Wednesday, October 03, 2007

Aqilah Berbuka Puasa di Sepang...

29 September 2007 (Sabtu)

Hari Sabtu...kitorang balik ke Sepang umah MIL & FIL...nak dijadikan cerita...Aqilah sekarang memang dah tahu memilih orang...dia tak nak dah dengan orang yang tak biasa dengan dia...kitorang bertolak dari umah dalam pukul 5.30 petang. Mama Aqilah dah siapkan barang-barang semua...baju papa Aqilah pun dah siap packing seme...tinggal angkut je masuk bonet keta...dalam perjalanan Aqilah memang tak tido walaupun selelap...asyik main je..tak diam..mama Aqilah tak larat nak pegang...dia dok melompat-lompat je kejenya...sebelum sampai singgah pasaraya jap...nak beli barang dapur sikit untuk MIL...sebab aku mang tak masak apa-apapun sian kat diorang...cuma sempat buat muffin je malam tu...bawakla sikit untuk MIL rasa...

Sampai je ke rumah MIL...keta baru masuk kat pagar...MIL dah berlari keluar..mama aqilah pun tak sempat bukak pintu keta..MIL dah bukak..terkam cucu dia...ha sudah dalam hati mama aqilah...sure aqilah tak suka..sure aqilah nangisnya ni nanti...mama ngan papa aqilah pandang memandang...papa aqilah dok sound mama aqilah...naper kasi mak terus...nanti qilah nangis...looorr...mana aku tahu kan...takkan tak bagi..nanti MIL kata apa plak...

Nak dijadikan cerita...Aqilah didukung kejap orang tu..kejap orang nih...berebut-rebut diorang nak dukung Aqilah...muka Aqilah pun cam tension je tengok...MIL suruh aku makan dulu...kebetulan dah waktu berbuka...diorang semua kerumun aqilah...masa memula tu muka dia ok je....tapi nampakla cam tension...kitorang pun makan ler berbuka puasa...papa aqilah sudah je makan...aqilah pun start jerit...ha sudah...mula sikit...makin kuat...makin kuat...mama aqilah dah susah hati...angkat pinggan cuci tangan...pujuk aqilah....mak oi jenuh pujuk tak berenti nangis...marah sangat agaknye orang ambik dia tadi...jenuh mama ngan papa qilah pujuk...nangis sampai tak berbunyi...marah sangatla tuh..siannye anak mama...last sekali...bawak masuk keta...baru diam...pujuk dia dengan toys2 dia...diam la...tapi kesiannye...tersedu-sedu dia nangis..siannye....lama-lama baru boleh bawak balik masuk rumah...n dia tak nak tengok muka orang lain..mesti bibir dia cemik je...nak tengok muka papa ngan mama dia je...haru tul dak qilah nih... tapi dah lama sikit..alhamdulillah dah ok...MIL & FIL agah dah nak senyum-senyum n gelak-gelak...maybe dia terkejut...sepatutnya diorang kena usha-usha dulu aqilah...baru leh ambik..ini tak...maybe diorang rindu sangat kat cucu diorang yang comel ni kot..muahahha...

Mama aqilah tak sempat snap gambar...sebab tak ingat ada bawak kamera...so itula citer Aqilah berbuka puasa di rumah nenek dan atuknya di sepang...

19 comments:

yun said...

cian kat baby coz xbiasa ngan org lain selain dr mama papa nenek ngan auntie dia je. nampak gaya nye mama ngan papa dia kena selalu bwk blk ke sepang la utk bg dia biasa n kenal org2 sepang pulak ye :-)
tp aqilah tak seteruk baby dania (anak buah fiance). dak tu langsung xnak kat org lain selain dr papa ngan mama dia

miss_tree said...

sama mcm anak sedara miss tree yg dok gombak..
sesekali kalu blk kg, punyalah susah nk main ngn dia..
menangis je memanjang..
kadang² kesian tgk ma+abah, cucu x kenal..
sobsobsob..

Yatie said...

ok, dah tukarkan wallpaper dah .. kalau tak suka bgtau ek .. wallpaper nieh simple aje sbb saiz file pun tak besar .. kalau lambat nak kluar bgtau nanti ye ..

PuteriSatu said...

yun : tuh la pasal..sian sangat tengok aqilah nangis..tersedu2...kena selalu balik eh..yerla tuh...

mistree : ya ke..tapi mang kebanyakan bebudak cam tu..kena usha2 dia dulu..baru biasa..

yatie : ko memang cayala...canteeek banget..tahu plak ko peberet kaler aku eh...? dah ok..cepat je...thanks a lot..nampaknya ko balik msia..aku kena banjer ko makan ler....nanti kena kontek aku ngan akak aku tau..kitorang banjer hang makan k...

mimie said...

dah tukar kapet erk ? cantek...ceria betul kalernye . ijoo katak pisang u ! ala ciannye menantu aunty nangis sampai tak berlagu . takpe anti kalo datang muoo qilah nangis abg aiman leh tolon pujuk .

angah said...

Adneen pun sama la, dah kenal orang. Yang mana tak biasa memang menjerit la anak dara tuh.

Partmeniarap tak boleh harap laaa, berat muntut ekekeke

Part makan plak memang tak makan lagi. Masih susu ibu juga. 6 bulan sok baru bagi.

Mama aqilah nak resepi baby tak? yang biasa Angah buat masa Arief dulu..

Abang Long said...

Atuk si Aqilah, cucunya sudah berapa orang ?

PuteriSatu said...

mimie: manala hang punya blog...mama aqilah nak baca ni..nak tengok calun menantu nih...

angah : eh boleh gak nak gak resipinya..leh share..

PuteriSatu said...

abang long : sebelah hubby aqilah dah cucu yang ke-6...sebelah kita plak...cucu 1st...

zino said...

kenalah jejaK DUA2..

ILA said...

Salam Puteri1:)
Dah lama ila tak k sini.Kerap gak comunicate wt Cik Kak Twin.Kali ni nak gak borak dgn Puan Dik Twin..:p

Amboiii..syonoknya Si Aqilah..baby baru memang biasa selalu d nanti.Nanti bila dpt 'kaki' tak yah nak dukung2..tentu u all berkejar2an mgawal si dia.

hemmm..dlm diam, teringin juga nak pgang baby sndiri..huhukkk~~

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

oo..dh pdai memilih si kecik ni erk..afif..bandaraya..saper dukong pun dia x kisahhh...lg dia sukaa...berdukongg...ermm..petuanyer nk elak dia jg gitu..ko kene la rajin bw dia blik kpung sepang tuh..jumpo nek tok diaa...br lelamo ok..

p/s:uiks..aiman nk potong line afif plak nih..x leh jd nih...

MamaHadzEq said...

x Boley nak salahkan baby gak.. Kekadang itulah, orang nie bukan gheti nak sabar. take time la... Jgn main terjah je.. Hadzeq skrg pun dah kenal org... Kalu nak slow2.. main2 gitu2 je dulu... kalu dier dah leh tersengih tue makna ok.... herm...

PuteriSatu said...

zino...jejak kasih eh..

ila : cik kak twin ngan puan dik twin sedap panggilan tuh... itu la...dapat kaki nanti kitorang berkejaran tangkap dia kot..belum dapat kaki pun dah bermacam ragam dia...

zu : afif bandaraya eh..? bukan bandaraya...alam flora kot...weekekek...

aiman dah masuk list calun menantu dah nih...tergugat dah si afif tuh...guys...u all try the best ha...nanti aqilah nak pilih ..weekekek..

shiem : tuh la pasal...memang tak leh salahkan diorang...memang itula kerenah baby sebenarnya...

zino said...

puterisatu..
skrg dah tau rumah mana nak singgah hehe.. alamat pun dah catit hehe

PuteriSatu said...

zino : alhamdulillah..okla tuh..

Kak Lady said...

Dulu masa anak2 kak lady kecik...senang aje...sebab kitorng duduk umah mertua...jadi semua dia nak...kalau keluar pegi memana tinggalkan kejap dgn adik2 ipar pun okay...

Hehehe...betul jugak kata mama tu...takkan nak halang MIL amik cucu dia...nanti kecik pulak ati dia...

Mummy Rizq said...

terkejut budak tu maghrib maghrib kena terkam ngan org yg tak dikenali... ciannn dia!

happyirfa said...

salam kakputeri..
cian aqilah..tp saya paham sgt .nenek dia mmg rindu sgt kat cucu dia tu.mak saya pun camtu.x sempat salam lagi dah terkam kat cucu.