Sunday, April 12, 2009

~ Jom Mewarna & Belajar ~

Cuti-cuti macam ni...alahai..betapa indahnya hidup ni..boleh bersama-sama dengan anak kan...boleh layan anak...apa-apa jekla....masa ni lah kita leh tengok perkembangan dia dengan detail...mama selalu....time cuti cam ni...memang layan aqilah 100%...selalunya kul 8 mama dah bangun...setle kan seme keje umah....so bila aqilah bangun...mama just layan dia je...sesambil sidai baju...blog pun...mama takat jengok-jengok gitu je...tapi pc still on je...


So far...okla perkembangan IQ Aqilah... bijak ikut arahan gakla....walaupun hasilnya...ala-ala boleh je...tapi okla...hasil kerja budak yg tak sampai pun 2 tahun...


Mama kata..."Kalerkan mata dia saje tau Aqilah..."


So..Inilah hasilnya.... Hasil kerja budak yang berumur 1 tahun 11 bulan...


Muahahaha...bila mama kata...bagus...pandaipun Aqilah kaler...waaa....suka dia...siap offer diri lagi..."Nak agi...nak aler agi maa...." ok...kita kaler lagi....tapi kejap je...dah tak nak dah...nak main benda lain plak...biasala bebudak kan...paling lama pun 5 minit tu kira okla...klu tak...standard bebudak 2 minit je dia leh leka...tapi tak per....kita cuba benda lain lak...jadi ibu ni kena kreatif tackle apa yang anak-anak baya cam ni suka...maybe ada anak-anak yang baya cam Aqilah ni dah bijak mengeja...membilang...tapi tuhla...setiap anak berbeza progresnya...perkara tu bukan satu masalah besar...cam Aqilah...leh la baca A, B, C....one, two, tree...satu, dua, tiga..tapi bila kita ajar je dia 4, 5, 6...dia cepat2 jawab..."seploh...nambelas" muahahaha...tak per...kita cuba je pelan-pelankan....satu lagi mama memang tak setuju dengan momokan yang mengatakan...ala... wat apa nak susah2 ajar...mak ayah bukan bijak sangat pun....stupid sungguh mama rasa pendapat tuh... kenapa ada anak petani, anak peneroka, anak nelayan, anak penjual burger yang mendapat keputusan yg cukup cemerlang....??? So...yang penting..kita sebagai ibu dan bapa..harus memberi sokongan, galakan, dan perangsang seusia anak masih kecik lagi....Usaha untuk anak menjadi cemerlang... Mama sentiasa harap dan doa...AQILAH membesar dengan BIJAK/PANDAI sepertimana NAMANYA yang mama dan papa berikan untukmu nak....insyaallah....


14 comments:

ppb_ppkp said...

pandainya aqilah...seronoknya auntie tgk aqilah..hari2 auntie masuk blog ni

ima shhs said...

Bagus...bagus...mama... smoga anak mama bakal menjadi anak2 yg bijak satu ari nnt k...

Aleeya said...

aqilah dah besar, dah pandai segala..moga jadi anak yg genius ehh, leh ajar damia neh hehe

p-na mama oja said...

wah..dah kretip aqilah skrg.. nnti leh jd GD cam aunti..hehe!

bOnda said...

pandainye dia pegang pensil...
=)

Mr PenyuBiru said...

hehe..comel je aqilah tu mengaler..

JIVEBUMZ said...

mudah2an saya doakan yg terbaik untuk anak mama..

LoVEaQshA said...

wah aqilah dh smkn bijak..
zura doakn aqilah dpt jd seorg yg cemerlang dunia&akhirat..

LoVEaQshA said...

wah aqilah dh smkn bijak..
zura doakn aqilah dpt jd seorg yg cemerlang dunia&akhirat..

zh-ena said...

takper mama, ajar slow2..nnti pandai la ank kita tu..asalkan sabar melayan ank kita tu

~Atie+Farid~ said...

mama.........pandainye Aqilah, ade style tu pegang pensil...makin cute Aqilah skang....

Yulia said...

wah...terer la die mewarna... =) salam kenalan..jom la tukar link

CuTeMiUt78 said...

heh..heh..heh.. klu mirul kan.. kaler tu..habis segala bentuk semua keluar.. ntah jadi rupa apa ntah.. pastu mulutnya bising.. baca A,B,C, pastu truss.. U, Y, Z lawak je.. klu mengira.. tak start 1,2,3 tapi 4,5,6,7,10..memang blh geng la mirul ngan Aqilah ni

CuTeMiUt78 said...

suka kan tgk perkembangan diaorang ni.. pedulik la apa org nak kata.. janji kita ajar anak kita supaya jadi org yg berguna kan