklum banjir yang sedang melanda negara sekarang masih berterusan khususnya di negeri-negeri pantai timur Semenanjung Malaysia.
"Sehingga pada tarikh 28 Disember 2014, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mendapati sejumlah 340 sekolah daripada tujuh negeri terlibat dengan banjir, sama ada dijadikan sebagai Pusat Pemindahan Sementara (PPS) atau sekolah tersebut ditenggelami air akibat banjir.
"Sebagai Menteri Pendidikan, saya amat memahami dan mengambil berat akan kesukaran yang bakal dihadapi oleh semua pihak termasuk pengurusan sekolah, guru-guru, ibu bapa dan murid-murid sekiranya persekolahan bagi tahun 2015 dibuka seperti dijadualkan iaitu pada 4 Januari 2015 (bagi negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor) dan pada 5 Januari 2015 bagi negeri-negeri lain.
Sehubungan itu, sukacita dimaklumkan bahawa KPM dengan ini bersetuju untuk menangguhkan permulaan sesi persekolahan di seluruh negara bagi tahun 2015 selama seminggu," katanya dalam satu kenyataan.
Penangguhan ini juga dibuat setelah mengambil kira;
a) Sekolah-sekolah yang terlibat sama ada sebagai PPS atau ditenggelami air akan mengambil masa untuk dipulihkan; dan
b) Keadaan guru-guru, ibu bapa dan murid yang menjadi mangsa banjir serta serba kekurangan perlu mengambil masa untuk pemulihan dan membuat persiapan persekolahan mereka.
Muhyiddin berkata, sekiranya keadaan banjir pulih, pihak pengurusan sekolah hendaklah menggunakan tempoh berkenaan untuk mengadakan gotong royong pembersihan kawasan sekolah masing-masing.
Ini katanya, bagi memastikan anak-anak kita dapat belajar dalam keadaan selamat, selesa dan sempurna.

Friday, December 19, 2014

Mary Kay

Pagi ni nak citer barang best...
Sekarang dah bermacam-mcm produk kecantikan ada kat pasaran...
Saya pun mcm... eh produk ni bagus.. ooh produk ni pun bagus.. bila baca testimoni...
ooh yang sana lagi bagusla... hadoi mana satu nak pilih ni...
Memang kita byk pilihan.. banyak pilihan lagi bagus...
Tapi kita kena tengok kesesuaian dengan jenis kulit kita jugak kan.. bila nak beli produk2 kat pasaran sekarang... so.. satu produk ni.. insyallah memang selamat dan berkesan sebab sebelum kita guna... agent-agent sah ini akan menerangkan apa yang sesuai dan apa yang tak sesuai utk jenis kulit muka kita.... so.. disitu.. korang dah rasa selamat... 
Yang saya nak bitau ni ialah produk Mary Kay...
Alaaa mesti semua dah tahu kan... mesti korang kata.. alaaa mahal... tak mampu...
Dari korang pakai produk yang tak de branded kat pasaran... 
Memperjudikan kulit korang utk kesan jangka panjang....
Dari sekarang mungkin kita kena fikirkan utk gunakan produk yang ada brand..
Tapi mampu menjaga kulit kita sepanjang umur kita... 
Sebenarnya memang kita rasa mahal.. tapi tahan lama... 
Contoh cleanser... klu saya guna safi balqis.. harga RM12 kot yang besar tu...
Dua bulan je saya pakai.. hahaha.. benda murah kan.. so saya belasah kaw2 hahaha..
Bila barang mahal.. mungkin sayang.. so boleh guna 3-4 bulan... 
Sebenarnya banyak barang-barang mary kay ni..
Sebelum ni saya pun tak tahu...

Satinhands ni serius cakap wangi sangat....

Produk penjagaan wajah mary kay.. dari alam semulajadi..
So tak yah risau insyallah memang sesuai dengan kulit... 



Eh nak bitau.. lipstik dia rupanya banyak kaler yang cantik2..
dan memang best pakai... tak rasa mcm pakai lipstik struktur dia
ringan dan lembap... uols kena try beli satu.. rasa dulu memang best... 

Dan banyak lagi lah kosmetik mary kay yang best-best...



yang ni memang saya dah pakai lama... 
selalu kita pakai lipstik g keje 7-8 jam kan..
So seminggu sekali.. kita boleh mask bibir kita...
Untuk bersihkan... memang bagus... buat bibir kita nampak segar..
dan merah... tak kering2 semua... 

so sapa yang berminat boleh contact
Nurul  - 013-3683356
atau boleh jengah facebook 

Kalau uols nak invite dia attend for free demo pun boleh tau..
just contact her... korang must be try...
Insyallah puashati ....

Thursday, December 18, 2014

SELAMAT HARI LAHIR YG KE-4 THN - AQIL NAUFAL


18.12.2014 genap 4 tahun anak bujang saya...
Rasa baru sangat melahirkan awak... Aqil Naufal...
Masih baru rasanya mama berkejar ke Hospital Serdang pkl 11.45 pagi tanggal 18.12.2010...
Dan tepat pkl 2.30 petang... kamu menjengah dunia....
Nak melahirkan kamu.. tidak mengambil masa yg lama...
Walaupun masih c-ser sama seperti kakak Aqilah Najla..
Tapi mama tak pernah rasa kesal atau terkilan....
Mcamana sekalipun anak2 mama dilahirkan....
Itu tidak penting.. yg penting kalian semua sihat dilahirkan..
Itu sudah cukup....


Dan hari ni genap Aqil Naufal berusia 4 thn....
Setiap kali solat... mama cuma minta tuhan berikan kesihatan yg baik utk Aqil Naufal...
Berikan Aqil Naufal rezeki yang berlipat ganda...
Berikan Akhlak yang mulia utk Aqil Naufal...
Terangkan hati anak2 mama utk belajar dan cintakan ilmu...
Menjadi anak yang soleh.. dan berjaya dunia dan akhirat..
Yang mampu mendoakan mama dan papa bila kami sudah tiada nanti....
Hanya itu saja yang mama harap dan doakan utk Aqil Naufal....

Harta mama dunia akhirat :)



Tuesday, October 21, 2014

Jeruk Mangga Asam Boi

Kat facebook mcm satu trend sana sini orang post gambar Jeruk Mangga Asam Boi ni kan... ada yang jual ada yang buat sendiri... mcm popular sangat sekarang kan... 

Saya pun dah dua kali buat... 1st... saya buat dengan mangga muda yang masam... memang sedap.. tapi 2nd time tu buat mangga muda yang lemak2... tak sesedap yang 1st... 


Uols kena try.. mudah je buat... letak garam gula and yang penting asam boi kena lebih.. baru terasa... nak pedas letak cili api potong... tapi saya tambah satu sudu kecik serbuk asam boi (kaler putih) tu.. lagi sedap... lepas dah setle.. letak dalam peti ais... pastu boleh ngapp!!... heheheh
Selamat mencuba...

Thursday, October 16, 2014

Kelas KAFA - Islamic Enrichment Centre (IEC)

Sebenarnya dah hampir 2 minggu Aqilah transit di IEC... so far alhamdulillah.. tempat selesa dan tak crowded sangat... yang penting saya sendiri rasa senang hati letakkan Aqilah di situ untuk kelas KAFA berbanding di sekolah yang saya tak tahu apa dia makan dan macamana dia nak bawak diri di sekolah untuk kelas KAFA... mungkin bagi mak mak yang bekerja dekat dengan sekolah anak tak de masalah untuk jengok-jengok anak di sekolah waktu lunch.. tapi mcm saya yang bekerja di Putrajaya anak bersekolah di Nilai ni... memang tak mampu nak ulang tiap2 hari untuk jengok anak... 

Memang pada Aqilah dari awal persekolahan saya tak daftarkan dia untuk sessi petang untuk kelas KAFA... disebabkan sebab2 di atas... saya tak leh nak imagine macamana Aqilah nak makan tengahari... nak tukar baju... dan lepas kelas nak tunggu saya ambik pkl 6.. allahuakbar.. saya tak berani dan tak percaya pada dia... macam-macam perkara saya fikir... saya bukan mak yang kuat untuk biarkan anak saya berdikari.. mungkin boleh.. tapi saya tak kuat... :(

Kenapa hantar Aqilah kelas KAFA hujung tahun...??? mungkin itu persoalannya... tapi disebabkan dia jugak yang push saya kot... hari2 minta saya daftarkan dia nak belajar kelas KAFA.... ooohh anakku... mama tak kuat untuk biarkan awak berdikari cari makan tengahari sendiri nak... mama tak kuat nak biarkan awak tunggu mama bila habis kelas KAFA pkl 5.. nak tunggu mama pick up awak pkl 6... allahuakbar nak... mama tak kuat... So kebetulan jiran saya ada hantar anak dia di IEC... memang saya dah lama plan nak hantar Aqilah ke sini.. cuma ingat nak tunggu dia masuk Tahun 2... tapi tak perla.. mungkin lagi awal lagi bagus untuk dia... so saya pun malas nak tunggu tahun depan... saya walk in je terus tengok tempat dia... 

Alhamdulillah syukur sangat-sangat... saya pergi saya dah puashati dengan tempat dia... nampak sangat selesa... dan tak crowded...

Intrance depan bila masuk gate... inilah building 3 tingkat IEC...

 Actualy ni ruang solat... ni gambar lama saya ambik dari FB IEC...



 Ini library diorang...

Ini kelas-kelas untuk belajar.. 


Ini jadual tiap2 petang...  Aqilah selalunya pkl 1.30 dah sampai IEC... selalunya terus ke cafe untuk makan... ada sorang pembantu yang akan tengok2kan diorang makan... diorang tak makan ramai2.. siapa sampai dulu.. so dia boleh ke cafe untuk makan... makan secara buffet... lepas makan boleh naik atas untuk mandi (locker dan katil disediakan)... selalunya lepas mandi ustaz dan ustazah dah tunggu untuk solat Zohor berjemaah... after solat pkl 3.00 start kelas KAFA sampai pkl 4.30... minum petang pun disediakan... lepas minum petang... solat Asar berjemaah... sementara tunggu 5.30 diorang akan buka buku sekolah untuk buat homework.. tapi selalunya klu tak de ustazah monitor.. diorang main je... 5.30 sementara tunggu parent pick up... ustazah dan ustaz bawak diorang ke padang untuk riadah.... 

Alhamdulillah Aqilah seronok sangat kat IEC saya tengok... yang pasti saya pun senang hati... Tapi kat sini memang tak crowded klu sesapa duduk Nilai dan tengah pening nak fikir nak hantar anak kat mana untuk transit after sekolah bolehlah register kat sini.. saya recomend sangat2... daripada kita tak senang hati tinggalkan anak di sekolah... rasanya lebih baik kita habis duit sikit untuk transit anak di IEC ni yurannya RM150 sebulan... pendaftaran RM300... insyallah berbaloi...

Ni facebook Islamic Enrichment Centre Putra Nilai

Note : Ada yang tanya.. Aqilah balik Sekolah sapa yang pick up dia untuk ke IEC...? Sebenarnya dari awal tahun saya ditemukan dengan keluarga ini, keluarga yang selalu buat saya terhutang budi... saya ditemukan masa mula pendaftaran Aqilah.. kebetulan dia pun hantar anak dia... dia menawarkan kami untuk hantar Aqilah balik ke rumah setiap hari (Hanya tuhan saja yang mampu membalas...) kebetulan suami dia kerja di USIM memang lalu depan rumah saya....  dan bila Aqilah saya hantar ke IEC... dia pun sanggup hantar Aqilah ke IEC.... ya allah betapa syukur tak terhingga saya ditemukan dengan hamba allah yang terlalu baik hati ini... rezeki tuhan beri dalam pelbagau bentukkan...mungkin  itu salah satu rezeki untuk saya yang tuhan berikan... syukur alhamdulillah.... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...