Monday, May 10, 2010

Syukur Alhamdulillah....



Sepatutnya mama buat entry ni hari Jumaat yang lepas... 7 Mei 2010...Tapi... pada hari tu.. mama masih dalam mood terkejut.. dan mood tak sangka...Betul-betul tak sangka... Tapi mama cukup-cukup bersyukur... Bersyukur yang tak terhingga... Setelah setahun lebih menunggu...Padahal baru setahun lebih... Disebabkan faktor usia.. mama rasa... terlalu lambat... Sehinggakan mama rasa... entah ada ke tak de rezeki untuk mama mengandung lagi... Adakah tuhan hanya mengurniakan seorang saja zuriat untuk kami... Adakah tuhan tidak akan beri lagi peluang untuk mama melahirkan lagi... bermacam-macam persoalan sebenarnya yang menerjah selama setahun lebih menunggu untuk hamil kali kedua.. Tapi Tuhan maha tahu apa yang terbaik untuk kita.... Dia tahu buruk dan baik yang direncanakan untuk kita... Dan Dia tahu apa yang sempurna untuk kita...

Mama betul-betul tak sangka.. dan macam tak percaya... mama sebenarnya jarang bercerita di blog pasal masalah orang perempuan nih... hahahha.. segan pun ada sebenarnya... tapi dah alang-alang mama buat entry nih... so.. mama rasa.. sesekali kita berkongsi cerita... yang baik tu datang dariNya.. yang buruk tu datang dari mama sendiri... Sebenarnya dari Januari sampai Mac... memang mama tak period langsung... huhuhu memang haru....pegi doktor.. doktor just cakap... stress... maybe anak terlalu nakal... atau maybe travel jejauh.. penat... itu andaian doktor... so.. u tunggu saje period u datang.. tak perlu ambik apa-apa ubat... oklah... hahahah 3 bulan tak period... kelakar tul... klu time bulan puasa seronok jugakkan.. sebab puasa tak tinggal tak yah nak qada' puasa... huhhu...

Alih-alih.. ngam-ngam 1 April... period datang... elok je... macam biasa... 7 hari 7 malam... oklah... legaaaa period datang.... takut la jugak kan penyakit ke apa ke... klu pregnant tak per la jugakkan.... Tapi dah susah hati lah jugak sebab memang sejak lahirkan Aqilah... period cam tak regular macam sebelum-sebelum nih... dalam hati ni.. mesti susah nak pregnant balik nih.. tapi tak per.. usaha ajelah.. usaha kan tangga kejayaan... Tak perla...

1 Mei... period tak datang lagi... arrrghh.. dia dah buat hal pulak dah... confirm jadi balik nih... mahu 2-3 bulan baru mai pulak nih... dok fikir-fikir gitulah...sampai 6 Mei... pun tak mai gak.. tapi simptom nak period tu dah ada la... maybe lewat sikit kot... Tapi tak tahu kenapa tekak nih... macam nak makan sup-sup je... hari-hari rasa nak makan sup... makan makanan yang berkuah... cam ada kehairanan la di situ kan... tapi.... takyah la nak berangan kan... pastu rasa teringin nak makan nenas masak lemak campur ikan masin... ingat Sabtu Ahad ni nak masakla... Tapi... manalah tahu... kot-kot pregnant ke.. tak elok makan nenas kan... kot-kot je.. bukan betul... malam jumaat tu.. teringat masa pregnantkan Aqilah... mama buat urine test subuh Jumaat... apa salahnya kali ni nak cuba buat urine test subuh Jumaat jugak... penghulu segala hari.. mana tahu ada rezeki macam nak dapatkan Aqilah dulu jugakkan...

Macam biasa 5.20 dah bangun... dah siap masuk bilik air.. baru teringat... nak buat urine test ke tak nih... nak buat ke tak nih... urine test memang dah ada standby je dalam laci kat umah nih... tawakal ajelah test aje kan... hahahaha... kali ni test... malas nak tengok line tuh... mama biarkan je kat atas toilet... mama dok gosok gigi cuci muka semua... malas nak tengokkan.. sebab dah setahun lebih test dok asyik satu line je... malas nak tengok dah... biarkan ajelah... tapi mata ni dok jeling-jeling jugakla... tapi tak clear.. sebab tak pakai spek... hahahaha... sekali capai spek... tengok2 double line... biar betul nih... berkali-kali tengok.. berkali-kali tenyeh biji mata... betul ke tak betul.. aku ngigau ke tak nih... mandi cepat-cepat.. kotlah ngigau ke kan... elok je tak ngigau.. tengok lagi test kit tuh... stil double line... terkedu sekejap.. cam blur je.. terkejut.. tergamam... tapi mulut ni sebut gak alhamdulillah dalam bilik air tuh... lepas solat.. kejutkan papa... papa masuk bilik air.. mama pesan.. pa.. tengok atas tempat tisu tu... dia pun dengan terpisat-pisat tu... tengok2... hahahaha... happy ler... sempatla peluk n cium mama... happylahkan... semua suami-suami pun macam tuhla kot.. bila tahu isteri pregnant kan... hahahaha...

Itulah cerita yang nak diceritakan... dan dikesempatan ini mama berterima kasih pada yang bagi komen di entry jumaat lepas... kebanyakan tekaan kalian semuanya tepat dan betul... terima kasih yang mendoakan mama selama ini... terima kasih untuk kawan-kawab blog semua.. terima kasih banyak-banyak... Untuk kawan-kawan yang masih mencuba untuk pregnant... jangan anggap bila period kita tak regular.. maka kita susah nak pregnant.. tidak sama sekali ye... jika Allah katakan... berikan rezeki untuk dia... maka kita pasti ada rezeki... so jangan putus harapan...

61 comments:

Shamz + Fieza = Muiz said...

nak jd org pertama ucap TAHNIAH.. semoga selamat hingga bersalin nnt..jaga diri bebaik..

ikan emas said...

Tahniah, tahniah , tahniah...


wow !
kak long qilah dapat adik !!!

mAr@ZiEy said...

Congratulation Mama..^__^

Zarith said...

alhamdulillah...tahniah

mama tisya said...

tahniah kak...take care ye..tklama lg aqilah nk jd kaklong

Diana Abd Rahman said...

Tahniah!

arisyanaziq said...

tahniah!!!! atas usaha tangga kejayaan itu... Alhamdulillah... Amin... Segala usaha Mama Aqilah berhasil jua.. syonoknyer...

@e_da said...

tahniah kak!!... take care ya....

mummy_ayu said...

congrates dera1...dah agak dah, but takut lak nak teka..apa pun tahniah!!.hapy for you..kira advance mother's day present la tu..congrates to papa qilah & aqilah too..nak jadi kakak dah!!take care!!

belogpizet said...

tahniah.. :)

ann @ hatiberbunga said...

wah.. TAHNIAH!!!
mmg berkat rezeki ari Jumaat + hari ibu tahun ni.. ;)

do take care!

aqilah.. jgn nakal2 sgt tau, sian mama.. hehe..

IEMA said...

Alhamdulillah, tahniah kak...
sy suke bace blog akak...
semoga slmt hingga ke hari bersalin k...

Mama Balqis said...

tahniah!lepas ni Aqilah ada teman bermain!

kirana said...

sekali lagik nak wish congrats!
jaga diri kak yer..

oli said...

tahniah akak!!!

cikbedahlaser said...

tahnniah tahniah tahniah...
wahhh sume pakat preggy nih...
ni yg wat rasa tercabar ni...

jaga diri bebaik kak... jgn lasak2...

nanonano said...

tahniah kak..
sy pn cm terharu bile baca crita akak..
semoga semuanya berjalan dgn lncar tanpa sbrg mslh,
amin..

iNa said...

congrats...take a gud care ya..

risanur said...

tahniah kak...
betulkan tekaan risa...nak kena open table ini...kat rumba yea...huhuhu...

afdni said...

congrats yer!!

Elyn said...

alhamdulillah!! tahniah.....

irosniza@yahoo.com said...

Tahniah yaa...



ida

Pnut said...

tahniah mama dan take care...
moga selamat semuanya...

nome said...

tahniah kak! jaga kesehatan dan makan minum baik2 yer...

SURIA AMANDA said...

wah....tahniah...seronoknya aqilah nak dapat adik....alhamdulillah...

Mz.Ira said...

Congratz mama...jaga diri baik2 tau.

zie said...

tahniah kak puteri1..:)

ieyla said...

tahniah yer kak...rezeki Allah tak siap dapat menduga...harap2 kali nie dapat baby boy plak...walau tak sempat nak curi senduk kat rumah saya heheehe

Zura said...

tahniah kak...

onniey84 said...

tahniah mama..due awal tahun ker mama..bestnya..moga2 dpt baby boy

Angah said...

tahniah!!!

Allah beri kita baby memang pada waktu yang sesuai kan..

J@J@ / Bini The Rock said...

Tahniah Mama Aqilah...

hadiah utk Mother's Day nmpknya..
Alhamdulillah!

Jaga diri & kesihatan ye...
xD

~ ReD ~ said...

tahniah!;)

semoga selamat segalanya..;)

~ yus ~ said...

Tahniah kak puteri...Aqilah dah nak dapat adik....Due awal thn depan rasanya ni kan...Congrats sekali lagi!

notti netti said...

tahniaaahhhhhhhh! jeles nyee..
(baru je beranak..dah jeles balik)

Mayiskandar said...

Congrats:)

alfa juliet said...

banyak komen mama terima ye..hahaha...hebat....jaga diri

♥siEha♥ said...

salam kenal mama aqilah...tahniah ya..

YAB said...

Alhamdulillah + Tahniah |=| Baron + Mama = Aqilah dapat adik..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

alhamdulillah tahniah! take care...

makcikpc said...

tahniah!!
jaga diri baik2...

Anonymous said...

salam..
tahniah buat mama qilah...
saya silent reader blog akak..
bila baca coretan akak tu rasa nak nangis pun ada.. harapnya penantian saya untuk menimang cahayamata akan berakhir juga.. mudah2-mudahan...
jaga diri baik2..

Wife Mr.Em ~ Ibu Mr.Aqil said...

Tahniah mama.. Tahniah pd Aqilah yg bakal jadi KAK LONG.. ;o)

♥ QaseH ♥ said...

tahnia kak,,,aqilah nk dpt adik dah....

Oyis said...

Tahniah kak puteri, saya tumpang hepi :)

rynas said...

tahnish sekali lagi..akhirnya..alhamdulillah take care

Kak anie said...

Tahniah mama...happy dengar yang aqilah akan dpt adik...

Take care...

gee ryder said...

congrats!
akhirnye kak :)
syukur alhamdulillah..

marie said...

tahniah mama qilah..jaga pregnancy baik2 ye...

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

tahniah kak!!..take care tau.. lepas ni Aqilah ada teman bermain!



**sjk keblkgn ni kena tggu line clear br lah blh menyinggah ke umah kwn2..al-mklm lah ada yg x syok..dah tu x sebangsa so sorry ner klu sekali sekala bertndg.. bkn sebangsa so saya kn berhati2..kdg2 semua n3 tu siap2 tulis date jer..so sad...:)

ppb_ppkp said...

tahniah mama..semoga slmt smuanya.amin

Anonymous said...

tahniah akak..
sy ni silent reader blog akak..
moga sumenya akan slmt.. aqilah akan ada teman bermain nati..
jaga diri bebaik ye akak...
tahniah skali lg utk akak sekeluarga..

Ibu to AqiF n ImraN said...

Alhamdulillah kak....rasa terharu sgt baca cerita akak...ya sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik buat kita kan....jaga diri baik2 ya kak....tahniah once again!

safrinz said...

tahniah yer mama..sy tumpang gembira..seronok dgr kengkawan dh peknen .sy juga masih lg berusaha utk peknen lg..

aZeeMaH said...

tahniah! dah agak dah .hehehhehe

Afne said...

tahniah kak. afne baru baca entry ni. take care & kak aqilah be good ok?!

Amna Faqiha said...

tahniah buat mama Aqilah, semua tu rezki yg bertambah2 utk family mama, rezeki dpt umah baru, baby baru, sempena beseday Aqilah..bestkan hehe apa2 pun selamat berbahagia..take care

eynda said...

Tahniah mama....Aqilah bakal jadi kakak :-)

Delima said...

congrats..... elok je qila 3 thn dh ade adik lg kan? hehehehehhee kalini boy ke girl... jeng jeng jeng.......

nasazfrog... said...

kak tahniah yer...

puterikurekure said...

oh. congrats ye!
:)