Friday, December 10, 2010

Hajat DiHati Nak Fully Breastfeeding...

Insyaallah... hajat di hati kali ni nak fully breasfeeding... memandangkan masa Aqilah dulu... sempat 2 bulan je bf.. itupun campur-campur ngan formula milk... tapi bila susu makin kering.. rasa sedih dan menyesal tak terkira... nekad di hati.. andai ada rezeki... kali kedua nak menebus kesilapan dan kekurangan diri... maafkan mama Aqilah... tapi alhamdulillah syukur jugak... Aqilah jenis antibody kuat masa baby.. jarang selsema dan demam.. alhamdulillah... cuma dah besar sikit ni.. ada la demam selsema tu.. budak-budak nak membesar memang perkara biasa kan..

Bila tengok stok EBM Nita ni... memang semangat tak terhingga... tak sabar nak beli botol storage Bumble Bee tu sangat cute dan comel... lebih menyelerakan ada plak susu ibu kat dalam tuh.. yummy...
Ni.. Alinalai.blogspot punya stok EBM... pun sangat-sangat buat mama teruja...
jadi tak sabar plak nak beranak.. nak kumpul stok EBM nih..
Ni gambar cilok kat forum... tak tahu sapa punya gambar nih... rezeki anak-anak kan..sentiasa ada... mama harap... kawan-kawan blogger yang full breasfeeding tu.. harap dapat beri bimbingan kat mama yang serba cetek ilmu di dada... segala nasihat dan ilmu... amat-amat mama perlukan nanti... 

17 comments:

AISYAH... said...

saya sokong 2...mmng bgus breastfeeding...sy dulu pn ms anak first smpat bbrapa hri je bg susu ibu...smpai skrg still rsa brsalah...bl anak kdua..alhamdulillah smpai 2 thn mnyusu ibu...tp bl msa krja kn rajin pump...
gud luck mama aqilah...

Bonda Mawar said...

semoga kita sama2 berjuang utk full bf anak ke dua nanti.. :)

mummy_ayu said...

harap tercapai cita2 murni tu..amin.

:: HUSNA :: said...

saya pun nk fully breastfeed utk bby bakal lahir ni. moga dipermudahkan...

shiemz said...

InsyaAllah la weh... ade rezeki tu nanti... kalu hang target dr awal nak bf... hang niat dr awal..pasti adee.... InsyaAllahhh.... aku pun dah niat dr skrg nie.... aku harap niat suci murni aku nie menjadieq.. hehe

iNa said...

Insyaallah...gud luck kak..

eLYies said...

yies pernah mengalami KEISTIMEWAAN ni kak..bahagia rasanya..biler tengok stok penuh peti ais...tapi setakat 11 bln je..huhuhu..aqil takmo minum dah...sbb mama tok dajalkan dia..kasi nenen kecut..terus dr kejadian tu dia trauma nak nenen dah..huhuhhu..susu pun dah kurang dah...huhuhuhuh

SharHanah® said...

Bila tengok susu ibu penuh freezer, rasa bersemangat gak nak fully breastfeed kat next baby nih. Semuanya kena usaha dan yakin. we can do it!!! Caiyokkk!

Zaidah said...

mama klu BF tu memang kena cekal...almaklumlah bila baby semakin besar susu semakin kurang tu yang stress...kuatkan semangat yer mama

Sue said...

congrats coz da buat keputusan utk fully bfeed baby nnt. Tips nk menjayakan adalah:

1.Jgn beli botol susu langsung masa shopping brg baby.
2. Jgn bagi air masak.
3. Bole beli pam utk lebih semangat.
4. Anggap tiada susu lain yg wujud dalam dunia ni..melainkan susu badan.

*botol susu bole beli bila da berjaya bfeed dan utk diguna masa mengepam n storage. sebab kalau da beli awal2, takut nnt once susu tak kuar, terus kak pu3 suh hubby beli susu tin pulak...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

kak, mesti bole..insyaAllah niat suci allah makbulkan..susu ibu susu terbaik di dunia..

ibuafiqahhuzaifah said...

saya sokong breastfeed nie...
masa anak 1st sempat 2 bulan jer..
masa anak ke 2 nie alhamdulillah diberi rezeki oleh Allah utk nyusu badan smpi skrg..
kalau mmg dah pasang niat nk nyusu badan InsyaAllah dgn sendrnya ada susu tuh...
good luck!

Am said...

kena determined hehe..pastu kalo ada problem, kontek org2 yg menyusu badan jugak..kalo x, mesti patah semangat bila bb nangis n susu x kuar huhu

Riyani said...

mmg bagus breastfeeding ni... ms anak sulung saya sempat 6 bulan je..skang ni, utk anak kedua, niat nk smpi 2 thn... semoga niat kita dipermudahkan...amen

pizet said...

think positive yang susu tu memang ada untuk anak2 kita mesti cukup susu tu...insyaalah boleh...breastfeeding ni memang best! :)

Anonymous said...

sy sokong 100%...byk kebaikan breastfeed..ibu yg sibuk bkrja x semestinya x dpt fully breastfeed..teruskan niat mama yea..

cikbedahlaser said...

waaa sernok nye tgk susu ibu...
go akak gooo...
good luck