Tuesday, April 19, 2011

Muntah atau Muak Susu....


Aqil Naufal dah pun 4 bulan...  tapi tuhlah...orang kata baby masih di bawah 12 bulan ni memang selalu muntah atau muak susu... kadang-kadang mama risau jugak.... Aqil Naufal kerap sangat muak susu... setiap kali lepas menyusu...walupun disendawakan... still muak jugak... kadang2 banyak..kadang-kadang sikit-sikit je... ada orang kata.. maybe terlebih minum susu... ada orang kata jugak..maybe tak sesuai susu... tak tahula mana satu betul... Tapi mama risau jugakla... dah mula fikir yang bukan-bukan pulak... apapun next month ada appointment ngan doktor.. nak tanya doktor la... kenapa dan mengapa jadi cenggitu... risau nih..risau.. sebab Aqilah dulu lepas 3 bulan dah ok...tak muak dah.. muak sikit2 tu biasa la... eii risau..risau....

6 comments:

Mak Izz said...

kak, anak sy yg sulung (si Izz) muntah susu dari lahir sampai umo 4bln. bukan sekadar muak tau tp mmg muntah betul2 (kdg2 kuar mcm air paip). tp umo dia masuk 5bln je dh x muntah dah. insyaAllah mgkn x lama lagi naufal stop muntah tu. dun wori :)

shiemz said...

masih breastfeed lagik ke AN tu?

Wina Momma S and S said...

samalah dengan my Syakil kak..lagi hebat muntah susu drpd Kira dulu huhuhuuu

akak, Aqil Naufal BF ke?

azrina said...

samala ngan anak sy kak..walau dah sendawakan pun lepas menyusu tu tp still muntah susu gak..kadang2 sikit,kadang2 byk...risau gak....nasib baik ade bace info yg akak letak tu..lega skit..:)thanx ye..

Nadiah said...

salam akak, just nak share pengalaman...

anak saya dulu pun selalu muak jugak..dah jumpe pakar, then pakar explain, sstgh budak mmg macam tu..tak semua...
anak saya dulu teruk sangat reflux dia..dia terlalu kerap muntah, sampai satu ketika dia muntah darah (doc kata sebab tekak dia dh luka sbb asyik muntah)then doc suggest bagi susu enfa-antireflux (sbb masa tu saya tak fully bf)..kurang sket la muntah2 dia..tp still ada

mmg sangat risau dulu..kene bersabar je..lepas burp kan dia, jgn terus baringkan...tunggu dlm 5 min cmtuh..then baringkan dia mengiring ke kanan (dalam 15-20min), kemudian baringkan dia mengiring ke keri pulak..
ambik masa sampai umur dia 6 bulan jugak laa...sbb masa 6 bulan dia dh stat makan, so, makanan tu pepejal, mmg tak muak dh..alhamdulillah..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam kenal
anak sy pon dulu kuat muak
masalah regurgitation kate paed rafiq..

biasa terjd pada anak lelaki..so jgn risau..tapi amek masa jugakla nak hilang..anak sy..umur 8 bulan beransur hilang..