Tuesday, February 27, 2007

Perubahan Diri Ku....Gambar Ekslusif ni...muehehhe

Lusa genap 7 bulan...bermakna tak sampai 3 bulan lagi...baby baik mama ni akan menjengah dunia...doa tak pernah putus...agar segalanya selamat....baby selamat dan sempurna...dan aku dipermudahkan melahirkan....insyaallah...Baby pun dah makin aktif...kejap tendang sana..kejap tendang sini...kejap rasa tangan tomei dia menguit-nguit peyot mama....tomei sangat...seronok sangat...pengalaman mengandung ni bagi aku mungkin salah satu pengalaman yang cukup manis...yang cukup menyeronokkan... Dan aku sekarang lepas solat lebih banyak luangkan masa baca al-quran...surah mariam, surah yusof...surah lokman...aku rasa..sejak peknen surah2 tu aku dah khatam 5 atau 6 kali kot...alhamdulillah... cuma sejak dua menjak ni bila baca quran memang mengah sikit...tapi tak per la...semua ni dugaan untuk perempuan yang mengandung kan...dan aku tahu...mengandung ni datang dengan sekali pakej...kesakitan..kepenatan...perubahan berat badan..emosi semua....tak per la....untuk baby baik mama...segalanya mama kena lalui...walaupun perit sikit....

Macam pagi tadi...kul 5.15 pagi...tetiba aku rasa cam aku mengeliat...tetiba kaki krem...ya allah sakitnyeee....aku menangis la....Yon terkejut...dok pegi urut tapak kaki aku sambil mata pejam....dia dengar aku nangis....baru kelam kabut dia...act aku nangis camla aku tak tahan sangat...sakit tu memang sakit...tapi aku lebih ngengada nak tarik perhatian Yon....teruk aku kan...Yon pun...aku nangis je...terus celik mata...cari minyak panas la...ape la...sian...melayan kerenah aku...kerenah ngengada aku...

Kebetulan hari ni aku rajin sikit nak update blog aku...so sesekali nak tayang peyot kat blog plak....boleh?



Ni bulan masa 4 bulan lebih...



5 bulan...



6 bulan



Ni plak dah nak masuk 7...tinggal beberapa hari lagi...



Ni plak gambar ri ni...lusa genap 7 bulan...

19 comments:

yus said...

susunan gambarnya mcm tak betullah puteri..tak tahu yg mana satu, cuma yg pasti yg baju merah tu belum nampak besar, tu yg 4 bulan kot...hehe

Waktu mengandung mmg biasa bila kita menggeliat di waktu pagi kaki tu rasa krem, orang kata tersimpul biawak, kena urut pelan2 ke bawah. Tak pun make sure nak bgn tu jgn terus menggeliat, kalau tidak lg selalu kena.Semoga semuanya selamat yer.

KLMari said...

Yup..betui tuh...Masa bangun tidur tu agak agak ler nak ngeliat tu...Ala ala kontrol...heheh...Dulu masa pregnant first time pun I experienced the same thing. Tapi la ni dah masuk yang tiga ni, dah tau dah trick nyer. Kalau tak, mmg sampai nangis pastu nak berjalan jejak kaki pun sakit...Anyway, tak lama lagi tuh...It's gonna be worth it, girl !!! So agak agak baby boy ke girl yer? Bersalin di mana nanti? Take care ok !!!

PuteriSatu said...

yus : itu ler susunan dia dah lintang pukang....tetiba publish je jadi cam tu....nak edit bz sikit...nantila bila senang kita edit...tapi atas ke bawah itu la turutan dia...yang bawah sekali pakai baju merah tu....itu gambar ri ni...27/2...

selalu control pagi tadi ....ngeliat dalam tido tu yang tak hengat dunia tuh...

klmari : insyaallah doakan semua selamat dan dipermudahkan ya...lum tahu baby boy or girl...maybe bersalin kat kl atau kah temerloh...tengok mana sempat....

marlinabaharom said...

aku cukup tak suka nak tangkap gambar aku time peknen... susah nak carik gambar aku. ada satu tu hubby aku tangkap candid.. masam sangat muka time tu.. hee..hee..

PuteriSatu said...

mar : ya ke...wekekeke... buruk kan...? aku tu sebab memember aku paksa aku...sebok nak tengok gambar peyot aku...aku kan sporting...nah snap ler gambar memboyot aku ...hodoh...wekekek

Faridt said...

Make sure badan back to slim mcm dulu lepas bersalin nanti. Nasihat ikhlas dari seorang suami..hehe.tak caya tanya hubby nanti, why.

Jgn jadi mcm Norjuma..eeh betul ke nama i sebut ni :)

Yatie said...

wah .. selalu enterpreme muka .. skang nieh perut lak yg dapat highlight time ye ... hikhikhik .. apa2 pun didoakan semoga semuanya selamat ...

happyirfa said...

a ah lah kak puteri.
yg baju merah tu x nampak besar pun.mgkin bunga tu effect kot.

krem kaki tu selalu berlaku kalau saya peknen..tambah2 lagi time pepagi..samalah hubby yg kena urut.sambil pejam mata.kelakar betul..time tulah nak ngada2.
sakit tu mmg sakit tp ngada2lah yg lebih.itu saya bukan cakap akak yer..

happyirfa said...

eh lupa lak nak wish.
HEPI BELATED BESDAY TO U
KAK PUTERI.maaplah lambat wish.
pdhal masa besday kak rm tu saya tertunggu pukul 12malm sbb nak hantar sms hepi besday kat dia.
sori yer..akak rm n kak puteri sama lah yer...

zz said...

xlusif..gambo peut jek ker...hehehehe...

razlizahazleen said...

ni pelik..saya tak penah tgk org tayang gmbr perut jer kat blog..hehe..tak sabar tunggu baby baik tgk dunia gak..nanti upload gmbr ek..

ILA said...

ishhhh..mcm tunjuk fesyen baju mgandung jer...:p

13may said...

hahha.....

semoga ceria selalu:)

Kaklong said...

salam

suami dah wish birthday ke belum?

hehe..pelik yg tak pelik dlm diri awak tu :D

kira besar gak perut Puteri ni :D.

oh ya, petua tak cramp tu, time tidur letak bantal bawah hujung kaki. utk tinggikan kaki tu supaya senang perjalanan darah tu nanti.
tp kalau dah buat camtu kena gak, mmg nak jadilah tu.

akumasihdisini said...

biasa laa orang mengandung...memang ader perubahan...ko kena amalkan ayat dari surah An-Nahl ayat ke 78 terutama bila semakin dekat nak bersalin...cuba ko check makna nyer dalam tafsir Al-Quran...nie laa ayat yang org panggil ayat selusuh...supaya senang bersalin dan anak tue nanti sempurna sifatnya...minta Yon amalkan sama...!

Hani Sumayyah said...

Simpul biawak tu memang biasa, saya antara 7 bulan - melahirkan setiap minggu kena...aduhhh memang nak nangis rasanya, selalu berlaku time tengah tido...tu yg tak tercontrol tu...orang tua kata pastikan kaki tu berselimut, takleh sejuk2...

tomei said...

tahniah...

:(

Yana said...

hmm...the same problem yang yana rasa..kaki kalau kena tarik mengkarung or cramp...mmg menjerit la..(tapi tak sampai la nangis..:P)yana dah masuk 8 months..dah rasa badan nie berat sgt2...pinggang la sakit...

well, kalau tgk gaya perut puteri macam baby boy jer..well semoga semua goes well ok..

keep in touch..

Sastri said...

Salam Puteri... waaaa... dah makin membesar bagai johan... best2..