Tuesday, July 17, 2007

Baby Aqilah Najla




Assalamualaikum w.b.t...

Dua bulan lebih aku tak menulis blog...rasa kekok je rasa...rasa lain...maklumla..segalanya banyak berubah...jadual hidup aku...semuanya berubah...status pun dah berubah...sebelum ni aku rasa...banyak sangat benda nak diceritakan...tapi bila dah dok depan pc...and buka blog...aku tak tahu macamana nak cerita...dari mana nak mula aku tak tahu...entry si comel kat bawah ni...aku postkan sebab ramai yang nak tengok `baby baik mama' yang di ceritakan sebelum ni...itu la jantung hati aku...dan buah hati aku dan Yon...

Betulla ramai kengkawan yang kata...bila ada baby...segalanya banyak tertumpu pada baby...and segalanya semua untuk baby...orang kata..anak adalah segalanya...betul sangat...sekarang baru aku dapat rasa....naluri seorang ibu...masyaallah...indahnya hidup ini...camana ada orang kawin yang tak nak baby...biar dulu...nak tunggu dulu...aku rasa pelik gak...ada gak yang macam tu kan...ada yang kata bimbang nanti sebab belum bersedia..anak tak terjaga...klu anak dah keluar...kita takkan rasa tak bersedia...automatik kita akan rasa bersedia...bila tengok wajah anak...ya allah...macam ada satu nur yang indah..nur yang mententeramkan jiwa dan hati...alhamdulillah aku bersyukur tak berhenti hingga saat ini..kerana tuhan beri aku peluang untuk jadi seorang ibu...alhamdulillah...

Act..aku nak bercerita rentetan perjalanan aku untuk jadi ibu kepada Baby Aqilah Najla...alhamdulillah...perjalanannya takla sukar sangat...walaupun aku tak boleh bersalin normal...tapi alhamdulillah..orang kata tuhan akan menguji kita takat mana kemampuan kita...tuhan takkan menguji di luar kemampuan kita...

LIma hari sebelum due...aku memang dah aply cuti siap-siap...dari 10 hingga 15 Mei...kononnya dalam masa klu ada rezeki aku akan bersalin...lagipun aku rasa macam aku tak nak pi ofis dalam keadaan dah sampai masa macam tu..padahal aku masih larat lagi...bawak keta...seme ok...tak de masalah...kebetulan 10 Mei tu...aku ada check up kat HUKM...so klu lambat tak perlu aku ke ofis...hari tu...Yon temankan aku ke HUKM...dan bila diperiksa...dr kata...jalan dah buka 3 cm...tapi sebab aku tak sakit...so dr tu kata...tak perlu warded...alhamdulillah..aku tak mo sangat dok wad...klu betul aku bersalin tak per..nanti dok dengar baby orang..aku yang sedih...so dr tu kata...aku leh balik...tapi apa2 tanda terus datang hospital..dia suruh aku banyak berjalan...hari tu...aku sempat pi makan KFC dengan Yon..bergelak ketawa semua...

Tarikh : 11 Mei 2007 (Jumaat)

1.00 pagi

Aku gelisah...tak leh tido...Yon pun sama...tiba-tiba baru nak lelap..cam ada air keluar padahal tadi aku baru buang air...aku dah tak sedap hati..aku cepat2 bangun bimbang air tu kena kat cadar...bangun je..terus meleleh...ha sudah...air ketuban kot ni...aku kejut Yon...Yon kata salin baju terus pi hospital...Dihospital bermula la segalanya...betulla...besar sungguh pengorbanan ibu...tak terkata...memang patut...syurga itu di bawah tapak kakinya...bukan mudah untuk bergelar ibu...perlu ada kesabaran...kecekalan..kekuatan...keimanan...

2.30 pagi

Aku di Labour room...tangan Yon tetap tergenggam kemas...masa tu aku just fikirkan baby aku je...aku tak mo fikirkan sakit ke apa ke...tapi itula...aku sakit aku banyak soal...memacam aku borak ngan misi tu...ini la itu la...pot..pet..pot..pet...act aku nak hilangkan takut aku...pada mulanya memang aku tak rasa sakit langsung...sampai ke pukul 3.30 baru aku rasa ada rasa sakit...sakit macam nak menses...and makin lama...makin sakit...sampaila ke pukul 5.30 pagi...memang aku rasa sakit sangat...jari Yon aku genggam macam nak patah...ayat nabi yunus tak berenti aku baca...dengan Yon sekali baca...gas ortodok tu aku sedut macam ape je aku rasa...sampaikan misi situ sound..kena lekapkan bebetul kat mulut dan hidung klu tak seme orang kat bilik tu ngantuk...sakit makin lama makin kerap and makin kuat...sehingga berkerut2 aku tahan...masa tu aku teringat mak aku..mak yon yang lahirkan kami....sakitnyela....aku beritahu Yon dalam menahan sakit...aku kata:...abang...besar sangat pengorbanan mak kita lahirkan kita...sakit sangat abang tahu tak..?...Yon kata :...ya..abang tahu...sakit...tapi sayang kena kuat...aku tahu aku kena kuat...tapi walau sekuat mana pun...sakit tetap sakit...misi dan dr 4-5 orang dalam LR...masa tu...sakit kena check tu dah tak terasa dah...nak seluk ke nak apa ke lantak situ la...nak cucuk kat peha ke kat buntut aku ke...buatla apa pun...masa tu dah tak rasa sakit..

7.00 pagi (Jumaat)

Dr kata...bukaan dah 10cm..and aku boleh push...tapi beberapa aku try...kepala baby tetap tak muncul...hai nak...naper susah sangat nak keluar...mama rasa macam dan tak tahan nak tanggung seme ni lagi...dr kata...dia kasi masa 1 jam ..klu tak...diorang khuatir baby akan lemas...aku try...and try...Yon support aku betul2...tapi push beberapa kali tetap tak keluar....masa tu aku dah rasa nak nangis...sebab sakit and sebab frust pun ada...aku tak kisah klu dr nak c-ser...masa tu aku cuma fikirkan baby aku...dr kata...jantung baby macam dah slow...ya allah..ya tuhanku...selamatkanla...baby baik mama ni....mama tak nak apa2 jadi kat baby...mama nak peluk cium baby...sebab mama dah tunggu 9 bulan...mama nak usap baby baik mama...mama tak nak apa2 jadi kat baby....tepat kul 8.15 aku disorong ke operation teatre...masa tu aku dah rasa mamai..sebab terlalu banyak sedut gas...aku tak sedar bila masa Yon tanggalkan barang kemas aku...cuma yang aku nampak Yon nangis masa hantar aku ke bilik bedah tuh...dalam hati aku...tak per...semua akan selamat...insyaallah....abang jangan bimbang...tapi kata2 tu cuma kat kerongkong aku je....aku tak terkata...sian Yon...

10.00 pagi

Aku macam nampak ada seseorang..misi ke doktor yang tengah dok catatkan apa kat buku sebelah aku...aku sempat tanya...ni doktor ke nurse..dia kata doktor..aku tanya..sekarang pukul berapa...doktor tu kata..pukul 10...aku tanya dia...doktor nak buat apa kat saya ni? dia jawab...tak de apa-apa dah...awak dah selamat bersalin...aku kata..biar betul doktor..saya tak sedar bila masa doktor operate saya? doktor tu gelak...tapi aku stil mamai lagi...awak dah selamat..jangan bimbang...baby awak pun ok..cuma kita kena pantau dulu...baby saya ok tak doktor? doktor tu kata jangan bimbang...tapi dalam hati aku tertanya-tanya..mana baby baik mama? naper tak de dengan mama...kot orang bersalin c-ser memang cam ni ke? tertanya2 sendiri je...

12.00 tengahari

Aku still tak tahu khabar baby aku...sedihnye..tuhan je yang tahu...naper jadi cam ni..naper dengan baby baik mama...Yon citer baby ok...tapi terpaksa ditahan di NICU wat sementara....seme ok..dia dah qamatkan seme...tapi selagi aku tak tengok ngan mata kepala aku sendiri...aku tetap rasa tak tentu arah...tetap rasa susah hati...ya allah ya tuhan ku...janganla apa2 yang tak elok terjadi kat anak aku...dia terlalu kecil untuk diuji ya allah...aku nak jumpa baby aku ..aku nak tengok dia...aku nak cium dia..nak usap dia...Yon kata...aku kena sembuh dulu...sehari dua baru boleh pi jumpa baby...

Yang buat aku lagi susah hati...bila seorang doktor perempuan datang dan explainkan pasal baby aku...aku jadi rasa bertambah susah hati...aku tahu dia terangkan dari pemahaman dan pembelajaran dia sebagai doktor...efect dan kesannya...tapi apa keputusannya...tuhan yang esa tentukan...dia kata...act baby aku doktor bimbang ada kuman masuk dalam paru-paru sebab...dr bimbang baby dah termakan najis masa dalam perut...dan doktor jugak bimbang klu kuman masuk paru-paru boleh efect kat otak...kebetulan plak masa lahir...dalam 1 atau 2 second..baby aku tak bernafas...ya allah..terkejutnya hanya tuhan yang tahu..masa tu aku rasa...peritnya...lebih perit dari sakit nak bersalin yang aku rasa subuh tadi...dugaan apa yang tuhan berikan untuk aku ni...aku berdoa setiap saat...setiap nafas aku sedut..setiap itu aku berdoa untuk baby baik mama....dan doktor tu kata...klu misalnya baby aku tak beri respond yang positif...itu bermakna otak dia dah kena jangkitan kuman..ya allah ya tuhanku...mintak jauhkanla...tapi doktor tu kata....so far..baby aku mcam tunjukkan perkembangan yang positif...boleh menyusu semua...takat ni...dan berat dia ok...3.1 so untuk positif tu..memang ada peluang...ya allah..takut aku dengar...setiap saat aku doa untuk baby....kesiannya baby mama...lahir-lahir ...tak sempat rasa susu mama tapi dah rasa susu botol siannya...tapi aku nekad...esok klu aku boleh bangun aku nekad aku nak jumpa baby aku jugak walau dengan apa cara sekali pun...thanks untuk kawan-kawan yang hantar sms dan bagi support kat aku masa tuh...

12 Mei 2007

10.00 pagi

Saat manis yang aku tak boleh lupa...bila pertama kali aku pandang baby baik mama...ya allah....besarnya kurniaanmu ya allah...macam percaya ngan tak...ini dia baby baik mama yang mama bawak kehulu ke hilir selama 9 bulan...aku tak boleh tahan...air mata laju je mengalir...menangis sebab terharu dapat tengok dia...dan terharu sebab kesian wayar berselirat kat kaki dan tangan dia...dia tidor meniarap...aku sentuh belakangnya...ya allah...damainye...anak mama...ini ke anak mama...baby mama...walaupun kita ditemukan dalam keadaan macam ni...tapi mama gembira dan terharu..sebab baby mama selamat...sihat...alhamdulillah...dan hari tu jugak doktor tu kata...baby aku sihat sepenuhnya....tak de kuman dan paru-paru...dia tunjukkan dan terangkan dari gambar x-ray, macamana tak de sikit pun kuman kat paru-paru dia....ya allah..alhamdulillah....tuhan cuma nak menguji aku sekuat mana...2-3 hari lagi baby boleh keluar...alhamdulillah tak terhingga...dan di saat tu jugak...nurse benarkan untuk aku menyusukan Aqilah Najla...dan pertama kali aku sentuh dan pegang Aqilah Najla...comelnye...manjanya anak mama...menyusu pun comel je...walaupun aku kekok...tapi aku nekad...aku mesti susukan dia sekerap mungkin...pertama kali aku tatap mata dia...jernihnye..tenangnya...bersihnye...kebetulan baby aqilah lahir je..mata memang dah bulat...alhamdulillah..segalanya selamat..dan doa aku...semoga Aqilah Najla...akan membesar dengan sihat, cerdik pandai..dan menjadi anak yang solehah...insyaallah....
Glitter Photos

10 comments:

zz said...

aku x de kesempatan nk citer pjg2 cam ko citer nih...hehehe..aperpun..semuanya dh selamatt...
..peluk cium tuk qilah erk...

Hani Sumayyah said...

Tahniah...
memang comel baby Aqilah tu...selamat jadi seorang ibu...

mimie said...

tahniah...actually Mimie dulu masa lahirkan Aiman kira cam ni gak ceritanye. sedih sgt bila lepas operate tgk baby takde kat sebelah . hari ke-3 baru Mimie berpeluang susukan dia. nasib baik Aiman takde apa2 walaupun lemas dan boleh kluar hospital hari ke -5 .

lindosh said...

comelnyeee

PuteriSatu said...

zz : citerla..aku pun nak tahu pengalaman ko...ok...aqilah wat flying kiss kat aunti zu dia..uumuah!

hani : tima kasih...

mimie: tima kasih..samala pengalaman kita...

lindosh : tima kasih...

kasutVincci said...

pengalaman puteri boleh kv jadikan panduan. Walo pun akan melahirkan baby ke2(insyaallah), namun gementar dan berdebar mcm nak melahirkan yg sulung.
Nway, tahniah. Bulatnya mata baby qilah!

kasihlatifah78 said...

sedih plak baca citer ko nih... bukan apa tingat masa aku lahirkan anak2 aku dulu... saat first time jadi ibu. n 2nd bila anak kene tahan kat wad. sedihnya tinggal kan dia sensorang kat situ...

PuteriSatu said...

kasutvincci: tuh aar kan berdebarnya tuhan je yang tahu kan..

kasihlatifah: itula..sedihkan...sesapa yang dah bergelar ibuje yang faham ...

s * h * i * m * a * h * z said...

ternanges lak baca catatan akak ni..
anyway.. congrats ya

::ziLla:: said...

tahniah yer...
sedih lar baca...
tapi Alhamdulillah segala2nya selamat...