Thursday, January 21, 2010

~ Dumex Dugro ~


Hari tu pernah baca kat satu blog (Ampunla memang lupa sesangatla blog sapa...) pasal tukar susu untuk anak nih... dan mama pun tertarik untuk mencuba Dumex Dugro ni... kebetulan Aqilah memang minum susu Mamil Gold... dan rasanya teringin sangat nak tukarkan dia pada susu keluaran Dumex ni jugak... Ada sesapa yang boleh kasi info tak pro n kontra susu Dumex Dugro ni... kebetulan ada 4 perisa... yang mana perisa paling bagus... Asli...Madu Asli...Coklat Lazat dan Dugro Biijirin ...minta pendapat ya...

23 comments:

SuZiE said...

salam..

Haikal mmg sejak umur 1 tahun minum Dumex.. skg ni dah 5 bln lebih minum Dumex Dugro perisa Asli.. mmg ok.. sebulan 6 peket habis.. nk minum susu mahal2 mmg rabak poket.. :)

nasazfrog... said...

bagi saya dumex ok,, Wani 4tahun minum susu dumex coklat, nuri sejal lahir hingga 1 thn sebulan ni minum yang madu punya.. ok jer kak.. mmg serasi ngn dorang...

Anonymous said...

Buat apa nak tukar2 susu, Aqilah dah sesuai dengan Mamil Gold tu kan. Lagi pun anak mama sorang jer...mesti boleh tanggung susu Aqilah kan. Teruskan jerlah mama dengan susu Mamil Gold tu,banyak kelebihannya.

Cujie said...

ahmad haikal & alesha memang minum dumex dugro... dedua suka honey flavour.

lagipun anak² cujie susah hadam... tapi minum susu ni senang sikit la.

yantz-yeem said...

yo kak sy tahun nie dah beralih ke dumex dugro nie...tp amik perisa asli...bulan nie je 6 pkt sy bli..yg 1.5kg tu...aqil minum ok jek...sedap kot..lagi pon dia ada nutrien yg bagus tuk penghadaman..so far aqil baru tukor susu nie dia nak le plaks...

kak cola nak kena potong kan???mmm masa nie kna amik langkah penjimatan wakakaka

Shida said...

Anak2 shida pun minum dugro..si abg dr umo 2 thn sampai 5 thn minum yg perisa coklat..skrg si adik sejak umo 4 bln..skrg umo 1 1/2 thn still minum yg asli..
for me dugro ok..harga yg berpatutan..dugro jugak meneutralkan sistem penghadaman..so,anak2 shida takder masalah sembelit walopon kureng minum air biasa..

AyunasiA said...

tau blog saper hihihi. tp biarlah dia sendiri yg tampil hiks

++eden|essey++ said...

anak ja pon start umo setahun dh tuko ke dumex dugro...dulu minum susu isomil...susu soya..nahal gaks..last2 try dumex, sib baik ok...poo poo pon senang jek...lps minum confirm alya poo poo...alya amik flavor asli...bg honey mcm x ske..coz manis kot...ingat nk try bijirin tuh..cam besh jek...

kirana said...

aiman mmg sejak setahun kami tukar dugro..dia suka madu asli..bg yg choc dia kureng sket..
so skrg ni ..beli madu asli jer..pastu campur milo biasa bg dia minum

aisya skrg pon minum dugro...bapak dia bajet :)

zh-ena said...

ena pun baru jea nak tukar susu utk umairah..mcm nak try dumex gak

rynas said...

akak kalau aqilah dah ok susu lama tu wat per nak tukarkan..
saya pernah try susu ni konon2 nak tukar susulah..sebabnya dapat free 1 pek masa pegi asgn jd drp membazir baik bg pada anak kan. Rupanya tak serasi terus guna balik susu lama Anmum. agaknya kena amik masa jugakan. lg pun ada susu sesuai untuk baby ada yg tak kan..Durrani dgn Fahim dr kecik mmg tak penah tukar2 susu Anmum ler dr kecil.dah penah nak tukar tapi tak sesuai...

~Ifa~ said...

saya baru aja tukar susu naufal.naufal kerap tkr susu.saya pernah bg dia dumex dugro tp dia minum sket aja.so bg aja susu tu kak jiran.skrg dia minum lactogen.sebelum nie anmum

~ yus ~ said...

Abid minum Dumex Dugro sejak dia bercerai susu badan sehingga dua bulan lepas. Maknanya dari umur dia setahun sampai umur dia 2 tahun 10 bulan. Memang ok susu ni. Yus bagi dia minum perisa madu asli. Tp skrg bertukar kepada Dutch Lady 123, sbb lagi murah..hihi. Dumex Dugro kalau di sini RM20.90 1kg, tp Duct Lady 123 cuma RM18.90 1kg. Perisa sama juga, dan dia takde masalah pun. Sebenarnya betukar susu bukan sbb ianya lebih murah pun, tp sbb Abid suka sgt susu DUmex tu sampai kurang makan nasi atau yg lain. Asyik nak susu jer. Badan mmg sedap jer tengok. Perisa madu asli tu mmg sedap, saya sendiri kadang2 minum..hehe. Bila tukar Dutch Lady, baru dia nak sikit makan nasi. Ni pun atas nasihat kawan, dan nampaknya ada perkembangan positif. Makan dah macam2 susu pun kurang sikit. Dia dah 3 tahun lebih kan. So, terpulanglah kak putri, but Yus rasa Dumex Dugro mmg ok.

lady D said...

pas bersalin bagi Eira minum susu Dumex gak...tapi pas setahun..eira asyik muntah2 je.dia dah xsuka minum susu biasa...so tukar ke Dutch Lady Perisa Coklat...guna jenama nie sampai skrg.kat tpt lady D, Dutch lady 4,5,6 Coklat hanya RM18.00..alhamdulilah ok...susu nie ikut keserasian anak gak...

HasneY said...

Kak Puteri, for your information,
ketiga2 anak has minum dumex dugro ni...since bercerai dr susu badan...so bygkanlah until now,hakim dah umur 5 years pun still minum susu dumex honey flavour, begitu juga dengan hanani.perisa honey jugak, even, yg kecik ni pun has dah campur ngan susu dumex dulac punyer...Alhamdulillah, setakat ni semuanya ok jer...

Actually, kalau kak puteri nak tahu..susu mahal ke murah ker...tak kisah..ikut kemampuan, yang penting, DHA, Omega3 n segala2nya ada dlm tiap2 susu itu..then bersesuaian pulak dgn anak2....Bg has, susu ni bagus sket...coz, ianya halus sket..compare ngan Dutch Lady...susu nyer mcm kasar sket.....mhl singgit dua jerk dr Dutch Lady....2 org anak has ni..sebulan 8 beg..

Ok..selamat mencuba...anak2 ramai ni kenalah minum susu yg murah2 jerk..kalo tak...keringlaa slalu..he..he..

Ibu to AqiF n ImraN said...

Saya pernah try for my son...when he was > 2years...not bad lah susu ni...in fact yg ade bijirin mmg mengenyangkan and end up anak saya kurang makan nasi which is i'm not so keen about ...so pada saya anak akak masih srg and if akak mampu why not continue dgn Mamil Gold sbb nutrien wise definitely x sama dgn yg cheaper kan...lagi pun she's still small and mostly bergantung pada milk supply at this age so give her the best lah :) ....lainlah kalau dah besar 2, 3 tahun ke atas boleh lah switch to a cheaper one...

mummy_ayu said...

Iris minum dupro dumex yang perasa asli tu..ok aje..susu lain kasi dia tak nak, yg nie je dia nak..plus apa difrent dupro & dugro..yg sama is from dumex...

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm..

bg saya dumex ok coz anak aunty pun minum susu ni..tgk perkmbgan mmg ok lah..xada diff ngan milk powder yg lain. susu apa pun akak..as long dia org serasi sdh..tul x akak???

Anonymous said...

as salam...
sblm sy btukar ke ssu dumex ni sy penah tya pakar pemakanan kanak2 which ssu yg sesuai utk knk2 d malaysia... pakar 2 sendiri yg suggest'n dutch lady @ dumex...sbb dia kata sesuai dgn perut org asia n nutrisi dia sgt seimbang. jd sy pilih la dumex. lgpun klu nk d ikutkan hya ade bberapa ssu je yg ada halal dr JAKIM kan... selain drpd nutrisi yg seimbang...dr sudut halal & haram pun memainkan 1 peranan yg penting bg pekmbangan otak n fizikal anak2 kite kan.. =) jd la pengguna Islam yg bijak yer.. ehehe

Anonymous said...

kalau boleh, jangan pilih yang ada coklat tu..

nanti anak susah nak buang air besar..

saya pernah bagi anak umur 2 tahun minum susu ada coklat tu...bila nak buang air besar, dia menangis, meneran bila nak buang air besar...najis pon keras..

so sekrag saya bagi yang madu asli..ok sampai skrg

::Lucifer Angel:: said...

akak tau tak sebenarnya susu baby smua yg ada mcm2 perisa, xbgus utk baby dr segi kesihatan. Perisa ditambah supaya anak suka nak minum je. Vanila/ Original kn ok. Baby yg grow up + dah biasa minum perisa honey atau chocolate nie ble da benti minum susu, baby nie konfem fussy eating, mkn smua nak sedap, nak strong flavouring, suka junk food & mknan manis2! long term negative effect! Nie pun I blajar dari pakar dietetik. :)

::CiK SuE:: said...

anak sy sblm ni minum lactogen,pas 2 tukar dumex dugro sbb berak keras.bila minum dumex dugro alhamdulillah mudah hadam,harga pn ok la x mahal..

::CiK SuE:: said...

ok susu dumex dugro mmg mudah hadam..harga pn berpatutan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...