Tuesday, August 30, 2016

Ayam Masak Merah

Dah lama tak masak ayam masak merah...
Saya panggil ayam sambal jek... tapi ada orang panggil ayam masak merah..
Macam2 nama kot... hehehe....
Dulu Anak2 saya tak tahan pedas sebenarnya... so jarang masak ayam masak merah ni...
Tapi lately ni si kakak Aqilah dah ok... si adik pun boleh dah cicah2 sikit2 sambal2 ni...
Saya pun yg teringin nak makan.. lama sangat nak makan...
Act kat kedai banyak jual.. tapi tak sama dengan masak sendiri nih....




Ok saya tempek resepi ayam sambal ni ha k.. (jap sambal jap merah. hentam sajelah...)

1/2 ekor ayam potong sedang
6 sudu besar Cili kering blend (Nak lagi pedas tambah lagi..)
5 sudu bawang merah blend
3 ulas bawang putih blend
1 biji bawang besar potong melintang
Sedikit air asam jawa
1 sudu besar sos cili
1/2 inci halia (kisar)
2 ulas bawang merah (kisar)
sedikit serbuk kunyit
Garam

Perap ayam dengan garam, kunyit halia dan bawang merah (kisar).. goreng matikan air ayam je.. tak yah sampai garing.. agak2 masak angkat jek...

Tumis Cili kering bawang merah bawang putih.. agak garing masukkan sos cili dan air asam jawa (jgn byk sangat nanti masak tak sedap)...masukkan sebiji bawang besar potong... masak sampai naik minyak...then masukkan ayam yg siap digoreng tadi... perasakan dengan garam, gula dan pasti sedap.. heheheh...




Thursday, August 11, 2016

Belanja

Pepagi hantar anak dara ke sekolah..

Aqilah : Mama belum kasi kita duit belanja..
Saya : Oh ya ke... ambik wallet mama dlm beg (tgh driving)
Aqilah : Mama kita ambik duit belanja lebih ok... 
Saya : Eh kenapa plak... nak beli apa? duit belanja semalam ada balance kan?
Aqilah : Ada RM2 jek...
Saya : So ambik lagi RM4 saje... cukuplah RM6 sampai petang kan..
Aqilah : Tak mama.. kita nak beli barang kat kedai buku. nak beli lebih sebab kawan2 suruh belikan..
Saya : Eh sejak bila kawan2 awak jadi tanggungan mama plak...?

Memang mendapatlah bebelan sepanjang jln g sekolah...
Aqilah memg dari dulu mcm tuh... suka berbelanja mcm mak pak dia cop duit hari2... Sampai saya siap pesan dengan akak kedai buku kat sekolah dia... supaya jgn jual barang dengan Aqilah kalau dia nak beli barang bukan2.. klu dia nak beli barang sekolah je boleh... Anak2 zaman sekarang ni memang kuat sungguh belanja kan...



Kat atas tu status saya pagi tdi kat facebook... 
Ramai yg beritahu pm/email... anak2 diorang pun sama...
Pergi sekolah mesti nak belanja lebih...
Balik sekolah mesti bawak mcm2 dari kedai buku (barang2 yg bukan keperluan sekolah)
Sebenarnya Aqilah ni dari tahun 1 memang suka belanja kat kedai buku...
Mcm saya cerita kat atas tu...saya siap kautim dengan akak kedai buku tu.. 
Supaya.. bila Aqilah datang jangan jual barang ngan dia.. (hahahah zalim punya mak...kan)
Sebab masa tu saya tak de choice... bagi belanja sikit... dia kata tak cukup..
Anak saya memang jenis pemakan ye... hahaha.. duduk kat rumah paling kuat perut dia tahan 3 jam je.. pastu dia akan ngadu lapar... sebab tu bila kat rumah kena sentiasa ada makanan....
Yerlah budak2 tengah nak membesarkan... syukur alhamdulilllah anak2 sihat.. ada selera makan...kan.. dan anak2 saya tak susah tackle selera diorang... semua diorang makan....hehhe...

Ok berbalik pada cerita belanja ni tadi....
Saya taklah berkira dengan anak2 nak belanja ni... selagi diorang beli barang yg memang barang diorang.. saya masih boleh tolerate lagi...  
Selalu saya bekalkan dia RM6.. selalu saya letak syiling2 dalam wallet dia dalam RM2 lagi...
Selalu pagi pkl 10 dia beli nasi lemak atau mee goreng.. roti/roti hotdog...air (dah bawak bekal air stil beli air lagi...) total pagil RM2-RM3 mcm tu... tengahari... dia beli nasi/me rebus/me kari.. roti/hotdog/nugget... air total RM3 lebih kurang... ada balance sikit.. bolehla dia beli jajan2 ke apa2 yg mengarut... selalu mcm tu... alih2 hari tu dia ada cerita.. terlepas cakap dengan saya... masa borak2... dia kata... belanja sekolah mama kasi sikit... eh eh sikit ke? dia kata... dia beli barang kat kedai buku...lebih tu baru beli makanan... eh eh! bukan ke beli makanan dulu lebih tu baru beli barang kedai buku??? oohhh no no anakku....  tak boleh mcm tu k.... kena beli makanan dulu lebih baru boleh beli barang kedai buku.... ok.. full stop!! tak de quiry lagi... 

Tapi dah nama pun bebudak.. balik sekolah still ada lagi barang2 mcm2 dari kedai buku....
Tak tahulah sampai bila nak belanja kedai buku tuh... sampai habis Tahun 6 gamaknya...





Thursday, August 04, 2016

Mee Sanggul Blackpepper...

Gambar blur.. naper ntah.. hahaha..

Hari tu saya upload gambar kat instagram... ramai yg tanya saya resipi mee ni...
Act...  anak-anak saya panggil mee ni mee tok ngah... sebab mak saudara saya yg diorang panggil tok ngah selalu masak mee ni bila kami balik kg... sebab dia tahu anak2 saya suka makan mee.... selama ni memang adalah cuba2 masak bila balik ke sini kan... tapi guna mee kuning biasa tu.. memang tak menjadi... rasa dia lain.. tak jadi mcm mak suadara saya ni masak... saya rasa mungkin air tangan dia kot.... ada satu kali tu balik kampung... kami masak sama2 dengan mak saudara saya nih... dia kata memang beza mee kuning tu rasa dia... sebab tu dia guna mee sanggul...

Resipi:

5 keping mee sanggul (dicelur dengan air panas dan toskan)
Ayam atau Daging di potong nipis
3 ulas bawang putih ditumbuk
4 ulas bawang merah sederhana besar ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
1 1/2 sudu kecil  lada hitam (ditumbuk) - secukup rasa.. rasa kurang tambah lagi...
Sawi
Kobis

Tumis bahan2 yang ditumbuk (bawang putih bawang merah halia dan lada hitam saya tumbuk sekali so tumiskan sekali), naik bau masukkan sayur2... then masukkan air.. anak2 saya suka kuah banyak.. so saya letak lebih sikit air.. tapi jgn banyak sangat air nanti cair tak kick.. hehehe... lepas tu sayur dah agak layu masukkan mee yang dicelur tadi... perasakan dengan garam ... siap!!!



Saya lupa nak snap gambar bungkusan mee sanggul tu.. gambar atas ni ambik 
dari google imej kredit dari  blog http://sarfaeiz.blogspot.my/ 

Wednesday, August 03, 2016

Lemang Periuk Kera

Korang pernah rasa lemang periuk kera tak....??
Mesti ramai yg tak pernah rasa kan...
Seumur hidup Saya sendiri pun tak pernah tahu wujudnya lemang ni...
Ingat wujud dalam cerita Upin Ipin jek... heheheh...
Kebetulan ahad lepas ada sedara sebelah mak singgah rumah...
Beraya dan ziarah mak saya yg baru lepas operation tangan dua minggu lepas...
Diorang kalau datang... sentiasa ada je buah tangan yg dibawa....
So hari tu dia bawah lemang periuk kera ni... rupanya memang dia ambik tempahan...
Baru tahu wujudnya lemang nih....


Inilah rupa lemang periuk kera tu...cara buat dia sama jugak mcm buat lemang.. cuma kena kukusla...
Camana nak bakar kan.. hangus plak periuk kera tu nanti ye tak..hehehhe...
Rasa dia tetap mcm lemang jugakla... cuma tak de lah rasa daun pisang tuh....
Itu lah bezanya... ramai katanya yang order dan sukakan lemang nih....
Yerlah masing2 macam2 taste kan... dah selalu sangat lemang buluh...
Maybe nak try plak lemang periuk kera.... cantik plak tengok pulut dok dalam bunga gini...
Hehehehhee.e....

LEBARAN 2016

Allahuakbar... dah berlalu raya sebulan... saya baru nak update cerita raya...
hadoila.... ntah ada ke tak yg nak baca lagi... hehehhe...
Orang lain semua dah update cerita raya seminggu lepas raya... saya baru nak update...
Sebok sesangat... hahaha... susah nak maintain update sehari dua kali blog nih.. cheh.. sehari sekali pun tak dan ada hati nak update sehari dua kali ahak... kelakar sangat tuh...
Raya tahun ni mcm biasa jugak.... mcm tahun2 lepas... 
Dapat Balik kg awal sikit raya tahun ni sebab Raya jatuh hari Rabu kan...
So Ahad dah sampai kg... dptla berpuasa dan berbuka puasa 3 hari di kg....
Selasa pakat buat lemanglah... kan itu memang acara wajib....
Lemang beli dengan lemang buat sendiri ni memang rasanya tak sama....
So marilah kita gotong royong buat lemang sehari seblum raya...
Aqil Naufal memang lemang adalah peberet dia...

Dah dua tahun beraya tanpa Tok Sedara... Al Fatihah untuk arwah....
Selalu bila pagi raya..pagi-pagi dia dah datang rumah kami..
Selalu bila bergambar dia sentiasa ada.... sedih bila mengenangkan arwah atok sedara saya ni..
Semoga arwah tenang di sana... 

3 anak... eh!! heheheh

Naufa, Zara, Aqilah dan Shahrul (Anak cousin saya...)

Pagi raya pertama... ini je lah gambar yg sempat di ambil...
Ada orang lupa nak bawak kamera balik kg.. so merasalah korang semua snap gambar guna hp saje..
Semua gambar blurrrr... redha ajelah... syukur alhamdulillah ada juga kenangan


Ini raya ke-3.. mak nak sangat ziarah kubur arwah abang dia (Pak Long saya)... di Jengka 8...
Ke jengka 8 la kami raya ke-3... Hari jumaat so kalut bajet nak sampai ke Jengka 8 sebelum pkl 12...
Alhamdulillah.. nasib lah rumah arwah Pak Long saya ni dekat je dengan masjid so tak le diorang ni terkejar2... 


Tak tahu bila masa diorang berselfie nih... Rupa Naufal paling nakal sekali kan...?


Zara paling happy dpt jalan2 ngan kak Qilah....



Alhamdulillah.. lemang untuk raya tahun ni habis di raya ke-2... raya haji kena buat lebih sikit kot... sebab anak2 dah besar.. diorang dah makin suka makan lemang....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...