Wednesday, November 28, 2007

Alhamdulillah...Tak Per Cuma Sebulan...

Alhamdulillah...

2 hari Aqilah tinggal dengan Acik Nor...Alhamdulillah tak meragam...Kak Nor tu kata..nangis pun tak...bila diagah anak Acik Nor yang dua orang tuh...asyik gelak je...alhamdulillah syukur...aku cukup risau takut Aqilah nangis...akupun cukup tak sangka dia boleh baik macam tuh...Kak Nor kata Aqilah ni jenis pandai bawak diri...bijak lak tuh...huhuhuuuu...puji habis tttuuuhhh....harap2 masinla mulut Kak Nor tuh...Itula doa mama & papa Aqilah siang dan malam..semoga Aqilah membesar dengan sihat...bijak..pandai...menjadi anak yang berguna pada papa & mama, bangsa dan negara, berjaya dalam hidup dan menjadi anak yang solehah..insyaallah....

Bila aku sampai je...dalam kul 5.20 petang kat muka pintu umah kak nor tuh...dan bila Aqilah ternampak je muka aku....tangan dia dah mendepa...sian anak mama..rindu mama dia la tuh...tak per la sayang...kejap je mama hantar Aqilah umah Acik Nor dalam 9 jam je...mama mesti ambik Aqilah bawak balik umah kita...harap Aqilah faham...mama tak sanggup nak pisah ngan Aqilah nak kasi Atok Aqilah bawak Aqilah balik kg...nanti tiap malam mama tak leh tido rindukan Aqilah...alhamdulillah Aqilah baik dalam tempoh percubaan di rumah Babysiter dia...aku harap...sehingga hujung bulan Disember dia akan baik bila aku tinggalkan kat umah Kak Nor...lagipun kebetulan Disember banyak cuti..so maybe tak sampai sebulan je kot Aqilah dok umah Acik Nor tuh....

Semalam pun sama...tapi bila Aqilah aku tinggalkan kat rumah orang lain...aku rasa tak sabar nak ambik Aqilah...klu boleh sebelum 5.15 aku nak sampai kat umah...aku tak nak Aqilah rasa lama duduk kat rumah Kak Nor tuh....aku nak ambik cepat2...tapi tengok nasibla...biasala jalan kat KL ni kekadang jem..kekadang tak...tapi klu nasib aku baik...15 minit je aku dah leh sampai ampang...klu nasib tak baik 30 minit baru sampai...tapi hati aku dah melayang depan umah kak nor dah..walupun aku baru je punch kad out kat ofis nih....huhuuuuu...sabar jekla...aku tahu...bukan aku sorang yang berperasaan cam tu..semua orang...semua ibu-ibu di dunia nih...

Yang kelakar...2 hari Aqilah duduk ngan Acik Nor....bila balik umah Aqilah macam blurr je...aku kesian sangat...maybe dia confuse kot....kejap umah lain..kejap umah lain...maybe dia heran naper mama & papa dia antar dia umah Acik Nor tu...aku selalu cakap dengan Aqilah pelan-pelan...terangkan...Aqilah tumpang je umah Acik Nor kejap sementara Atok balik kg...nanti Atok dah balik KL...Aqilah tinggal ngan Atok balik kat umah kita...Mama & papa takkan hantar lagi Aqilah umah Acik Nor....walupun dia cuma terkelip2 je pandang aku cakap cam tuh....kadang2 dia tersengih2...cam lawak sangat kot muka aku cakap cam tu kat dia...huhuuhuuu...tak perla..maybe perubahan persekitaran kot....insyaallah lama-lama Aqilah akan biasa....

Malam tadi...aku nangis tengok Aqilah tido...siannyala kena tinggal umah orang...klu ikutkan memang aku tak lepaskan Aqilah kat umah sesapa pun....tapi keadaan memaksa...nak buat camana...aku kena fikir positif..dan cuba fikirkan ada ibu-ibu kat luar sana...terpaksa tinggalkan anak kat nursery....lagila...dengan ramai budak-budak...anak kita tak leh diberi perhatian sepenuhnya...alhamdulillah Aqilah dok ngan babysiter dia cuma sorang je baby....Kak nor memang beri perhatian sepenuhnya kat dia..so aku kena fikir positif...tapi airmata tak leh tahan..siankan Aqilah...tak perla...cuma sebulan kan sayang..sebulan je....

13 comments:

angah said...

Rilek ya mama aqilah... actually kan baby la paling mudah adapt ngan keadaan keliling dia berbanding dengan kita. So dun worry ya..

Ambil kes orang lain yang tepisah terus ngan anak sebab tuntutan kehidupan. Than only you'll be stronger.

Angah dalam 3 tahun ni baru bulan April yang lepas dapat tinggal serumah semula dengan anak (sebab transfer dari Putrajaya ke SUK Selangor). Tapi sampai sekarang suami masih di Kuantan.

Tapi once kita dah redha dengan keadaan diri insyaallah things will turn out good.

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

bebudakk..kalau dh diajar time kecik..lelamo dia fhm...mama n abh dia pi kejje..cr duit...hehehee
>> afif skrg bbsitter dekat dpan umh jer..leh pas..pass...tp nanti biler kiter dh pindahhh...jauh blik la nk anta diaa...

Lily Safiyya said...

bertuahnya aqilah dpt baby sitter yg jaga baby sorang jerr...lily ni kat nursery ramaiiii kwn2 baby so tahu2 je la camana perhatian yg diberikan...so don worry ye mama aqilah...

PuteriSatu said...

angah : thanks angah...tul tu..so kena fikir positif...dan cuba ambik iktibar dari ibu2 yang tidak bernasib baik dari kita kan...

zu : tuhla....bebudak kan...sian...

mama lily : emmm itula sebabnya...apapun..alhamdulillah aqilah baik je...syukur sesangat..

ron97 said...

si akmal pulak..
dari 2 bulan dah duk taska

umur seminggu pun dah pisah 3 hari dia duk hospital sorang sorang..
mentang mentang nurse lawa lawa kat husm tu..

relax jer dia

sitilina said...

ala sian aqilah. tak best ek duk umah orang lain.

takpe aqilah sabar2 sebulan ni, kang mintak la upah ngan mama. ahaks.

mama ranggie said...

macam tu lah perasaan seorang ibu..x dapt diluahkan dgn kata2...

PuteriSatu said...

ron - ya ke...tapi orang kata..klu nak bagi anak berdikar lepas pantang terus hantar je kat orang/taska...tapi kita tak sampai hatila..sian kecik sangat lagi...

SL - tuhla ingat tak besh...sekarang dia dah cam seronok sebab ada kawan kan...nak upah eh...dah pandai cakap nanti ntah apa2 la dimintaknya kan..bebudak...

MR - yes..betul MR...takleh diluahkan...hanya tuhan je yang tahu...anak tu memang penyeri rumahtangga kan...

happyirfa said...

SALAM KAK PUTERI..
oklah..aqilah x byk ragam.anak irfa memula hantar baby sitter menangis sakan sambil hilang suara.lama2 baru ok.mmg kesian tgk dia..sbb tu smpi skrg sy x hantar nuersry sbb mreka ramai jdi pengasuh x dpt tumpukan sepenuh perhatian .kalau antar umah babysitter tgk pulak..anak kita shj atau ada anak org lain.kalau ada ramai budak dia jaga sama gak mcm hantar nursery

PuteriSatu said...

irfa - ya ke...aduhai siannye..sampai hilang suara tu yang tak tahan denagr tuh...tapi aqilah alhamdulillah..akak pun tak sangka dia ok je...ingatkan mahu sampai kembung perut nangis...tapi alhamdulillah..ok je dia...

puteri said...

kak ampang kat ner? saya pun dok ampang gak

PuteriSatu said...

puteri - akak dok kat kg melayu ampang...puteri plak?

ummi yang montel.... said...

ha ah.. betul kata diorg.. lelama okeh la tu... akak toksah la risau2... hehehe
karang aQilah lagi blur biler nmpak mama dia risau2.. hehehe