Saturday, November 08, 2008

Memasaknya Tom Yam...

Hari ni dah Sabtu...dok kat rumah ni...memang kerja tak habis...ada je benda nak buat...mama ni bukanlah rajin sangat...tapi klu kita tak buat...sapa lagi nak buat...balik-balik kita jugak yang kena buat kan...so buat jekla...

Pagi ni...sebenarnya kesiangan (kebetulan mama mc solat)...sebab mlm tadi tido mama diganggu dek si kenit nih...merengek-rengek tak tahu punca...kul 1 cam tuh..dia bangun merengek..dok layan rengek dia dah sejam lebih...baru dia lena balik...pagi ni plannya nak gorengkan mee untuk papa aqilah bekfes...tapi dah kesiangan...sedar-sedar...papa dah siap...n kiss pipi Aqilah & pipi mama nak pi keje...selalu papa kejutkan gak...tapi maybe pagi ni dia kesiankan mama mlm tadi tak berapa cukup tido...so kitorang anak-beranak tido jekla sampai kul 8.30 pagi..ha ambik! dalam kul 9 lepas mandikan Aqilah...sidai baju....nasib rumah dah siap kemas & mop mlm tadi...so hari ni tak de la sebok2 nak kemas rumah dengan Aqilah yang suka wat semak tuh...hari ni just setle kan baju dalam bakul jekla...satu bakul Aqilah..satu bakul baju mama satu bakul baju papa...setle sidai seme....atok Aqilah tanya ri ni nak masak apa....mama kata kita wat tomyam jekla...senang...sebab 2-3 hari ni asyik makan nasi je....kebetulan ayam pun ada dalam freezer...sayur pun ada.. dalam kul 12 tadi..mama start dok dapur...ala masak tomyam senang je kan...campak je itu ini..jadila dia...hiks...cuma lecehnya ...sebab Aqilah tak nak tido..n biasalah kaco mama kat dapur...nak dukungla apala...ngan atok tak nak langsung bila mama ada kat umah..adoihai....lemas rasa....dalam kena kaco tu ..siap gakla tomyam...mama sempat gak masakkan sup sayur tuk Aqilah...nanti sian lak dia..orang makan tomyam..dia kelip2 je tak leh makan...mama memang lum start lagi kasi dia makan benda2 masam cam tu...coz perut dia mungkin lum kuat lagi kan...masak je sup Aqilah barulah kitorang menyuap sesama...



Call papa Aqilah tanya kot dia nak balik lunch...kebetulan tengok jam kul 1 kan...sedang elok lunch hour...tapi papa tak leh balik coz ri ni keta banyak...biasalah cuti & lepas raya...dah kenyang...memasing pun ngantukkan..cuma Aqilah je tahan mata...ha..baru ni kul 3 tadi ni baru tido...itupun mama mandikan dia dulu...kasi fresh badan dia...baru dia sedap tido...tak sampai 10 minit pas mandi pas siap2...layan tv dalam bilik...kasi susu...terus belayar...adoi..legaaaaaaaaa....so..lehla mama mengarut kat blog nih...hiks...tapi kain sidai lum angkat lagi tuh..hiks...orang tua kata...kain sidai takleh biar sejuk kat ampaian...ntah naper ntah kan...sebenarnya suruh kita cepat angkat dari ampaian...orang tua-tua kan pandai buat pantang larang...tapi pantang larangnya lembut didengar...ada yang masuk akal..ada yang tidak...kan...?

20 comments:

su said...

tedapppnyeee tomyam itteww!mintak sket!hehe...

mm ade yg betul & ade yg x masuk akal kata2 org tua ni...pandai2lah kita menilainye,ye x?..huhu

shafarina said...

walaupun tak logik, tapi pantang tu semua untuk kebaikan sebenarnya :)

Khas Lysha said...

sedapnyer tom yam mama tue.. mcm nak sikit jer.. he he..

sy bab angkat baju xde masalah.. tang nak melipat tu yg agak bercinta.. ni dah menggunung tak tau biler nak settlekan.. hu hu

dakgilachoc a.k.a nani said...

tomyam akak tu menyelerakan..mesti sedap kan kak...kita suka sgt tomyam..mintak cket kak...=P

cendawanintim said...

wahhhhhhh, tomyam tuh..dah lama tak masak..

aNIe said...

Heheheh...Puteri1 akak ni kalau nak angkat baju yang dah kering selalu tunggu petang...bila dah redup...kalau angkat tengahari...panas...hehehe

Puteri1...tomyam tu nampak sedap...

cokolat said...

huhu.. saya selalu biorkan kain kat ampaian sampai sejuk kak... huhu!!

aNnA_jaN said...

cedapnyee tomyam...nk sket bleh???hiks...

gee ryder said...

betahun dh xmsk tomym ni..terliur la pulak

umIE a.k.a saLMi said...

wah tgk mama aqilah wat tomyam mcm nk wt jek rini..tp bhn2 xde la plak..freeze kosong la hehe..

zino said...

sedap tom yam tu..

SaDi said...

waaahh.... sedapnyee kak... nakkkkk..... :)

*SiRibenMerah said...

akak..
tomyam neh feberet I.. ouhhhhhhhhhhh~
meneyelerakan tuh.. nk sket... huksssss.. shedapnye.. I da lapar da neh ..

lindosh said...

kadang2 rasa letih nak ikot semua pantang larang tu

nanonano said...

mkn panas2 sedap neh..

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

CEDAPNYER TOM YAMMM...kalau den msak..den jo mgadap sorangg...nyummmyyyyyyyy...feberet nihh

CuTeMiUt78 said...

wah sedapnya tomyam.. terus rasa lapar kan bila tgk gambo2 tu..

CuTeMiUt78 said...

emmm.. betul ler..orang tua2 ni byk pantang larang kan... tapi kadang2 macam logik je.. kadang2 cam tak logik plak..

aFkaR'z said...

kenapa ramai sangat buat entry pasal tomyam ni... uwaaaaaaaaaaaaa!!!

takpe, akan aku masak gak tomyam nanti tayang kat korang semua..!

:. iBuAfiQah a.k.a Irnie .: said...

sedapnya tomyam....
pandai mama aqilah masak niey.....