Tuesday, July 15, 2008

Mee Supnya Mama Aqilah...

Kebetulan hari ni mama berpuasa sunat bulan rejab...dengan keinginan sendiri sebab ternampak kat satu laman blog ni...teringin sangat nak makan mee sup kan...tapi mama tak nak mee sup beli...nak yang buat sendiri...so inilah menu berbuka petang tadi...atok Aqilah pun kata...hari2 makan nasi..sesekali makan sup best gak...dan inilah hasilnya....

Photobucket

Papa Aqilah kasi 10 markah...markah penuh tuh..n atok aqilah kasi 9 je..coz mama lupa nak taruk bawang goreng..tak kisahla...janji sedap kan...

Atas permintaan ramai...mama tempekkan resipi me sup ni ye...selamat mencuba.

Ayam (Dipotong Kecil-Kecil)
5 ulas bawang merah (Ditumbuk)
3 ulas bawang putih (Ditumbuk)
1 inci halia (Ditumbuk)
1 sudu kecil lada hitam (Ditumbuk)
1 Sup Bunjut
1 Gelung Kulit Kayu Manis
Sekuntum dua Bunga Lawang
Sedikit Cengkih
Kentang
Fish Ball

Sayur-Sayur

Daun Sup (Dipotong potong)
Taugeh (Mama suka takyah celur…just cuci bersih2 je…)
Sawi (Dicelur sikit)
Limau Nipis
Kacang Tanah (Digoreng sedikit)
Sambal Kicap (Tumbuk Cili Api dengan sedikit garam 2 ulas bawang putih ditumbuk sekali dan masukkan kicap)

Tumiskan Bawang Merah Bawang Putih dan halia juga lada hitam sehingga naik bau atau garing keemasan, masukkan kulit kayu manis, cengkih dan bunga lawang, masukkan ayam gaul hingga sebati dengan bahan2 digoreng tadi. Masukkan air dan sup bunjut..biarkan sehingga daging empuk kemudian masukkan fish ball juga kentang yang dipotong ikut sukati. Jangan lupa masukkan garam ye…Reneh sehingga kentang empuk..sebelum dihidang taburkan daun sup dan bawang goreng. Dihidang bersama sayur-sayur tadi.

Selamat Mencuba.

48 comments:

lindosh said...

sup kalo pepanas mmg sedappp

Abang Long said...

Abang long beri 3 markah sahaja. Sebab cuma lihat, tapi tak boleh makan.

PuteriSatu said...

lin ~ tengah panas gilerrr tuh...

abang long ~ huhuu...terrukkk aar abang longg...tak per..nanti datang umah leh rasa...

nuarliesya said...

arrrghhh sedap nyer mama Aqilah...ptg ni nak berbuka puasa kena buat mee sup jugalah...tertarik dekat limau tu...lieza nie kira ganti posa beserta sunat rejab jugalah....almaklumlah tgl posa selama sebulan bersalin ke Alyssa haritu....

PuteriSatu said...

nuarliesya ~ ha itula...akak nampak kat blog nuarliesya la me sup tuh yang terliur buat tuh....

masni qisrine said...

mee soup satu
kaw kaw punya....
wokeh

PuteriSatu said...

mas ~ mai datang umah....!!

nanonano said...

mee sup ayam ke??
dapnyehhh..
smbal cili xde?
pedas2 bru bes,
ngeh :p

mama ranggie said...

alamak ai,mama lak teringin nih...sodap nampaknye!

RaFFLeSiA MeRaH said...

amboiiii...sodapnyerrrr, sian qilah x dpt mkn lagik....huhuhu...

PuteriSatu said...

nano ~ sambal kicap aderla...siap seme buat...baru perrrghh...meletop!!

PuteriSatu said...

MR ~ alamak..susah hati ni klu mak buyong ngidam nih....wekkeke..

PuteriSatu said...

RM ~ mang sedap la...aqilah mkan sup nya je...dia suka sup.

Intan Rosnitta said...

Aduhai sedapnya... Tak ada bawang goreng pun x kisah, asal kenyang!

Mana resipinya mama???

PuteriSatu said...

intan ~ nak resipi ke..? huhuhu..ni resepi sendirianberhad je nih...tak tiru katm ana2 pun...belasah je sendiri

bernard n. shull said...

hi mate, this is the canadin pharmacy you asked me about: the link

haJa*darLingZ said...

sedapnyeee...leh la bg resepi...mak oii bnyk nye ayam...slurrppp

PuteriSatu said...

haja ~ nantila akak tulis resipi ye...resipi sdn bhd..tak copy memaner pun..huhuhu..

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

anak saya suka giler makan mee sup lebih-lebih lagi kalu nenek dia yang buat harus 2 mangkuk makan

shiemz said...

cedapnyer besan..kasik la sket............

PuteriSatu said...

C.B ~ ya ke....air tangan mommy dia plak camana...mesti best gak..

PuteriSatu said...

shiem ~ mai datang umah aku...aku buat spesel tuk ko...

Kak Long said...

salam, terima kasih ziarah blog saya.

green apple said...

thanks!
now aku tau kenapa misup aku tak sedap. tapi aku paksa laki aku cakap sedap kalau tak aku taknak masak sampai bila2....kejiiiiiiiii.

Yatie said...

wahh, rasa lapar la plak lepas tgk mee sup nieh .. bosan aa, kat sini takde mee kuning tuh .. yg ada mee kering drpd philipine. halal mmg halal tapi rasanya kurenggg laa ... rindunya nak makan mee goreng mamak ..

viruspadu said...

rupa pun menyelerakan

sgt!

kak... nak titit, meh la jemput saya ni haaa makan

mami hafiy said...

warghhhh sedapnya!!!!! argghhhh tak tahan!!! nak jugak!!!

-malas masak

PuteriSatu said...

kak long ~ sama-sama

PuteriSatu said...

Di ~ tak per..tak per...nanti leh try kasi sedap ye...yang penting rajin mencuba occay!!

PuteriSatu said...

yatie ~ ya ke....tak per.ko gantikan ngan bihun pun sodap weh...nanti balik mesia info aku tau!

PuteriSatu said...

V.P ~ maila turun KL....

PuteriSatu said...

siti lina ~ loor ciannya...tak tahan tul sian aar klu mak-mak buyung ni teringin kan....mai turun KL..insyaallah leh buat kan...

lady D said...

arini lady D puasa...bila tgk entry ni...mmg tergugat rasanya ...sabarkanlah hamba mu ini...AMIN

PuteriSatu said...

lady d ~ huhuhuu sabar..sabar dah nak ke petang dah ni....

Alinlai said...

wah sedap ni... bleh la try buat weekend ni :) tq tq dan selamat berposa sunat ye tuan puteri :)

PuteriSatu said...

alin ~ ye..tima kacey!

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

tgk limau tu yg x tahan tuhh...

PuteriSatu said...

zu ~ huhuhu penambah rasa tuh...

*SiRibenMerah said...

huishhhhh..
akak neh...
bila nk ajak saya g umah akak neh..
nk la merasa masakan akak tuh..
adeshhhhh~

PuteriSatu said...

SRM ~ mai ajela...sentiasa terbuka umah akak nih...

Aleeya said...

wowwwwwww ade resipi di siniiiiii, sup mmg power, lebih2 lagi bila panas sgt sedap dihirup ehhehe

PuteriSatu said...

leeya ~ memang sedap

Azura said...

wah.. sedapnyer mee sup ...nak cube gak nin.. esok nak pose rejab.. hu hu hu

PuteriSatu said...

azura ~ ya ke..samala kita hari ni pose....leh try me sup akak nih..huuhu..

Mr PenyuBiru said...

hu..yummy.

Nazathul Hamimi said...

salam perkenalan jugak. tq singgah blog saya yang tak seberapa tu

wah memang sedap makan mee sup kalau berbuka.. panas2 lak tu, mesti selerakan.. ialah asyik2 nasi jer kan..

nanti saya pun nak try resipe mee rebus ni.. tq for sharing

PuteriSatu said...

mr penyu ~ huhuhu...

PuteriSatu said...

N.H ~ bukan me rebus..mee sup..