Thursday, August 27, 2009

~ Menu Ramadhan Ke-4~

Mama terlalu sibuk nak update blog... kat rumah tak sempat... kat ofis apatah lagi, selalu memalam sempat jugakla mama buat publish post untuk hari berikutnya... tapi 2-3 hari ni tak sempat langsung... kat umah sempat on pc je... tak sempat nak buat apa dengan pc tuh... nak tempek entry menu ramadhan ke-4 ni sepatutnya semalam.. tapi tak sempat... nak buat camana kan... redha ajelah.. mana yang sempat jekla mama tempek n citer....


Itulah menu beli kat PARAM, Kurma ayam, Paru goreng, Sata, Ikan Bakar, Begedil, mee kari, puding n ada lah dua tiga jenis lagi.. mama dah lupa...

Menu hari keempat... semua beli kat PARAM... hahahaha... sebab apa... sebab mama sampai rumah dah pukul 6 lebih... jem cam apa je kat KL ni... rasa nak menangis je dalam kereta... niat hati nak masak.. tapi pukul 5.45 masih dalam kereta lagi... camana nak masak tuh... dalam fikiran dok fikir.. harus berbuka dengan nasi ngan telur dadar jap lagi ni... uwaaa.. cedey... klu kita sorang je berpuasa... rasa tak kisah sangat... tapi suami pun puasa.. takkan nak jamu telur dadar semata kan... sampai rumah terus ajak papa ke PARAM... nak bawak keta..confirm jem kaw-kaw... dengan orang balik keje dengan orang nak gi PARAM lagi kan... jalan terbaik... merempit jekla naik motor... adoi... mama ni bukan apa... tak pernah naik motor kat bandar ni.. memang takut giler... cilok-cilok kat tetengah kereta tu... aarrgghh.. takutnye mama... asyik dok tepuk bahu papa suruh bawak slow... beli pun kelam kabut.. tapi beli kelam kabut tuh...sedar tak sedar RM30 lebih habis... mak aih... kalau 10 hari pegi? Uwaaaa.. tak leh jadi.... tak habis kat situ je.... balik umah.. waa.. semangatla nak berbuka bagai kan... semua makanan tu...adeeeh... tak cedap la... ada kurang masin... ada terlbih masin... ada kurang gula...ada lebih gula... tapi makan jugakla sebab dah lapar kan... papa sempat cakap... lainkali... tak yah beli lauk la kat PARAM... masak sendiri jauh lagi sedap... tak perla takat ikan goreng atau ayam goreng je kalau dah tak sempat sangat... emm yerla pa... nak makan untuk sahur dah tentu tak lalu dah... diorag masak ntah pepagi lagi kan..takkan pagi esok kita nak makan lagi.... tapi kalau setakat nak beli kuih sejenis dua tu... boleh lagi la... tapi untuk lauk-lauk tu memang tak de la nak beli dah... maybe PARAM kat Ampang kot tak berapa sedap makanan... PARAM kat tempat lain maybe sedap kot... tak tahu la... tapi apa yang pasti... memang mama takkan pergi dah untuk beli lauk kat PARAM....


6 comments:

shaifulsafar said...

tak semua makanan kat PARAM tu sedap sebenarnya... kecuali gerai yang memang dah dikenali ramai...

sebab, orang yang berniaga kat PARAM ni ade gak yang bidan terjun... masak dan berniaga semata2 bila bulan ramadhan... janji masyuk.

RM30 erk sekali beli?... huhuhu... tak jimat tu... :-)

Mak Izz said...

amboi kak, byknye menu. mesti rambang mata neh. kekeke.. bahaya2. psni no more PARAM k!

~ain said...

kalau dah ke PARAM ni kak, memang tetina je terluak sampai berpuluh2 ringgit.. Tak sedar.. Nafsu orang lapar laaa katakan...

Fazlina said...

Salam kak, saya nie silent reader je, kenal blog akak melalui kak dinie-"hey ini aku"

Tp hari nie teringin nak tinggal jejak pasal apa yg akak alami tu sama mcm saya, bezanya saya beli hari ke2 kita puasa, hr ahad, kira akak beli kat param tu ada good excuse jugaklah,

Hubbylah, x yah masak katanye kita beli jelah, senang ckit,...beli2 x sedap, hampeh betul...pas tu ckp dgn dia apa2pn jadi pas ini saya nk masak sendiri, lagi puas hati...

umi ameer said...

PARAM hik..
kita yg bekerja ni mmg itulah dugaannya, kan?
abis2 masak nasik je yg sempat, lauk tu belilah.
tapi sebenarnya telur goreng panas2pun udah cukup, ngan nasi.
Cam saya, saya buat sambal tumis kering2, simpan dalam botol siap2, utk kes kecemasan cam ni lah. Pastu beli acar buah, buat menambah2 jugak.. Semua2 yg buleh tahan lama dan segera dimakan, elok store kat umah.. hihi.. amik panduan dari sapa ntah haritu..
Anak2 saya senang, asal ada tulur goreng, udah lepas.. Alhamdulillahhh

PuteriSatu said...

shaiful ~ itu la pasal....

uji ~ rambang mata tu yang jadi cam tu tu..

ain ~ ye betul tu...

fazlina ~ ya ke faz..tima kasih sudi datang blog akak... ramai kot yang terima nasib sama cam kita kan..

umi amer ~ oh..harus ikut langkah2 cam tu kan... tapi betul..telur dadar potong bawang besar ngan cili taruk garam sikit lada sulah sikit... dah sedap giler dah kan...