Friday, July 13, 2012

Resipi Triffle Sedap :) Selamat Mencuba

Last week punya masak-masak...
Resipi dari anak akak kat ofismate ni...
Okey.. ofismate saya memang dah ada anak dara besar2...
Biasalah staf gomenkan.. ramai yang anak dah besar2...
Saya tery sekali je buat triffle ni dah jadi...
Rasa dia memang superb...
Memang sedap ya ampun..
Buat hidangan time puasa nanti mesti best...
Sebab cam puding sejuk2kan...




Memang senang jek buatnya...
Ikut je resipi.. insyaallah memang jadi...
Yang kelakar... saya kan tak pernah masak jelly...so nak dijadikan citer... kotak jelly tu.. anak-anak saya dah main.. tak tahu mana diorang campak...jenuh cari tak jumpa..sampai saya g korek2 dalam bakul sampah kot2 terbuang ke apa ke kan... last2 tak jumpa gak... saya pun tawakal jekla masak ikut suka hati saya masuk air berapa liter ikut suka.. masuk gula berapa sudu ikut suka... tetiba dah masak cam lembik agaknyer terlebih air.. ha sudah confirm tak jadi dah triffle aku ... ingat tak jadi lah kan.. so saya selongkar2 kabinet dapur terjumpalah serbuk agar2... saya pun masukkanla sesudu serbuk agar2... selamattt... so... terhasillah Triffle ni... Anak-anak saya tak berapa suka... husband ai suka lah.. (Husband weeh... ahaks...)



Ok..sesapa nak resipi..saya tempek kat sini... leh cuba yer...


Puding Trifle

Bahan

Swiss roll
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly (Saya guna cap Nona)
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit

Cara membuatnya:

Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (saya tak de pyrex so saya guna tupperware je, kalau ada bekas kaca.. lagi cantik nampak lapisan satu persatukan). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan hkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

Note : Resipi saya ambik dari blog Teratak Impian

12 comments:

Mon MonaLea said...

sedap nampaknya tu.tq .share resepi.leh try nanti

Diari Liza said...

sedapppnyaa.... nak trylah :)

Diari Liza said...

sedapnyaaaa...nak trylah :)

QA's ~ mamapapa said...

yummeyyhhh!!!nampak je pn dh tau sedap :D

Puteri Satu said...

mon monalea/diari liza/Ga's - memang sedap..lebih2 dimakan time sejuk... mengenyangkan pun ye jugak..sebab ada swis roll kat bawah dia kan...

Bionic women said...

bestnya nampak....

~ yus ~ said...

Yus dah selalu gak buat puding triffle ni kak. Mmg senang dan mudah plus sedap kan...

Lizan said...

ha'ah memang syedap sangat sangat lebih2 kalau dimakan sejuk... saya pun ada jugak buat beberapa kali especially kalau ada kek yang tak berapa nak laku tu...mula la start potong2 buat base trifle...

Lizan said...

ha'ah memang syedap sangat sangat lebih2 kalau dimakan sejuk... saya pun ada jugak buat beberapa kali especially kalau ada kek yang tak berapa nak laku tu...mula la start potong2 buat base trifle...

fuzza nissa said...

salam sis...nak tanya skit...sukatan ni dpt bnyk ke? agak2 brapa org mkn ye?

www.mummysayf.blogspot.com

Shidah Rasid said...

senang aje ......boleh cuba

Nurul said...

sedapnyer...bolehlah nak cuba...ekceli selalu gak buat ikut resepi kekawan n intenet....sukatan kastard pun sikit jer...boleh try nih...