Tuesday, November 25, 2008

Resipinya Mama Aqilah...Selamat Mencuba...

Diatas permintaan ramai yang mintak mama publishkan resipi Muffin dan Laksa yang mama buat tuh….untuk tidak menghampakan semua…mama publishkan kat sini…ye…



Resipi Muffin

600 gram tepung Muffin
(Boleh dibeli kat memana kedai kek, tapi mama memang selalu beli kat Bake Yen dekat Eon Bank Jalan Raja Laut, sebab dekat ngan ofis mama kan…)
Pastu all ikut je ingredient kat luar peket tepung muffin tuh…
100 ml air
135 gram telur
175 gram minyak jagung

Pukul air, telur dan minyak jagung hingga berbuih n nampak putih, kemudian masukkan tepung muffin gaul sehingga sebati, klu nak masukkan coklat rice…ikut citarasa kita banyak mana, gaul perlahan-lahan supaya coklat rice tak hancur. Kemudian masukkan dalam dulang pembakar atau cup..ikut sukahati la…bakar dalam 1 jam….bergantung pada Oven memasing…

Selamat mencuba…



Resipi Laksa

1 peket laksa (Direndam dan kemudian direbus..ala mesti semua tahukan)
10 ekor ikan kembong
10 biji bawang merah
1 inci belacan
20 biji cili kering (Dimasak dulu…baru dikisar)
3 kuntum Bunga Kantan
1 ikat daun kesum
Air ikut suka,jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair
6-7 keping asam keping
Garam secukup rasa

Ulam-Ulam

Timun diracik2
Bawang Besar Dihiris
Limau Kasturi
Telur Rebus

Rebus ikan bersama asam keping dan sedikit garam, kemudian asingkan tulang dan isi ikan, air rebusan disimpan untuk buat air kisar isi dan tulang ikan, selebihnya masukkan dalam kuah. Kemudian blend isi ikan bersama air rebusan, juga blend tulang ikan bersama air rebusan, setelah dikisar, tulang ikan perlu ditapis untuk mengelakkan tulang2 ikan, masukkan dalam satu periuk bersama isi ikan untuk merebus kuah. Kemudian, kisar cili kering yang telah dimasak bersama belacan dan bawang merah, masukkan juga ke dalam periuk kuah tadi, jangan lupa campakkan 6-7 keping asam keping, juga bunga kantan yang telah di potong 4 bersama daun kesum. Masak sehingga naik bau dan agak-agak dah masak…lagi lama lagi bagus…takut nanti cili tak masak plak kan…kemudian masukkan garam secukup rasa. Itu ajelah kot…klu dimakan esoknya lagi kaw…hiks…

Selamat Mencuba juga ye... harap berpuashati....kot ada yang tertinggal bahan-bahannya tu..leh tanya mama ye..mana tahu mama terlupa nak tulis...kan...

12 comments:

dakgilachoc a.k.a nani said...

eee....nak cubalah resepi laksa akak ni....sbb kita suka sgt mkn laksa...harus buat sendiri lagi sedap erk..hehe...

edyan7 said...

mak ai... meleleh air liur tengok gambar laksa tu...hmmm... yan tak tau buat...tau amkan je... boleh le try pas nih!

haJa*darLingZ said...

nk nerai laksa tu nnt...

Yatie said...

amboii, siap bagi resepi dah nieh ... lapar plak tgk gmbr .. huhuhu ..

azreen said...

wah teringin nak buat laksa...nanti2 nak cuba la..kak thanks kongsi resepi ek....

Umie said...

nak cubalah resepi muffin tu...tapi kan mama nape guna sampai 135 Telur???? utk bape ratus org makan nie??? kekekeke

papepun mekacih kongsi2 resepi nie..hiksss

PuteriSatu said...

umie ~ hiks...sory mama tak letak sukatannya...gram ye..

umIE a.k.a saLMi said...

thnkx akak for da sharing..sharing is caring hehe..

rose said...

akak..kite pon buat kek..
nnti nak cube la kek muffin nih..
tapi tataula tepung tu ade ke idak kat kedai yg kite beli tepung utk chocolate moist cake tuh..huhuhu

kite link akak k..:-)

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

samalah, kak rose pun gi bali kat bake with yen kat chowkit, memang senang giler kan, kalu orang tak tahu mesti dia ingat pandainya kita buat muffin

CuTeMiUt78 said...

wah.. best ni.. blh cuba la resipi muffin tu.. thanks p3

gee ryder said...

akak, air liur sy dh meleleh dh ni