Saturday, April 25, 2009

~ Jawab Tag Dari Erynn ~

Hari ini adalah hari menjawan tag sedunia...huhuhu...mama layan tag je untuk hari ni...kebetulan angin rajin datang nih...Aqilah pun tengah lena tuh...klu dia bangun..jangan harap nak sentuh keyboard pc ni...nak pandang pun dia kaco....

tag psl kehamilan ni lak dari
Erynn aka Mama Tisya akak try jawab ye ryn...

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Tak pernah terlintas di fikiran nak plan pun...klu boleh bulan ni kawin bulan depan nak peknen...hhuuhuhu..apapun alhamdulillah 4 bulan selepas kawin...dah pregnantkan Aqilah.

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Aqil Naufal....(tapi akak kat ofis ni dah rembat dah....cuma ejaan lain la...anak dia nama Aqeel Nufal...cis...frust mama...)

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Alhamdulillah..syukur tak terhingga coz 4 bulan menunggu kan....

4. HOW OLD WERE YOU?
32 tahun

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Period delay....tapi nak tunggu sehingga hari ke-10 lewat...coz dah serik bulan sebelum tuh lewat 5 hari...tapi hampa....so...tunggu 10 hari...punyalah suspen tak hengat nak tunggu 10 hari tuh.... alhamdulillah wat urine test sendiri kat umah...+ve...hari tu gak husband bawak gi klinik for confirmation....cam tak caya je....huhuhu...

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My husband la coz dia je yang ada kat umah....

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Emm...cam tak kisah sangat...yang penting sihat n sempurna...tuh je yg terfikir....

8. DUE DATE?
15 Mei 2007 tapi Aqilah Najla dah tak sabar nak jumpa mama n papa...11 Mei 2007 dah keluar...hiks....

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Alhamdulillah...tak de langsung....tuh yang buat mama rasa...eh betul ke aku peknen nih...betul ke..betul ke....bila perut dah moncit..baru confident....

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Emmmm...Tekak nak western food je...

11. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Perempuan

12. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
Sebelum peknen 59kg...9bln tk silap 71kg..around 12kg....so...memang kenaikan berat yang ideal untuk orang pregnant....

13. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Emm...tk de...cuma masa 8 bulan...kena cirit birit...warded 1 hari 1 malam kat HUKM...doktor kata...dah ada pembukaan servik 1 cm...hampeh je...ingatkan bersalin la...balik je umah...tunggu je due...huhuhu....

14. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
HUKM Cheras, Kuala Lumpur

15. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Emmm mama dah turun air dari rumah... so gi HUKM dr cek dah 3cm...terus tolak LR...time tu kul 2.00 pagi....tapi tak rasa sakit...sampai kul 4 pagi baru rasa sakit.. kul 6 try push n push...Aqilah degil tak nak keluar ikut pintu....so doktor suggest Emergency Operation kul 8.00 pagi tolak OT...kul 9 Aqilah dah menjengah dunia....

16. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Suami juga mak...

17. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Maybe Doktor n Nurse jekla kot...my hubby tak leh masuk OT....

18. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
C-Sec looor....

19. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Emmm...tak de...just ubat tahan sakit je...n gas ortedok ke apa yang kat kepala katil tuh...

20. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
Scan dan keluar...beratnya sama 3.1 kg

21. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
4 hari awal ....due 15 Mei...lahir 11 Mei....

22. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Aqilah Najla binti Baharon Iskandar

23. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
1 tahun 11 bulan 14 hari

24. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Insyaallah...ikut plan this year...doakan semoga ada rezeki mama....

So Erynn...tag setle ok...sesapa nak buat leh buat...

4 comments:

.: Leen-Wawie :. said...

macam2 rupa tag.. hehhee...

Mama Lyna said...

kak, saya ngan muka tak malunyer nak buat kak tag nie...hehhehehe...takpe kan

CuTeMiUt78 said...

uish... alhamdulilah semua selamat kan..

Norazwa said...

sis sedap aqil naufal tuu
kat opis sp yg tauk???