Wednesday, December 08, 2010

Botol Susu Belum Beli...

Masih ada barang yang belum di beli... botol susu baby `AN' memang belum beli... hajat di hati tu memang nak fully breastfeeding kali ni... ok.. itu kita citer di entry berikutnya ye... tapi disebabkan hajat di hati tuh la... cam malas nak beli lagi botol susu.. selalunya baby yang fully bf ni... agak memilih botol susu kan.. tapi ingat nak beli gak la untuk spare seketoi dua... cukupla.. tak nak beli bebanyak lagi.. tunggu baby dah kuar.. dan tengok progress dia fully breastfeeding camana.. baru nak decide beli botol susu yang mana satu...

Dr.Browns... hajat hati nak try beli yang ni..

MAM.. pun macam okey...

1st Year pun... member kata ok...


AVENT.. Aqilah memang pakai Avent sejak kecik... cuma dah besar ni.. 
dia belasah je botol apapun..
Bumble Bee pun.. diorang kata ok... tapi milk storage Bumble Bee memang sweet... 
lagi semangat nak collect susu kot... hiks..
Tomme Tippe pun... cute... ada yang kata pun ok jugak..
Nak beli gak seketoi dua untuk persediaan....

7 comments:

~ yus ~ said...

Yus baby dah dekat sebulan baru beli botol..tu pun untuk air masak saja..:D

Bukan apa, takut terberi susu botol sebab botolnya dah ada depan mata...:D. Mula2 nak bf kan banyak ragamnya, bengkak susu lah, susu tak berapa keluarlah, tu yg tak nak beli dulu, sbb takut tak tahan godaan terberi gak botol kat baby..hehe. Tu yus lah, akak ok kot.

Angah said...

Nak share pengalaman menyusukan baby secara ekslusif. Botol jenama apa pun tak jadi masalah asalkan BPA free. Angah guna spectra, medela dan MLO sbb murah hehe..untuk collect, store dan feed baby.

angah ada 20 botol je. bawa 5 utk pam susu kat opis dan biasanya 5 botol utk bekal baby (4oz setiap 1) dan selebihnya guna plastik utk simpan susu/bekas dadih. Boleh start kumpul susu masa baby umur sebulan.

Yang penting dan agak susah sebenarnya ialah cari puting yang sesuai dengan baby. kena banyak trial and error. kena start train baby guna botol beransur2 dari umur sebulan.

Dan kena ada breastpump yang baik. Angah guna medela free style untuk power pumping dan medela harmony untuk occasional pumping.

ish dah macam entry plak.. tapi seronok bila tau ibu2 lain juga berhasrat exclusively bf baby..good luck ye kak!..

yantz-yeem said...

botol pun penting kna ada dlm list tu kak...tapi yg pentingnya kalo nak fully BF tang nipple botol tu kena serasi ngan baby...so far dini pakai nipple dr.baby je...tu je yg dia nak...heheh...murah pun murah...

Hasna said...

Tahniah sbb berniat nk bf anak!! :-)

Bonda Mawar said...

saya pun belom gapai lagi botol susu utk 2nd baby..
tp thinking of to buy the bumble bee bottles..

~ana~ said...

salam kenal...

selama ni dtg bc je tp x pernah tinggal komen..:)

hr ni terasa nak tinggal komen.

tahniah sbb akak ada cita2 utk bfeed anak akak. good luck erk.

nak bg pendapat pasal botol susu dr brown. saya pernah guna jugak dulu tp leceh rs nya sbb ada bnyk par yg nak kena cuci. kalau botol susu biasa, just botol, penutup n puting tu je kan. ni yg kat dlm tu..erm..leceh la bg saya...

skrg ni saya pakai tomme tippee..mmg puas hti. dulu pernah gak pakai avent. avent pun ok jugak kan...

Anonymous said...

salam kak..betul ckp ana botol susu dr brown tu leceh ckit nk cuci n lama2 dia punya part getah kt dlm tu akan berbau...ada try gak tommy tippe but my baby xnak..avent juga jd pilihan...