Monday, September 08, 2008

Hari Kelapannya Berpuasa...

Alhamdulillah...hari ni selesai hari kelapan kita berpuasa...sedar tak sedar dah lebih seminggu...rasa cepat masa berlalu...alih2 esok dah nak raya...hari ni Cik Ngah Aqilahberbuka kat umah mama...so meriahla tambah seorang ahli memasak...wekekekke...Aqilah pun tunjuk perangaila...mama dia mang dia tak heran dah..Cik Ngah dia nak masak...dia habis daya pi tarik tangan orang tu ajak layan dia main...bila gantikan ngan tangan mama...tolak...tak nak mama...amboi ko...ini mama ko la...dia boleh buat tak tahu je...hish..sabar jekla....tapi papa dia balik...angkut pegi beli kuih naik moto...diamla...bolehla we all masak dengan aman..cik ngah aqilah buat masak lemak cili api udang (Udang semalam ada lebih 4 ekor)+ kacang panjang...n mama buat ikan cencaru sumbat dengan daging masak blackpepper pehtu mama goreng paperdom cam tu ke ejaannya ntah...kuih wajib kuih lopez ngan tauhu sumbat itu memang kuih wajib..ntah rasa selera sangat dengan 2 jenis kuih ni...so itu je la...time berbuka tadi Aqilah buat perangai tak nak dok kat high chair...melentik2 badan...selalu dia ok je...join we all makan...petang tadi mood tak baik kot...selalu dia campak2kan je segala mala kita bagi dia makan...semua dia campak ke bawah...tapi tak kisahla..janji dia nak dudukkan..selalu ok..petang tadi dia wat perangai..so mama sempat jamah kuih je dulu....after papa n cik ngah dia makan dah setle...baru mama makan lak...tadi cikngah aqilah ngan atok aqilah ke masjid solat terawih...n Aqilah dah pun tido...zzzzz..bolehla mama hadap pc nih jap...tapi mata mama pun dah layu ni...apapun...selamat berpuasa semua ye...

Ok...ni gambar menu petang tadi...

Photobucket

35 comments:

risanur said...

risa pun masak ikan cencaru sumbat kelapa hari ahad lepas....

PuteriSatu said...

risanur ~ oh yake....best kan..

Kebod's Family said...

saya try masak ikan kayu a.k.a ikan tonggol sumbat sambut...best gak..

Alinlai said...

kejap je dah 9 hari... hmmm ok gak tu ke ke ke bleh raya cepat :)

PuteriSatu said...

kebods ~ ya ke...tak pernah cuba...harus mencuba nanti nih...

PuteriSatu said...

alin ~ hiks...ok...

antalya said...

amboi aqilah kemain dia kerek ngan mama nye time ada cikngah yer

Oyis said...

terrornya mama aqilah masak. malu kite...

kuchalana said...

alamak best la.. bila nak jemput aku plak masak ni.. kekeke

CuTeMiUt78 said...

eksen erk aqilah bila ada cik ngah dia.. terlebih2 manja plak..

PuteriSatu said...

yun ~ itula...eksyen tuh...klu dalam keta kan...nak kuar jap gi bank ke beli barang jap je...akak keluar keta dia tak heran pun....tapi klu cik ngah dia kuar keta...siap nangis jerit2...hish...lupa diri tul..

PuteriSatu said...

oyis ~ hish..tak de la terer aih...

PuteriSatu said...

kuchalana ~ bebila..leh datang masak umah aku..hiks...

PuteriSatu said...

cute ~ terlebih eksyen tuh..

kirana said...

amboi mama aqilah ..sakannya menu dia...mama posa ke?ekekkekkeke

PuteriSatu said...

Na ~ hiks..pose la....

Nurmala said...

Macam mana nak buat daging blackpaper tu kak?? Goring ke, atau buat kuah blackpaper?

PuteriSatu said...

nurmala ~ try tengok kat resipi hanieliza...akak ambik resipi kat situ je....rsipi dia leh tahan..memang kena ngan selera akak..

nanonano said...

cencru sumbat, ai laikkkk..
tp cerewet nor nk mgoreng,
abes terkeluar sume inti..
itam minyak..
huhuhu :p

PuteriSatu said...

nano ~ dik..masa sumbat ikan tuh..kena sumbat padat2..klu tak mang terkeluar isi perutnya tuh...hiks...goreng cencaru sumbat confirmla minyak tak leh pakai dah...harusla dibuang je...dahla nak goreng tu kena goreng minyak banyak kan....klu tak masak tak lawa....

PuteriSatu said...

nano ~ time sumbat ikan tuh...sumbat padat2 barulah dia tak terkeluar isi ikan tuh...minyak mang tak leh diguna pakai la..sebab nak goreng ikan sumbat ni kena minyak banyak baru ikan nampak cantik....minyak mang jadi hitam sebab kelapa kan...tak leh diguna pakai dah..minta ampun la...

fara mustapha said...

seronoknyer kalau pandai masak....kita ni kalau masak masih merangkak2 lagi...heheheheh....

PuteriSatu said...

fara ~tak de la pandai..boleh je...

AzurA said...

wahh..dap-dap nyer... herm....

mazzura said...

lama tak masuk sini. bz sikit kak..
wahh..sedap2 sume makanan tu..menyelerakan..

CuTeMiUt78 said...

la...awatnya bertukar wajah ni..mana g umah dulu, dah takde dah.. Pe pun nnti jwb tag kita n ambil gift k, link kita takde dlm senarai pun.. ni link kita k http://cute-miut78.blogspot.com

PuteriSatu said...

zura ~ ya ke...tak per...

PuteriSatu said...

cutemiut ~ tuhla...tukar layoutla...terang sikit..nak tukar balik layout lama tak jadi..aku dah tak reti...padan muka aku!...

PuteriSatu said...

zura ~ dap=dap aar bulan pose ni...

cik r33n said...

suke la bc blog akak, link akak kat blog kite ek.

izman said...

sian. itulah keletah dan kenakalan anak2. kena sabar je la.

Su said...

adeh!sedap2 lahhhhhh! hikhik

lebih2 lagi kueh tauhu sumbat tuh!hehe

PuteriSatu said...

cik reen ~ ok..

PuteriSatu said...

iz ~ itula..kena tahan sbar

PuteriSatu said...

su ~ peberet akak tuh...