Sunday, September 14, 2008

Bermacamnya Cerita...

Ok...kali ni mama nak buat satu entry yang panjang...mama kan pemalas sikit...huhuh...

Sabtu ~ 13 Sept 08

Hari ni we all dok umah jekla...memang ada plan nak ke Nagoya...ntah berapa kali dok terjah Nagoya..selagi tak habis kain kat situ..selagi tu dok terjah...haru tul kan...mama n Aqilah bangun tido kul 9.10 minit pagi...huhuhu...hari cuti kan..sesekali apalah salahnya...bangun...Aqilah tengok tv...mama pun kemas umah...kemas dapur..cuci botol susu Aqilah yang dah nak dekat 10 botol tak basuh dari semalam...(pemalas tul mama kan..)tak tahu naper semalam penat ya amat...nak baring2 je rasa semalam..selalu mama kemas apa yang patut malam...sesudah Aqilah tido...atau pagi lepas bersahur..lepas kemas2 semua setle...we all pun mandi...atok Aqilah ajak temankan dia nak gi cari barang2 jahitan..atok Aqilah kan ambik tempahan jahit baju...act..banyak yang nak tempah...mama je yang tolak..coz sian kat atok Aqilah...nanti sure tak tido malam siapkan tempahan baju orang...hish...awal2 mama dah tolak...mana yang memang regular je mama ambikkan...itupun dah nak masuk 15 pasang tuh....dah keluar...singgah supermarket kat Ampang...belila apa yang patutkan...Aqilah mang pantang tengok bola...dia mesti nak...benda lain tak beli tak per..tapi bola dia mesti nak gak...hish..heran tul...maybe dulu masa mama peknenkan Aqilah...masa tu world cup..papa Aqilah mang hadap tv siang malam...pasal tu la kot...Atok Aqilah belikan Aqilah set mainan makan2 tuh...yang ada sudu garfu piring cawan seme tuh...dah beli dia tak nak main...nak main suratkhabar...mainan dia dia tak nak main..yg bukan mainan dia tu la yang dia nak main...iyerla...klu tak gitu..taklah dinamakan bebudak kan...





Lepas tu dia punyalah leka main set makan2 tuh...

Kebetulan hari ni...Cik Ngah Aqilah ajak berbuka kat umah dia...so selamatla tak yah masak kan...tapi masakkan jugakla sambal sotong..takkan pegi umah dia tak bawak apa2 kan...so mama pun masakla jap....


Nilah sambal sotong mama...

We all tunggu papa Aqilah balik dalam kul 6 lepas solat asar baru we all gerak ke damansara...dah tersesat lak...papa aqilah ni namanya orang KL..tapi jalan pun tak pas....hish..hish...Aqilah suka lah sesat gitu..dok menyanyi sakan dalam keta..jerit2 la memacam peel dia buat...





Sampai kat umah Cik Ngah Aqilah dalam kul 6.45 kot campur sesat..campur itu campur ini...sementara tunggu berbuka...main buaian jap...suka aqilah ngan buaian nih....




Ok...nilah hidangan untuk berbuka petang tadi....



We all gerak balik dalam kul 9...dan Aqilah buat perangai lak tak nak balik...menangis2 nak ngan Cik Ngah dia...ngan mama tak nak...hish..hish..masuk keta...dia jerit2 panggil Cik Ngah dia..`yaaahh...yaaah...' Cik Ngah la tu maksudnya kot....nangis sampai meleleh2 airmata...jenuh mama pujuk..dia betul2 tak nak ngan mama...papa aqilah dah sebok suh tido kat situ lak...biar dia balik ambik baju, susu seme..hish tak yahla mama kata..sebab tak plan langsung kan...so we all pun balik...dalam keta..cam biasa..klu tak puashati...Aqilah akan diam..diam...dan diam...cam protesla kot...pehtu..sedar tak sedar..dah lena kat atas riba mama...tido dalam tak puehhatila tu gamaknya...nanti kita pegi sana lagi ye sayang mama...sampai umah ampang dalam kul 9.45 gitu...

Itulah cerita Hari Sabtu...

36 comments:

SaDi said...

sedapnya sambal sotong tuuuu... menyelerakan.... huahuahuahauua :)

MAMA IQA said...

sian aqilah..tanda protes la gamaknye ye kalau diam tu..kalau iqa, dia suke ngamuk2..huhu~

nmpk sedap je sambal sotong tu..

cokolat said...

hehe..aqilah pandai dah demand2 gitukan.. kiut!

PuteriSatu said...

sadi ~ tryla buat...

PuteriSatu said...

mama iqa ~ oh ya ke..bebudak memacam kan..

PuteriSatu said...

nurul ~ dah pandai dah nurul...hish...

My Blog said...

Seronok Kan ragam anak-anak membensar...

PuteriSatu said...

ina ~ emm seronok..tak sedar masa berlalu..anak dah pun setahun lebih...

CuTeMiUt78 said...

hah..k pun umah baru ni kan..
sodapnya sambal sotong tu...
aqilah klu tak puas hati dia diam.. klu amirul dia siap jerit2 lagi..

PerantauSepi1306 said...

amboiiiii aqilah sibuk ngira duit yek.. hehehehe.. umah barukah?

PuteriSatu said...

cute ~ tuhla aqilah peel dia gitu...diam je....tanda protes le konon..

fara mustapha said...

alah...alah...cutenyer qilah tu...dah pandai yek tunjuk perangai....geram tgk dia...

sedapnyer sambal sotong tu...harus ni nak gi carik sotong lak....

aNnA_jaN said...

harus cuba nih sambal sotong utk bebuka...hiks...

SyahNur said...

hye mamaaqila..

kite rasa pun cam pernah je visit blog ni dulu.. tp disbbkan lame x update blog, so da jarang nk menyinggah blog2 org.. hehe.. keep in touch!

tomei la aqilah ni..

PuteriSatu said...

perantau sepi ~ a'a umah lama..cat baru je...hiks..

PuteriSatu said...

fara ~ akak mang peberet sotong2 nih fara....tryla buat...mesti selera berbuka nanti..

PuteriSatu said...

anna ~ harus..harus..

PuteriSatu said...

mama twin ~ ya ke..itula pasal..tak per pas ni leh visit selalu ye...

shafa said...

Aqilah nak baca newpaper tue, mainan ada tak nak mian dia. Biasanya bdak suka sgt tgk mainan tu.

PuteriSatu said...

shafa aqilah klu orag tak bagi itu yang dia nak....

Y u Z z 9071 said...

wa comelnya aqilah...

mesti cute kalo pakai baju kurung kecik time raya nanti..;)

cendawanintim said...

sambal sotong tuh nampak amat menyelerakan..

nasazfrog... said...

yuhuuu... sotong tuh,, musti best kan,, kongsi la resepi kak... :)

PuteriSatu said...

yuz ~ bebudak yuz...comel je..

PuteriSatu said...

C.I ~ ya ke...resipi sendiri je tu..

PuteriSatu said...

nasaz ~ nak resipi ke nas..????

nanonano said...

mak aiii..
dekat 10botol xbsuh..
bagus tul, hihi
seb bek manyak botol
klu de 30..
ngam2 sbulan skali je basuh kan?
huhuhu :p

gurau je eh kak
:D

Nurmala said...

Tak sampai hati kalau tgk saya g umah sepupu, pastu anak dia menjerit2 nak tgk saya balik.

izman said...

murah rejeki upah jahit baju.

bestnya sutun.

yantz-yeem said...

eee...kak sedap nyer sambal sotong tu...tepek2 kat sini leh gugat tau iman....eh aqila nie mmg sejibik la ngan anak vp si nica tu...patut pon kalo panggil twins kan?

PuteriSatu said...

nano ~ wekekek...posa pun nak ngata akak eh...? tak nak kasi duit raya nanti....

PuteriSatu said...

nurmala ~ tul kan..tengok bebudak mang tak sampai hati....

PuteriSatu said...

iz ~ ye betul...

PuteriSatu said...

zan ~ wekekek..itula kan...kebetulan muka serupa....nanti akak tempek lagi laun lagi sedap....hiks...ayat dengki...

ILA said...

ohoo..muka si aqilah dah nmpak bujur sikit tuuuu:D
diam2 cepat jer si dia mbesar;)

PuteriSatu said...

ila ~ tuhla dah besar dah...setahun 4 bulan dah la...