Wednesday, April 25, 2007

Tuhan Menguji....Papa dan Mama To Be...

20 April 2007 (Subuh Jumaat)Kena tahan kat ward HUKM....dr.check ada contraction dan dah buka 1 cm...act sebelum tu...dalam kul 11.30...kat umah aku muntah-muntah...buang-buang air dan sakit perut...buang air sampai 4-5 kali..dah muntah pun sampai 4-5 kali... sampai naik lembik satu badan...mak kata...ada gak sesetengah orang tanda awal nak bersalin macam tuh...so hubby try call HUKM..so diorang suh bawak pi sana...masuk ward bersalin...ya allah...tak pernah seumur hidup aku masuk ward ni...ya allah...kuatkanla aku...sebelum mak ngan hubby balik..mak pesan...sebut subhanallah je....dan hubby pesan..baca lailahaillah anta...tu je....sepanjang mlam dalam kul 3.00 pagi..sorang dr. pelatih datang kat katil...dok tanya memacam....tapi masa tu..sakit memulas dah kurang...just rasa nak buang-buang air je....dan maklumla wad bersalin..kejap terdengar baby patient sebelah dok menangis...kejap kang baby kat sebelah bilik plak menangis...kejap sana nangis..kejap sini nangis...ya allah...dalam hati...tak lama lagi ke aku nak jadi ibu...tak lama lagi ke baby baik mama ni nak kuar...masa tu teringat mak..teringat hubby...tak per...tak per..aku kena kuat....aku tido tak tido ...dan subuh tu..nurse kejutkan sebab dr nak check bukaan...so...tunggu dr...dan dr check masih sama...dr. kata..mungkin aku cuma food poisoning....sebab aku dah tak de contraction lagi...dr.kata..maybe petang aku leh kuar ward..tengok camana perkembangan sampai petang...

Apapun...pengalaman di ward tu betul2 buat aku tension...terharu...sedih...dan serik sangat....bila kita yang sama-sama pregnant...tapi tak de rasa sakit..tak de rasa apa...sedangkan...orang sebelah menyebelah...dah kendong baby...rasa...bila la time aku....bila hubby datang...tengok kita masih cam tu...lum ada apa2...kesiannya...dok pi tengok baby orang lain...ya allah..tuhan je yang tahu betapa kesiannya...tapi nak wat camana....semua ni dugaan tuhan..baru sikit tuhan duga...kita dah tak kuat...sampai ke petang...kejap sorang..kuar labour room...kejap kaang sorang lagi...makin kuat perasaan nak kuar ward...kebetulan dr datang kata...boleh kuar ward..cecepat suruh hubby setle kan seme...dah tak sanggup rasa nak tengok orang lain kendong baby....masa balik lagi sedih..tengok hubby bawak beg kita..bawak beg baby...ya allah kesiannya...air mata ni dah tak tahan-tahan lagi...cuma saje sorok-sorok dari hubby....takut dia nampak....apa pun kena kuat...baby masih belum nak kuar...time dia belum sampai...insyaallah sampai gak masanye nanti...cuma belum waktunye....tak per la sayang...mama dan papa akan tunggu...akan sampai gak masanye...mungkin seminggu lagi...atau 2 minggu lagi....9 bulan pun papa dan mama tunggu....kan...sebab kata hubby ....aku kena kuat..kena tabah...kena happy dalam keadaan sekarang..tak leh sedih-sedih....nanti baby pun ikut sedih...tak leh risau-risau..nanti baby pun risau....dia kata...cuba kita tengok orang lain yang memacam masalah kena dok hospital lelama....uri kat bawah kena dok sepital berbulan-bulan...lagila macamana perasaan diorang..silih berganti orang kendong anak....ini baru sehari dah jadi camni dia kata...tak kuat langsung....apapun...aku dah semakin ok..cuma bebaru balik hospital tu..aku rasa cam terkejut kot...memacam aku fikir kan...

Hari ni...aku dah start keje balik cam biasa....berblog...berchating...berforum...2 4 hari dok kat umah rehat...cukup memboringkan....nak dijadikan cerita..hari ahad tu plak...pagi ahad...lepas buang air...keluar lendir putih campur coklat besar ibu jari...beritahu mak...beritahu hubby...hubby dah sebok nak bawak pi sepital...mak kata tak per...itu tanda-tanda..tunggu sakit...tanya pendapat kengkawan seme...diorang pun kata..klu tak sakit wat per nak serah diri lagi kat sepital...kadang-kadang itu petanda awal...tunggu sakit baru pegi...so aku pun menunggu la...dan menunggu...sampai hari isnin pun sama...tak de sakit tak de apa...pagi isnin tu...still ada keluar lendir kaler putih campur brownish sikit...tapi pagi je dia kuar...lepas tu tak de...still tunggu klu ada sakit ke apa..stil tak de...hubby dah keje..dok call tanya..dah sakit ke yang..dah sakit ke...adeeeh..tak sakit camana....and selasa dok umah lagi...ada sikit lagi brownish kuar...tapi stil tak sakit...MIL dah sebok call suruh pi hospital...tak sakit nak pi sepital wat per....tapi aku iyer-iyerkan ajela....and semalam petang nak puaskan hati...pi klinik Dr. Yusri...mintak nasihat...and scan baby....baby ok....and dia kata...tak perlu la pi sepital...sebab benda-benda tu semua normal sebab dah nak sampai masa deliver....tak perlu risau..tak perlu bimbang...klu sakit baru pi sepital..klu tak sakit tak payah...alhamdulillah...aku rasa lega ..dan hubby pun rasa lega....hari ni aku start keje balik...esok cuti maybe jumaat pun cuti kot..tengok keadaan...apapun....terima kasih pada kengkawan semua yang doakan aku...doakan semoga aku selamat..dan dipermudahkan bersalin ya..insyaallah...memang saat-saat penantian ni orang kata satu penyeksaan....tapi aku tahu..dan aku yakin....saat-saat ini akan berakhir dengan kelahiran zuriat tersayang aku dan hubby. insyaallah...segalanya ujian tuhan....nak menguji samaada aku dan hubby sabar atau tak...dalam menunggu kelahirannya....

14 comments:

maklang said...

Puteri1, maklang doakan moga2 selamat semuanya..buatlah solat hajat moga dipermudahkan dan jangan lupa mintak maaf pada suami dan mak abah...Insyaallah lebih mudah nak bersalin...

happyirfa said...

anak pertama dulu irfa x sakit pun tp kuar lendir terus gi pital.
maklumlah x de pengalaman.sekali dah gu spital kena korek2 dek misi tu baru 1 cm .sbb dah dtg spital dia tak bg balik ..2 mlm jugak kat spital barulah bersalin.anak ke dah turun air tp x sakit sampai spital dah buka 5 cm..sib baik x bersalin dlm keta.kalau ada sepuluh anak..mcm2 pesen agaknya.sabarlah yer kak

PuteriSatu said...

maklang : tima kasih maklang ye doakan segalanya dipermudahkan..insyaallah.

irfa : ya ke? akak tak pi sepital pun....last week ada kuar lendir...p klinik dr kata...sakit baru pi..klu tak teruk dikerja dek dr kat sepital plak....

lempoyak said...

sis, mcm kata doc tu.. bila dh rasa skit baru pi spital. kalo pi awal2 nanti kjb2 doc2 perlatih ni dtg nk godek2 kita. nyampah aku..

bila dh masuk labour room tu berserah kpd-Nya. insyaallah segalanya di permudah kan allah.

PuteriSatu said...

lempoyak: ya ke...ha itu ler pasal...hubby tahu nak bawak pi sepital je...dia tak tahu kita ni yang teruk digodam dek dr....wekekke...

pB said...

biasalah kan, bila anak pertama ni , mcm mcm yang kita rasa.

Takut,
risau,
gembira
tak sabar

Insyaallah, nila tiba masanya baby tu nak keluar, dia akan bagi signal. Jgn perlu cepat gelabah , nanti lagi stress , dan nanti lagi risau..

Relak ok..
Insyaallah, semuanya akan selamat

Kaklong said...

salam,

akak pernah pengalaman mcm puteri. dua minggu sblm bersalin, akak masuk wad. kena cirit birit. akak ingat sakit perut memulas2 tu sbb contraction. tidur satu malam kat wad. tp sampai esoknya tak de apa2. so akak baliklah k rumah smula. akak cakpa kat suami, org balik bawak baby..kita balik bawak beg baby aje. tak pe, tibe masa, baby keluarlah tu. akak doa mudah segala urusan.

izawani said...

IC... tak banak banak lagi ker ? Akak anak pertama keluar tanda darah... skit jer... lepas tu sakit perut... sat sat kejang... lepas tu asik nak berak... ekekeke... lepas tu beranak terus...

Penantian tu tak ada la lama, ingatkan lambat lagi, terawal pulak... itu pun hubby pi outstation... kelamkabut balik....

Pengalaman anak pertama seronot... anak kedua pun best gak.... dan anak seterusnya mesti best sama...

izawani said...

Eh... lupa... doakan semoga senang beranak dan anak sihat walafiat cukup serba serbi serta comel... hehehehe...

edyan7 said...

akak.... dah ke belum??? sori lama tak on9... tup-tup dah nak sampai masa....hmmmm.... jgn lupa post birth story ye...share tau! good luck...semoga selamat menempuh proses kelahiran.....amiin....

Farah said...

semoga segala nyer berjalan seperti yang dirancangkan....

ween said...

salam p1, selalu dok visit rm tahniah ye dgn kelahiran si budak tomey tu.

baca crita p1 teringat ween masa nak branak no2. kita lum apa2 dr dah taruk kat labour room.. dari 12tgh mlm sampai kul 4 ptg esoknya labour... keje tahan sakit dgn dok dgr org sebelah menyebelah beranak. org masuk keluar masuk keluar kita tak branak2 jugak. tensi dibuatnya. tapi alhamdulillah lepas 16jam kuar jugak budak bertuah tu..

Idham said...

puteri1 ---- best wishes and doa abg id semoga selamat sejahtera.

idham

Mami Dini said...

Semoga dipermudahkan segalanya, faham sangat feeling tue, sabar yea its a matter of time and u are almost there...u wll be rewarded...Take a gud care of urself....