Sunday, September 07, 2008

Hari Sabtunya Bersama Aqilah...

Rancangannya malam tadi nak update blog...tapi mak ai penat ya amat...lepas isyak...tidokan Aqilah dengan mama-mama sekali lena...dahla sahur pagi tadi tak sedar...tido tak hengat donia gamaknya 3 beranak...anak dah tentu tido lena..mak paknya nih...tido lebih dari anak agaknye...adoihai..dahla tak sahur...mama sedar2 dah azan subuh...hish..haru tul...padahal alarm nak set dah...haru tul...semalam hari sabtu...dok layan Aqilah jekla...tapi sekarang alhamdulillah dia dah semakin membesar..dan dah semakin berdikari...dah boleh tengok tv sorang-sorang...mama buat kerja dapur...dengan aman semalam pagi...alhamdulillah...setle semua...sikit pun dia tak jerit ke apa ke...ngaco ke...ok je...pasangkan je citer Upin Ipin kat TV..dia layan sampai habis dok kat kerusi dia....

Photobucket
Gudgirl la Aqilah Najla nih...

Dalam kul 11 gitu...Cik Ngah Aqilah sampai dengan akak-akak ipar dan adik ipar juga anak buah 2 orang...so rumah pun meriah...tapi bulan puasa..takleh nak jamu apakan...seme orang sakit mulut tak leh makan..muahahah...Aqilah sukalah orang ramai kat umah..memacam aksi dia tunjuk...diorang balik dalam kul 1...cik ngah Aqilah tinggal sebab jap gi we all nak ke Carefour nak ke Nagoya..Atok Aqilah nak cari kain lagi...dah 3 minggu berturut2 dok terjah Nagoya tuh...dok cari kain tak berhenti Atok Aqilah nih...mama pun layankan ajelah...we all pun kejap je kat situ...dalam 2 jam je...pehtu..terus rushing nak hantar Cik Ngah Aqilah balik ke Sg.Penchala lak...hari sabtu jalan jem ya amatlah kan...Aqilah pun zzzz ajelah dalam keta..dengan hujan tak berenti sepanjang jalan....

Photobucket
Tido tak hengat...

Tapi tidonya jap je...keta sampai depan umah Cik Ngah dia kat sg.penchala dia pun bangun...singgah situ tuk solat Zohor...Atok Aqilah risau takut tak sempat solat kat umah nanti..memandangkan jalan jem teruk...sementara we all solat...apalagi..Aqilah bersuka ria la kat situ...kebetulan geng yang datang umah pagi tadi ada kat situ gak...diorang nak berbuka reramai kat sg.penchala...dah Aqilah menggedik lak kat rumah orang tu kat sg penchala tu lak...terkekek2 dia gelak...mama ajak balik...

`Jom Aqilah...kita balik sayang....'

Wah..Aqilah tak nak...dia jerit...marah kat mama ajak balik...tak puas main...Aqilah..Aqilah....

`Nanti kita datang lagi sini ye sayang....sekarang dah petang...bulan puasa lak...nanti lambat sampai umah...' Atok Aqilah pun menambah...kan...

Wah..dia jerit lagi sekali...taknak balik...hiks...kelakar sungguh...
Sampai dalam kereta..Aqilah diam je...maybe dia tak puashatilah kan...coz dia baru nak bersuka ria..we all dah ajak dia balik....

Alhamdulillah perjalanan balik tak seperti yang dijangka...ingatkan jem teruk...mama ikut bulatan jalan duta tuh...alhamdulillah tak jem situ...dalam kul 4.45 dah sampai umah....hari cuti tak sedapla tak masakkan...sian plak papa Aqilah asyik berbuka makanan kat pasar ramadhan je...so...mama n dibantu Atok Aqilah kat dapur pun memasak...Aqilah pun memang baik sesangat...dok tengok tv n main sorang2 je..tak kaco sikit pun mama...alhamdulillah...dah besar anak mama kan...dah bijak...dia tahu mama dia nak masak...dia tak kaco...so...mama sempat masak...kobis masak lemak...goreng ayam tumis bawang...sambal sotong...n buat pecal....kuah dia beli yang readymade je...bancuh ngan air panas tuh...pehtu papa Aqilah balik kerja...beli kuih 2-3 jenis..ngan cendol...

Photobucket

Sesekali memasak...memang sedapla kan...airtangan sendiri...daripada beli yang kekadang ntah apa2 je rasanya...tapi dah lapar berpuasa..hentamla gak kan....so hari ni...insyaallah mama nak masak...lum tahu apa resipi...plannya ngan atok Aqilah...nak buat sambal udang campur petai...pehtu...nak buat masak lemak cili api telur itik....maybe goreng sahur campur...buat sambal belacan..dah cukupla tuh....ubi keledek ada bawa dari kg last week...ingat nak buat pengat....ini angan2 mama...

28 comments:

su said...

sedapnyer sambal sotong tuh!huhu

Aleeya said...

kak, yaya pun tak sedar sahur arini he he, selamat berbuka..sedapnye menu

IdaShah said...

sumer budak camtu bila pasang kan cd katun or ABC ralit je tgk

PuteriSatu said...

su ~ puasa ni seme sedap

PuteriSatu said...

aleeya ~ ya ke...samala kita...

PuteriSatu said...

ida ~ oooh ya ke...tak tahu akak...sebab tak pernah ada anak sedara atau adik kecik pun...

puan.cokolat said...

hakak.. car seat aqilah sama gitu dgn afif punya.. :)))

Mr PenyuBiru said...

car seat tu nampak besar la.hehe..

Mummy Rizq said...

eee.... cemana ko train aqilah dok dalam kete guna car seat eh! rizq semenjak azali tak nak guna car seat.. riba seat jer lah sampai ke besor....

PerantauSepi1306 said...

yelah sambal sotongtu namapak beshhh je..

baiknye dak qilah dok nengok citer Upin tu ye... suke sungguh dia..

PuteriSatu said...

NURUL ~ ya ke...sehati sejiwa la tuh..kan..kan.

PuteriSatu said...

mr penyubiru ~ nampak besar sebab budak tenit yang duduk...try aku yang duduk..mesti carseat tu nampak kecik kan..hiks...

PuteriSatu said...

mar ~ ya ke mar...?? Aqilah mang dari umur 6 bulan aku dah letak dia dalam carseat tuh....so far...alhamdulillah..okla...tapi ada gak masa dia nak kuar...

PuteriSatu said...

perantau sepi ~ ya ke...nampak je kot sedap...hiks...

eemm tuhla...diam je dia tengok citer tuh...citer lain jangan harap...

atty's said...

salam...sedapnya sambal sotong tuh

KV said...

qilah tak puas main ngan cik ngah lah tu. Hihi

PuteriSatu said...

atty ~ time puasa ni seme sedap kan...yumy..

PuteriSatu said...

kv ~ itula pasal...

Oyis said...

terliur nya tgk gmbr makanan2 tu...

nanonano said...

sedapnye wat pengat keledek,
cucur badak pun bes gak
:p

PuteriSatu said...

oyis ~ puasa ni seme sedap kan...

PuteriSatu said...

nano ~ a'a kan..tapi semalam tak jadi wat pengat keledek..tak sempat...

cendawanintim said...

wahhhhhh, sedapnyer menu...

menu yang dirancang tu pon cam best2 belaka..

PuteriSatu said...

C.I ~ nak upload gambar tapi tak sempat..kebizian melanda ri ni..insyaallah mlm ni tempek gambar menu semalam...

CuTeMiUt78 said...

wah sodapnya tgk gambo2 tu semua. Dak aqilah sepesen ngan dak mirul, skarang ni klu nak masak dia tak kaco dh..main sendri je.
Gambo amirul dah siap ke??

PuteriSatu said...

cute ~ aku stil tak dapat loading gambar mirul tau...

nono said...

salam,
best nyer si comel AQILAH nie tito erk..tiom cikit..mwuahh!!

PuteriSatu said...

nono ~ muahz...!!!