Thursday, December 29, 2011

SBPA - Tandatangan Sudaah...


Tandatangan sudah...
Kekal - 56 tahun...
Rasanya dah itu yang terbaik...
Bagilah peluang anak cucu cicit pulak untuk berkhidmat...
Rasanya tahap umur 50 tahun ke atas tu.. andainya dipanjangkan umurla...
Masa untuk lebih mendekatkan diri pada Allah ajelah...
Cukuplah berkhidmat untuk negara sehingga umur 56 tahun...
Tetiba rasa itulah pilihan yang tepat...
Bila masa saya ke Bhg Sumber Manusia tadi..
Ada seorang officer perempuan ni berkata...
Rasa menyesal dulu sain 58 tahun..
Rasa kalau boleh ubah jadi 56 tahun..
Nak aje dia saind 56 tahun...
So saya rasa... bagi perempuan memang sesuailahta bersara awal sedikit...
Kan....???
Apapun... kerajaan mungkin dah createkan satu opsyen yang terbaik untuk kita...
sikit atau banyak kenaikan kita.. itu dah ditentukan rezeki setiap orang...
Yang pasti.. syukur alhamdulillah ajelah...
:)


11 comments:

~aYu~ said...

samala kita. sy pun sign 56 tahun. cukupla takat tu saja. mungkin lagi awal kot.. huhu

Aleeya (Yaya) said...

pun sama da sign..tpi tak tau le ley sampai umo tew nak bersara..ingt2 50 nak pencen opsyen lew kak..ni pun tak larat daa rasa hehe

Mak Izz said...

sy pun geng dgn akak, 56 sudah memadai. kalo takut boring selepas usia itu, boleh join grup marhaban, grup mengaji, rukuntetangga, kariah masjid dll. jgn join kelab mengumpat udah, ekekek... semoga kita semua sihat walafiat dan dapat menikmati usia persaraan. AMIN...

Angah said...

sama jugak. sbpa+56 thn. tapi kalau dah kaya nak option awal je..sebab tak bercita2 nak jadi ksu pun haha

jamie said...

bukan ke kalo kita tak ambil umur 60 kita x kan dpt naik gaji ngan pangkat? maknanya kita tertakluk ngan SSM. Tu drp apa yg sy faham n kwn2 pun ckp benda yg sama

Puteri Satu said...

jamie : dekat borang yang kita sain ni.. ada satu surat akuan dan borang penerimaan tawaran opsyen saraan baru perkhidmatan awam.. ada 3 borang yang berlainan... klu kita sain ketiga2 borang tu bermakna secara automatik kita memilih SBPA... tak de sebab kalu kita pilih bersara 56 thn bermaksud kita tetap di SSM harap jamie faham...k..

Iela Fazielah said...

mama aqilah.... rugi tau sbb sain 56 tahun.. kalau sain 60 tahun..kita still boleh bersara seawal umur 55 tahun..dan pencen jalan...

Puteri Satu said...

iela.. tak perla.. kalau sain 60 tapi dok asyik fikir nak opsyen 56... better la sain jek 60... kan...

Farrah Hasna said...

tahniah..rezeki masing2

mama ZZ said...

hai. salam kenal :)

saya pun sign 56thn je. tapi memula nak sign 60thn. sebab takde pengetahuan. takut kalau tak sign 60thn takdpt kenaikan gaji. rupa-nya opsyen pencen lain, spba lain. hehe.

antalya said...

sy xsempat yg option 56 thn tu kak.sempat yg 58thn.so utk SBPA ni kekal 58thn