Monday, November 26, 2007

Aqilah Sayang Mama & Papa...

Sabtu - 24 November 2007

Aqilah pukul 5.55 pagi dah bangun...memang tak pernah dia bangun seawal cam hari ni...paling lama dia boleh main atas tilam dia 45 minit..itu paling lama...lepas 45 minit...dia mesti menjerit...mintak angkat..dan nak kuar bilik dan mintak mama & papa dia bukak lampu..rimas dalam gelap kot...papa dia tido tak hengat...aku pun sian kat Yon Sabtu dia nak keje..so aku malas kejutkan dia minta layan Aqilah...aku bangun bawak Aqilah keluar...letak dalam walker...apa lagi...merayau satu umahla dia....tapi lum kul 6.30 pagi dia dah mengantuk balik...huhuhuuu..itula mama tak suruh pun Qilah bangun awal sangat kan...letak je sebelah papa dia tepuk2 sikit terus lena...dia lena papa dia bangun untuk mandi dan pegi keje..pagi ni sempatla masak sarapan sikit untuk Yon...Hari Sabtu ni memang tak leh nak kuar kemana...sebab keta Yon bawak pi service...dokla kat umah ye Aqilah...takleh nak pi jenjalan...

Ahad - 25 November 2007

Aqilah kul 7.00 lum bukak mata lagi...seronok sangat agaknye tido hari Ahad..dia faham mama & papa dia nak tido lama sikit kot...pas solat subuh tido balik...Aqilah pun tido tak hengat...sampai kul 7.45 baru Aqilah bangun...itu pun aku biarkan je dia main kat tilam dia...yang kelakar elok je dia pandang aku..pandang papa dia...kitorang bukak mata sikit nak tengok apa perangai dia buat...cepat2 dia niarap....pehtu terkebil je mata dia...kebetulan toys dia satu pun tak de kat katil...so dia pun dah bengang kot tak tahu nak main ape....dia pun tepuk tilam dia...pup! berbunyi...dia pun cam seronok kot ada bunyi...dia tepuk tilam lagi sekali...pup! bunyi lagi..dia pun senyum...pehtu...pup! pup! bunyi gak...dia pun dah gelak sensorang...aku nak tergelak pun ada....tengok gelagat Aqilah...kebetulan mak aku kat luar dah bukak tv...dan kebetulan jugak...adala lagu TV3 yang dia suka tu...dah dia berpusing cari...nasibla pintu bilik tu terbuka sikit....dapat la dia jengok2 iklan tv tuh dari dalam bilik...jenuh kepala dia kejap kanan kejap kiri..agaknye dia heran naper tv tu jadi kecik...huhuuhuuu....Aqilah..Aqilah...kul 10 Yon pegi beli sarapan...kitorang siap untuk ke NIlai...konon nak setlekan hal rumah...tapi kebetulan Miss Lim yang handle kan pembelian tu...cuti...so pi jenjalan tengok tapak rumah yang dibooking...dan pi shoping kat Nilai...aduhai..panasnye....naperla MPN tak buat satu mall untuk diorang jual kain jual memacam barang kat Nilai tuh..baru selesa sikit...apapun kitorang balik awal...kul 3.30 dah sampai umah...penatnye....

Hari Ni - 26 November 2007

Buat pertama kalinya Aqilah aku tinggalkan kat Babysitter...aku pun serba salah...orang kata ditelan mati mak diluah mati bapak....aku kesian kan mak aku...23hb nak buat kenduri kawin akak aku...so time ni pun belum balik kg untuk preparation seme...maybe weekend ni aku hantar mak balik kg...mulanya dok plan nak hantar Aqilah sekali ikut mak balik kg...tapi klu Aqilah ikut..apala sangat yang mak aku leh buat...dok hadap Aqilah jekla....dan dah semestinya aku dan Yon akan rindukan Aqilah...dah tentu aku nangis every night ingatkan Aqilah...tapi klu tinggalkan dengan babysitter...aku riso Aqilah yang akan nangis..sebab dia memamg tak nak ngan orang yang dia tak kenal..tapi bila di fikirkan buruk dan baiknya...aku ambik keputusan cuba tinggalkan Aqilah ngan babysitter kat depan umah aku....kebetulan dia pun nak jaga time cuti sekolah nih....act mak aku pun berat nak tinggalkan dia..tapi dah terpaksa kena kuatkan hati....aku pun...perasaan aku pagi tadi tak tahu nak digambarkan camana...kesiannya kat Aqilah tuhan je yang tahu....tapi alhamdulillah dia tak nangis pun aku tinggalkan...dan sampai time ni...kul 10.55 pagi...akak tu kata..dia tak nangis lagi..baru bangun tido dan baru lepas mandi...aku dah pesan ngan mak aku...klu Qilah nangis lain macam...ambik jekla dia bawak balik umah...tapi so far so good aku harap dan doa semoga Aqilah ok sampai ke petang ngan akak tuh....insyaallah....

13 comments:

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

oo..tinggal kat umh bbsitter dpan umh..wat sementara waktu je erkkk...

PuteriSatu said...

zu - aáh tuh la....sebulan je..sementara mak aku balik kg wat preparation kawin akak aku

Lily Safiyya said...

sabar la ye mama aqilah...perasaan ibu memeng macam tu...hari pertama tinggalkan lily kat nursery, saya nangis kat toilet kat ofis...sob..sob...sedih tk tau knp. mgkn sbb saya rasa bersalah tk dpt jaga lily sepanjang hari kt rumah...maklumla terpaksa cari rezeki...lama2 biasa la nanti...kita biasa, anak pun akan biasakan diri...berdoa sajala dan jgn fikirkan sgt...mereka selamat dan dpt belajr berdikari..juga dpt berinteraksi dgn org dan kanak2 kat luar jadikan anak lebih pandai bergaul dan friendly...:-)

PuteriSatu said...

mama lily - tuhla pasal....kena kuat kan hati tinggalkan anak kat orang ni...doa semoga segalanya dilindungi tuhan....insyaallah...

ummi yang montel.... said...

tkper.. lelama nnti okeh la tu..
mcm Musa hari tu.. hntar babysitter.. risau gak tkut nangis.. tp rupenyer biler nk g amik.. langsung xmboh balik.. haper punyer budak daa.. hehehe

p/s jadi ke nk amik maajun tu.?heheh

Kaklong Syikin said...

salam,

petua org tua2, kalau antar anak kat org minta tolong jaga, kita sbg emak jgn duk fikir sangat hal anak tu, takut nanti anak meragam..yelah kitakan ada bonding kuat ngan anak. wallahu 'alam.

ttg mandi wiladah kalau cesar tu, sefaham akak kena mandi juga sbbnya keluar darahkan masa bersalin wlwpun dicesar. tak pe, nnti akak confirmkan ngan org lain.

PuteriSatu said...

ummi : itula kekadang kita je yang riso tak bertempat kan...alhamdulillah Aqilah semalam baik sesangat kat umah Acik Nor (Babysiter) tuh...

kak long : oo ya ke....cam tu ye...habis dah tak tahu ..tak mandi ni..camana kak long...ha sudah....huhuuu...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

wahh..maajun plakkk...hehehehe

mama ranggie said...

mcm tulah kan perasaan seorang mama...x leh berpisah lgsg sebenarnya...mama pon x leh...mesti rindu...

PuteriSatu said...

zu : mesti...! muahahah

MR : Itula pasal kan...rindu yang tak leh digambarkan....

happyirfa said...

salam kak puteri..
akak beli umah kat nilai ker?area mana?buleh lah lepak sama2 nanti yer.

happyirfa said...

salam kak puteri..
satu lagi komen..tinggal anak kat org ni kena redha jelah.xleh cerewet sgt.kalau nak perfect jaga sendiri.saya pun kalau takat benjol sikit tu diam jer lainlah kalau sampai patah riuk.
na'uzubillah

PuteriSatu said...

irfa - ala baru booking je fa...kat Nilai...

tul tu..takleh cerewet kan....apapun tawakal jekla ya tak...