Thursday, January 05, 2012

Cerita Kakak Aqilah ke sekolah...

Semalam punya entry... mama just up gambar Aqilah ke sekolah... memang tak sempat nak cerita..taip panjang-panjang... siang hari la kan... malam tadi act ada je masa... cuma.. time malam anak2 tidolah memacam nak buat... tengok pada gambar semalam...Aqilah memang happy je kan.. 1st day ke sekolah... alhamdulillah syukur... pkl 6.15 dia dah bangun nak mandi... semangat kan... semangat di hari pertama...hahaha... okla... dia memang excited... dan semalam semua berjalan lancar.. mama pun memang aply cuti 2 hari... so... hantar Aqilah pkl 7.05 minit...5.10 minit dah sampai sekolah dekat je..taman bawah sana nun je...PASTI Desa Kasia... sampai sekolah... ok jek... siap salam2 seme. cium2 seme... ok.. daaaaa.... alhamdulillah...

Dalam pukul 12.25 tengahari... mama nak keluar ambik aqilah... sebab 3 hari pertama ni mama try kan dia half day dulu... takut dia terlalu mengejutkan sangat tetiba sekolah then kena tinggal kat sekolah sampai petang kan... memang hajat hati ri tu nak half day je... tapi tengok dia punya progam kat sekolah tu... sampai petang mcm best je... ada belajar iqra' ngan belajar solat semua... why notlah kasi Aqilah pendedahan kan... sampai bila nak dok umah... main..tengok tv... tengok tv main... kan... Aqilah pun dah 5 tahun.. so.. biar dia belajar pelan2 untuk tahu... yang bukan tengok tv..dan main saje aktiviti hari2.. ada perkara lain yang lebih menyeronokkan dan lebih berfaedah...  so tengahari semalam mama pegi ambik dia... dan mama sempat tanya aqilah ok tak kat sekolah degan Muadiba PASTI.. dia kata Aqilah ok... respon sangat ok... pandai berkawan... kejap je dia dah biasa ngan kawan2... n very agresif... huuhuhu... sebab tu mama ambik Aqilah tengahari... rambutpun dah keluar dari tudung.. mama tahu camana agresifnya anak mama... hanya mama yang tahu... betapa Aqilah memang sangat2 lasak... so.. setle hari pertama aqilah ke sekolah...

Dan nak dijadikan cerita.. hari ini pagi ini... mama yang kejutkan aqilah semalam dia bangun sendirikan... pagi ni tanpa diduga... dia menangis... tak nak ke sekolah...boleh? huhuhuh... alasan dia... tk nak g sekolah sebb nanti adik menangis nak kakak dia... hahahaha... alasan yng cukup indah didengar... satu lagi alasan dia... sekolah tu ramai sangat budak2.... aqilah jadi banyak peluh... panas mujuk... akhirnya ok... mandi..gosok gigi... elok je sembang pasal sekolah... alhamdulillah..syukur... so macam biasalah pegi sekolah... :)

Mungkin anak-anak blogger lain seusia Aqilah seronok melalui minggu pertama ke sekolahkan... ada yang tak kisah nak ke sekolah... excited semua... walupun hari kedua dan ketiga... tapi tidak bagi aqilah... hahaha hari kedua ke sekolah dah buat hal... tapi tak perlah ini semua satu cabaran untuk saya dalam membesarkan anak-anak... apapun... saya akan usaha dan nekad satu hari nanti Aqilah pasti seronok bersekolah..insyaallah.... berkat doa saya sebagai ibu...insyaallah...


Satu masa dulu Aqilah di sekolah... :)

15 comments:

edrina said...

Tak per Kak pelan2.. tak leh nak compare anak kiter ngan anak org lain.. lain budak lain peelnya..

Apapun..all the best aqilah.. belajar rajin2 ilmu dunia & ilmu akhirat yer sayang! :)

@lfidah @dim said...

kak,aqilah brp tahun kak.adriana pun dah ke sekolah smlm..

lady scooter said...

anak saya pon semalam start belajar kat PASTI.. sama baya dengan Aqila.. memula risau gak.. lebih2 lagi mengenangkan dia tu masih pelat bile bercakap..

Boleh baca luahan saya kat sini :

http://skuterlady.blogspot.com/2012/01/opal-dah-start-sekolah-hai-ini.html

Aleeya (Yaya) said...

la abes tu arini dia tak gi kak...dia tak biasa dgn senario sekolah baru tew, anak yaya nasib la okay..ari kedua ..dia bgn sendiri siap sendiri heheh..mamanya tebungkang lagik baring2...hehehe

ibuafiqahhuzaifah said...

sama la kak..
fiqah still nangis hari ke2 skolah..
alasan dia sbb ibu dia xde nak teman..boleh lak ckp camtu..
kena sabar la kot sbb suma kengkawan baru..cikgu baru..
harap2 anak2 kita leh cepat sesuaikan keadaan kan..

cikceriacorner said...

salam akak..selamat tahun baru..

aqilah da sekolah?kejap sungguh masa berlalu..heheh

:|: TinTa Kibod :|: said...

comelnya bila tgk anak² PASTI..
mcm nak hantar anak ke PASTI jugalah nanti..

jgn nakal² ye aqilah..
belajar rajin²..

: entri baru : Sesaat..Meatball IKEA...
: click2 my shop : Harga Pengenalan: Islamic Soft Book

inapramli said...

salam ziarah,suka bc n3 psl ank2.leh tuko2 crta.jomlah jd sahabat blog sy http://inapramlee.blogspot.com.TQ

inapramli said...

slm ziarah.jomlah jd shbt sy.sy pn seorg ibu kpd 2org ank.http://inapramlee.blogspot.com.

.:: Mrs Z ::. said...

takpela kak...sabar jelah...anak2 ni mcm2 pe'elnya... org tua2 kata kalau budak masa kecik2 ni banyak pe'el, beso esok confirm jadi org hebat2 ^_^

antalya said...

amboi pandai dia bg alasan xnak pi school eh.bijak pulak tu alasan dia mengkaitkan org.ramai bdk,berpeluh ekekekeke.kelako la aqilah ni

yantz-yeem said...

dah sekolah ye kakak aqilah...belajor rajin2 yea....

ShAzA nUiZeAan Bt ShAfie said...

assalamualaikum akak,
sy shaza mmg akak x kenal sy, x pe.. sy selalu follow blog akak!! cuma nak share ngn akak alhamdullilah akak antr aqilah ke pasti..sbb anak sy pon adalah bekas pasti puchong intan..sy antar 2 tahun kt sana 5 dan 6 tahun..alhamdullilah!!mmg sgt berpuas ati dengan modul Pasti..insyallah sebelum masuk tahun 1 dh pandai membaca sepenuhnya..kalau le pasti ni ade meneruskan persekolahan tahun 1-6..pasti sy akan antar..

Mama Adam said...

Seronok baca gelagat anak2 masuk sekolah.....

fini zaini said...

mmg byk drama depa ni kak..nabihah thn lps 4y, thn ni 5y kira dh senior la..drama queen nk pi skul ttp jalannnnnnn..layan kn aje..wat hati kering..anto kn jgk..klu dh jmpa kwn2 depa ni ok..cuma dr rumah tu je jenuh..hahha