Monday, November 15, 2010

Updated Resipi! Pertama Kali Mencuba... Puding Koktail Berkuah



Dah lama sangat teringin nak buat Puding Koktail Berkuah nih... tapi tak tahu caranya macamana... pernah mintak resipi kat akak ofis... tapi diorang pun cam blur-blur tak tahu... so mama google jekla kat tenet... kebetulan bahan-bahan seme dah ada kat rumah.. tunggu weekend jek... siang tak sempat buat... buat mlm ahad tuh... Buatnya adalah sangat mudah.. tapi sangat mencabar sebab Aqilah pun nak buat sama... hahahaha... firstime bawak anak dara berusia 3 tahun 6 bulan ke dapur... adalah sangat-sangat mencabar keimanan dan kesabaran... semua benda kita buat dia nak buat... siap tarik kerusi... nak kacau bancuhan puding... memang semua benda dia nak buat... dari sukat tepung... sukat gula... sukat susu... semua dia nak buat... hahahah.. kalau macam ni lah rajinnya kamu sampai besar... mama adalah sangat beruntung... huhuhuhu... tapi yerla... memang kita digalakkan buat apa saja dengan anak-anak... contohnya memasak... mencuci.. mengemas... memasak tu janganla plak tumbuk cili api nak ajak anak plak.. hahaha..

Oklah... resipi Puding Koktail Berkuah mama ambik dari MyResipi. sesapa nak try boleh try... senang ya amat.. rasanya adalah sangat nyaman bila masuk mulut sejurus dikeluarkan dari peti ais... sejuk sampai ke perut... sesuai untuk dessert selepas makan.. mama beri 10 bintang... dari 10 bintang. Bestt....

Updated! Ada yang komplen tak leh bukak pulak web yang mama kasi tu... so mama tempek resipinya kat entry ni...

Bahan-bahan ( ( 5-6 orang ) )

  • BAHAN UNTUK PUDING
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat   
  • BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
  • HIASAN
  • Buah-buahan dalam tin
  • Nata de coco - optional
  • Jelly @ sumi - optional

Cara-cara

  1. UNTUK PUDING
  2. Masukkan semua bahan gaul sebati
  3. Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  4. Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
  5. UNTUK KUAH
  6. Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  7. Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  8. Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
  9. CARA PENYEDIAAN
  10. Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  11. Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  12. Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  13. Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
  14. Selamat mencuba.

9 comments:

Lelord said...

bestkan makan sejuk2....pehhhh smpai ke tekak

@e_da said...

saya punya feberet.. selalu gak sy buat puding ni.. sedap mkn sejuk2 kan kak

eLYies said...

kak put3..dapnya kalo sejuk2 masuk anak tekak ni..huwaaaaaaaaaa...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

yum yum, beshnyer..
nk terai gak la.. =)

emy/mamasuri said...

sedapnyer..
dah lama tak bt ni..

norihan said...

sedapnya tengok puding tu..nak ckit

Mama Zara said...

mama pun baru je buat last weekend :) buat utk pot luck part...

singgah la blog mama ye --> http://familymoza.blogspot.com

alfa juliet said...

uish nak belaja gak ler

BIONIC WOMEN said...

terliur ler pulak..nak buat jugak ler..esokkan raya..hehe