Thursday, May 02, 2013

5S Hall Atas :)

Dah lama tak membebel kat blog sendiri...
Actually sejak dua menjak ni saya suka sangat baca info dan blog tentang rumah... contohnya... tips mengemas rumah... penstoran barang-barang... idea-idea tentang dekorasi.. idea susunatur dan apa-apa sajelah mengenai tips kekemasan rumah... saya sangat2 suka... kadang2 berulang2 kali saya baca..
Konon nak mempratkikkanlah kat rumah sendiri.. wlupun kadang2 dari sehari ke sehari saya nak praktikkan tapi tak menjadi-jadi.. ada jekla halnya... bukannya sibuk ke sana ke sini.. tidak...
Cuma sibuk ngan anak-anak jekla kat umah.... kena ada masa yang sesuai nak selongkar khazanah2 yang berkaitan tuh... hahahhaa....

Actually saya nak set up banyak benda kat tingkat atas ni... pertama nak set  up bilik untuk Aqilah... act itu yang pertama-tama nak buat.. stil tak terbuat-buat lagi....ada jekla halangan dan perkara yang saya terpaksa pospone dulu.... yang kedua nak set up bilik permainan Aqilah tu.. lebih sesuai bukan bilik permainan sebab Aqilah ngan adik dia jarang2 sekali main kat dalam bilik tu... bilik tu sesuai diberi nama Bilik Barang Mainan... hahahha sebab barang mainan je yang berbukit2 kat dalam tuh... hohohoho... 

Dan semalam ada kelapangan sikit... husband pun cuti bolehlah tengok2 kan budak2... saya try 5s kan hall atas dulu... itu lebih mudah untuk saya... tak besar mana kan... barang pun taklah banyak sangat.. walupun bersepah dengan kain baju tak berlipat t****t... dan almari buku yang bukan untuk buku.. tapi bersepah dengan bil-bil... resit-resit.. surat-surat yang ntah apa2.... so saya setlekan semua dalam almari buku tuh...
 saya mintak husband alihkan almari buku tu dari pada mengadap dinding jadi mengadap tangga...
dan saya alihkan tv lama juga sebaris dengan almari buku.... jugak kerusi shape lama dengan kerusi kayu tu...
Akhirnya selesai jugakla.. 2 bakul penuh dapat sampah... hahaha...


Hahahha tak sampai hati nak snap keseluruhan ruang ni sebelum dikemas......kui kui kui....  
Tak sangguppp.... hehhehee...

Alhamdulillah setelah 4 jam.. setle jugak 5S untuk ruang tamu atas saya ni...
Tak de apa2 dekorasi.. just 5S sahaja... plan nak letak gambar kat dinding sebelah kanan dan kiri tu... Gambar anak-anak.... tunggu dululah.. sebab nak gril dinding ni bercinta ... sayang dinding..hahahha... 


Saya jugak tak sanggup nak snap gambar almari ni sebelum di`5S' kan... 
Kat ruang sebelah bawah tu... tak tahu nak letak apa...kosong...
Sebab ruang kosong tu pun Aqil Naufal dok bukak katup bukak katup cermin tu...
Kalau ada barang.. lagi lah dia suka... nanti buat penat kita susun...
dia pun mengemas sama....hahahaha... 
Next projek mungkin set up bilik anak dara saya Aqilah Najla...
Maybe nak cat dulu kot.... this week dah nak balik kg mengundi plak...
Maybe next weeklah agaknya.... insyaallah...

7 comments:

mama ila said...

haah...kemas... =)

~aYu~ said...

wah.. dah kemas dan tersusun rapi. ayu kan mmg taktau nak kemas umah camne. puyela byk sgt barang..

Puteri Satu said...

mama ila.. bila dah kemas tu...asyik nak lalu lalang sambil jeling2 ruang yang dah kemas tu jek..kna..hhehe...

ayu - kena asingkan yu.. mana yang guna mana yang tak.. klu banyak barang act banyak yang tak guna sebenarnya....

mother of A's said...

Huaaa penat kan mengemas.. saya pun tgh proses mengemas pindah rumah

Iela Fazielah said...

ok lah ni... biasa la anak2 kecik.... keja kita mengemas xpernah abis... kita kemas dia kembor..1 hari 10 kali buat benda yg sama... tp seronok!

ryyhan kamarudin said...

Bila dh kemas rasa mcm berbunga je hati kan...psl tu asikla lalu lalang (hehe last week kita pun asik bukak peti ais sbb baru kemas peti ais..hehe)

Fizah said...

wah2 cantik dan kemasnya...klu dpt tgk gmbr before mesti LAGI best nih!! =)

sy pun jenis sayang nak drill dinding...tgk org buat cam sng je..mgkn diorang ada mcm plaster simen tu kut..dan kena ada cat warna dinding tu utk touch-up, ni kes klu takmo buh gambar kat situ lagi..ke guane