Monday, November 12, 2012

Awning & Lantai Porch

Alhamdulillah syukur... setelah 2 minggu... selesai jugak semuanya....Sebenarnya macam-macam hal sebelum segalanya siap... saya dah plan nak buat sebelum raya haji lagi.. tapi itu ini begitu begini... awning sahaja yang siap sebelum raya haji... apapun syukur jugaklah... musim2 hujan ni memang memerlukan awning tu siap cepat... hasilnya memang berbaloi dengan harga yang kita bayar... sebab cantik dan kemas... tapi servis... alahai... sangatlah mengecewakan... tapi tak perla.. sabar jekla.. janji hasilnya seperti yg diharapkan.. ye tak... servis lembap tu.. kira pejam mata jekla.. hahahaha... saya ingat nak tolong kontraktor melayu... tapi beginilah nasib... saya tunggu seminggu selepas saya setuju dengan quotation yang dia beri.... padahal dia janji lepas setuju.. 3 hari selepas tu dia akan hantar pekerja untuk buat.. sebab nak pasang awning seperti yang saya nak ni... sehari dua hari jek boleh siap... alih2 seminggu selepas tu baru diorang datang... tak perla redha ajelah kan.. dah kita sendiri yang pilih dia....

Apapun.. alhamdulillah... memang puashati...


Saya pilih bukan polycarbonate.. sebab saya rasa guna poly lutsinar bahang matahari stil boleh tembus... so saya guna jenis bumbung cam gini.. tak tahu dia panggil apa.. hahaha... disebabkan bajet saya pun tak banyak mana.... so sangat sesuailah... Saya buat awning depan dan belakang total RM4,100 gambar kat atas ni belum siap sepenuhnya pagar umah pun tak dak! Risau gak bila pagar 4-5 hari tak de... Dan saya rasa saya tak pilih salah bumbung ni memang sejuk dan berangin.. (eh tak tahu la pulak kawasan rumah saya ni yang berangin... tapi memang sejuk jekla dok bawah ni...)


Untuk lantai porch... design awal.. saya nak border grey tu krim coklat... dan base kaler grey... alih2... kedai tiles tu kata stok untuk grey kaler dh banyak habis... so saya terpaksa tukar kaler untuk border jadi grey dan base lantai kaler krim coklat... oooh.. sangat frust di situ... kalau boleh saya tak nak warna cerah terlalu banyak kat lantai porch saya... tapi nak buat mcamana... kadang2 apa yang kita hajati tak boleh ditunaikan atas sebab-sebab yang susah untuk dielakkan.. so saya redha jekla.... untuk tengah-tengah petak ni.. saya ambik peeble wash.. saje konon nak ikut trend sekarang.. nampaklah kelainan sikit...  Untuk lantai porch ni... total semua RM5,100 diorang ni pakat berlebih RM100 je..tak tahu pasai apa... untuk lantai porch ni saya ambik kontraktor chinese.. buat keje memang tip top... rasanya 4-5 hari je dah siap.... (Tapi bagus jugak saya ambik kaler cerah untuk base lantai ni.. sebab saya ada baca kat salah satu info kat internet.. diorang kata.. kalau lantai kaler gelap... debu pada tayar yang kita bawak tu.. akan nampak ketara.. so hari2 dok kena cuci... hahaha.. fengsan oo hari2 mahu cuci porch... (sebab saya bukanlah orang yang rajin hari2 nak cuci porch..hik hik...)


Apapun saya tetap puashati... janji anak-anak saya main kat depan umah.. dilindungi cahaya matahari.. dan lutut adik tak luka tiapkali jatuh tergeser dengan simen kasar... alhamdulillah....Ni gambar dah siap sepenuhnya... tapi sampah berlonggok kat depan umah tuh... seminggu baru diorang clearkan... jenuh nak tunggu kontraktor tu clearkan sampah tuh.. haish... pagar tu husband saya naaaak jugak cat kaler coklat sama dengan tiang awning.. so tambah RM100 untuk spray pagar... :)


Dan banyak betul dan dalam ayat saya kan... rupanya anak-anak saya sangat excited dengan lantai porch ni... dok berlari tak hengat... siap baring2 lagi.. padahal masa ni kontraktor tu belum datang cuci lantai lagi.. siap landing cenggini dua beradik ni.... 

Alhamdulillah tertunai jua wishlist saya yang tersenarai... masih ada 3-4 wishlist yang belum terlaksana... tak perla.. pelan-pelan kayuh... 

Sekian, itu jekla wishlist yang terbaru kat Teratak Puteri saya....


24 comments:

Iela Fazielah said...

Just nak tanya sikit.... Awning tu jenis zink xsalah x? Kalau hujan, bunyi kuat xsalah ila... Sbb jiran sblh rmh ila pakai awning ni jugak kat blkg rmh dia..tp mmg cun la... Ila pun cadang nak buat awning jugak.. Tp pakai skylite... N ila suka dgn design lantai porch akak

Puteri Satu said...

ha ah ila.. memang jenis zink.. bunyi bising ke?? hahaha. tak sure.. sebab klu ujan lebat.. tak de sapa nak tunggu kat porch.. seme masuk dalam umah... maybe kuatla kot bunyinyer.. hik hik.. janji sejukk....

design tu main belasah sendiri punya corak... lukis2 suuh cina tu buat...

Aisy Nasiha said...

ooo bagus juga ni, boleh tahu info pasal awning..saya ada plan nk buat macam tu juga..
hati senang bila wishlist dh tercapai kan? tahniah, makin cantik rumah...

nasazfrog... said...

sis awning kte serupa... guna tapak dia kayu n awning zink... setakat ni ok rasa cam lagi kukuh... cuma lantai je letak buat lagi... apapun umah akak sgt cantik.. :)

antalya said...

sy tgh mengumpul duit utk wat awning ngan porch jgk ni.berangan nk wat tiang seri mcm istana ekekeke

Oyis said...

rumah jd gelap x kalo amik awning mcm ni kak? saya x de la bajet lg nak buat reno, tp apa salahnya angan2 dari awal kan, hehe

Puteri Satu said...

aisy - emm janji apa yang penting tertunai dah best dah rasa....

Puteri Satu said...

nasazfrog - ha ah memang ok... sejuk pun sejuk... ala tak de la lawa mana nas.. apa yang termampu jek pun.. pelan2 kayuh... tambah sikit2 bila duit kumpul dah cukup... pehtu duit habis.. kumpul balik..gtu la...

Puteri Satu said...

yun - wow tiang seri??? hehehe.. tak sabar nak tengok tiang seri tu nanti.. mesti cantik cam istana...

oyis - tak gelap.. tapi redupla..sejuk je...

Aisyah Husaini said...

kak bestnyeeeee..best sangat info yang akak bagi ni at least lau kite nal buat tau la cket2 anggaran nye kak : ) cantik sk ngan awning n design lantai porch tu

Norshahila Muhammad Nawi said...

Salam...nak tanya..tiles yg warna hitam tuh senang tak nak bersihkan?

Norshahila Muhammad Nawi said...

Salam...nak tanya tiles yg warna hitam tuh senang tak nak bersihkan? tak bercapuk2 ke selepas mop?

Puteri Satu said...

norshahila - ok je tak de plak bercapuk2.. elok je bersih... tiles gelap tu lagi senang nak bersihkan banding yang krim tuh sebenarnya... akak plan nak tiles grey tu penuh... tapi sebab kedai dah tak cukup.. so redha jek...

Norshahila Muhammad Nawi said...

Oh ye ke...saya punye lantai jenis mcm akak jugak..tapi habuk mudah melekat..homogenous tiles tu kan? tgk dlm gambar mcm sama saya punya...buleh zoom kan gambar lantai tak? email pd saya: norshahila2012@gmail.com...nak compare sama ke tak...TQ

Norshahila Muhammad Nawi said...

Oh ye ke...saya punye lantai jenis mcm akak jugak..tapi habuk mudah melekat..homogenous tiles tu kan? tgk dlm gambar mcm sama saya punya...buleh zoom kan gambar lantai tak? email pd saya: norshahila2012@gmail.com...nak compare sama ke tak...TQ

Puteri Satu said...

oh ya ke.. ok nanti akak snap gambar akak email k... pada akak ok je... letak kat porch jek pun kan... ala dik habuk tu standard la kot.. dalam umah pun ada habuk ini plak kat luar umah.hik hik..

Norshahila Muhammad Nawi said...

ok....akak email pd saya tau...nak tgk sama ke tak..nanti saya send pd akak tiles kt rumah saya...mmg bercapuk2 yg colour gelap tuh

Unknown said...

salam..nak tanya ada contact no. contractor yg buat ni lagi x...cantik

Unknown said...

salam...nak tanya ada contact no. contractor yg buat ni lagi x...cantik la

zamriee said...

ada contact no contractor tu tak

mohd hafizi said...

salam... dia punya tapak dan tiang tu besi ke kayu..??

mohd hafizi said...

salam... dia punya tapak dan tiang tu besi ke kayu..??

mohd hafizi said...

salam.. nak tanya tiang dan lantai dia tu besi ke kayu kayan... heheheee...

Puteri Satu said...

Besi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...