Wednesday, February 22, 2012

Donat Kegemaran Aqilah :)


Sesapa ada baca status saya semalam mesti tahu kot saya dengan Aqilah buat donat...
Cubaan yang pertama.. alhamdulillah sangat-sangat menjadi..gebussss dan sangat lembuttt...
Rupanya tak susah pun buat donat ni... lagi susah sebab buat dengan anak dara sorang tuh...
Hahahaha... kita nak uli..dia nak uli... kita nak terap dia nak terap... kita nk goreng... dia pun nak goreng..
Tapi tak perlah.. dah anak dara kan.. kita ajak la dia join sekali uli2 tepung tuh...
Huhuhuhu...
Ok.. kat facebook ada yang tanya nak resipi kan....
ok...kat sini saya letak resipi sekali ye...

Bahan-bahan

1/2 kilo tepung gandum
1/2 peket Yiest Mauripan
3 sudu besar Planta
1 sudu kecil gula pasir
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar susu pekat
1 mug air suam

Cara-cara:

1. Bancuh yies dengan air suam dan gula pasir, kacau sehingga berbuih. Ketepikan.
2. Campurkan tepung gandum dengan planta, gaul sehingga nampak berderai. Campurkan susu pekat, susu tepung juga air suam yang dibancuh ngan Yies tadi. Uli sehingga menjadi doh yang lembut. kemudian ketepikan sekejap. Beberapa minit kemudian bolehlan diturap menjadi bentuk donat.
3. Goreng api perlahan sehingga warna kuning keemasan.
4. Taburkan gula yang telah dikisar halus ke atas donat.
5. Siap untuk dihidang.

Senangkan...? semua orang boleh buat kan..

Note : Sebenarnya ada cerita di sebalik saya buat donat nih.. tapi nanti kita citer kat lain entry ye. :)

3 comments:

geez said...

Good try.... ^_^

Neeza.Areef said...

resepinya senang je..tgk menjadik je..msti cuba

fini zaini said...

amboi gebu nye donut..hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...