Wednesday, March 18, 2009

~ Makan Malamnya Kami ~

Semalam petang mama pun tak tahu nak masak apa dah kan...balik-balik ulang menu yang sama gak...hiks...lagipun...papa bukan boleh makan semua benda lagi... stil masih pantang sesikit lagi... so mama kena fikirkan apa yang papa boleh dan tak boleh makan jugak... tapi tekak mama teringin nak makan sambal sardin...so fikir tekak sendiri gak...huhhuu..tak leh kalah tuh... so... ni jekla menunya... Kalau dah ikan masak stim....harulah papa tak pandang kiri kanan dah kan...



Sambal sardin, taugeh campur kacang buncis, ikan masak stim, ngan ikan goreng....sebenarnya memasak bila balik dari kerja ni memangla sangat-sangat memenatkan....dengan Aqilah lagi yang kadang-kadang nak membantu...siap tarik kerusi bawak kat singki konon nak tolong mama cuci pinggan...alahai...kecik sangat lagi sayang....tunggu Qilah besar sikit...baru boleh tolong mama ye... kadang-kadang nak `kung-kung...fish...fish' maksudnya nak dukung...nak tengok mama goreng fish dalam kuali...alahai...tuh yang bertambah penat tuh... tapi bila tengok keluarga kita makan dengan berselera hasil air tangan kita.... aduhai..hilang segala penat... kat situ lah nikmatnya memasak... penat hilang..malah nekad dalam hati..malam esok harus aku masak lagi... tak mo beli kat luar lagi...tak nak makan kat luar lagi... kononnya...kadang-kadang..tak larat...harus kedai jugak dituju...hiks...

12 comments:

aNnA_jaN said...

amoi akak...byknya goreng ikan mkn 3 org jerk...abis ker???? ;P

nun said...

hehehe lebih kurang jew menu ngan bekal cik ngah pg neh..heheheh

mama_Lieya said...

ywe la...cam sama jerk..
tp tah leh nak kata aper..
kadang2 gitew ler kalau dah twin..kan..kan..kan..

NONIE AZIZ said...

ni untuk 3 org makan jerkan kak? kalau saya paling hebat 1 lauk jer kak!!kekeke

SyaNa said...

bile ler roh rajin nk serang sye ni..
da 2 minggu dapur langsung tak berasap..
sian cik abg ku itu..

kirana said...

ikan sardin pon sodapppp
sy lg sempoi..asben mintak masak telur mata kicap jer..ada kuah2 sket..haha sgt senang

CuTeMiUt78 said...

betul kan, klu family kita mkn hasil dari air tangan kita rasa cam puas sesangat...

nizza-abira said...

sedapnya menu2 akk ni. tgk ikan goreng pun dah mebuka selera niza...

zh-ena said...

BKNYA MASAKAN..

kasihlatifah78 said...

best nyer... tp aku kalo ari keje masak simple2 jer... selalunya yang satu menu jer... mee/bihun/ kuey teow di goreng/ sup... gilir2 ler... anak aku ari2 pun tak per... nasi goreng pun ada gak... bab2 makan ni laki aku pun tak cerewet mana... nasi ngan telur mata kerbau pun dia ok jer...

hatiberbunga said...

rajinnya masak bebanyak utk 3 orang..
hehe..

bOnda said...

sedapnye sardin! lama tak buat sardin..malam ni nak buatlah..thanks kak, saya da terliur dah ni =)