Wednesday, June 24, 2009

~ Dinner Malam Ke-2 : On Diet ~

Mama ratah tom yam saje...


(Gambar bukan tom yam malam ni.. tapi gambar tom yam dulu2...hiks)

Papa makan tom yam ngan bihun... mama celurkan bihun untuk papa... nanti lapar lak kan... dah 3 hari sebenarnya mama tak sentuh nasi... hiks... bertahan ke tak... wallahualam... semangat kena kuat nih... esok lum tahu untung nasib tekak mama nih... kot esok patah semangat nak makan nasi lak... ahaks... wait n see sajer lah ye....

19 comments:

ppb_ppkp said...

mama...rasanya nasi kena makan juga.
ada kadar2 nya...
jgn xmakan langsung....kesian kat perot.ehhehehe
imah lani mkn nasi 1 senduk jer..
'sayur jer byk..
apepon selamat berdiet..

~Ain said...

diet tanpa nasi memang berkesan kak... tapi janganlah tak makan nasi langsung. makan laa seminggu sekali ke.. dalam kuantiti yang sedikit.. eceh.. pandai je den mengajar!! heheh

Mama_Aqish said...

wah...semangat yang berkobar2 nak kurus punyer pasal...cayok2 gandakan usahamu.....nanti leh publish gambo sebelum & selepas k....

MatAhaRiKu said...

hehe..kak..klu nk mkn nasi boleh jek tp kuantiti kena sikit arr..chaiyok!..chaiyok!

zh-ena said...

teruskan mama..jgn putus asa

EIJAM'S FAMILY said...

boleh tahan x klu xmkn nasi..mama pernah cuba tpkan GAGAL..huhuh

mummy_ayu said...

teruskan usaha gigih mu.yakin boleh..chaiyok!

kirana said...

kuatkan smgt kak hehehe

kwn opis saya turun 6 kg..jaga mkn dan aerobik..dalm masa sebulan

gEe said...

kak..
nk brdiet ni semangat dan disiplin kene kuat..saya bg tips sket (poyo je cm le sy ni kurus no)..
akak berpuasa memandangkan rejab pun dh msk..sahur dgn milo + oat + air suam then time bebuka akan mkn lauk je..or milo panas + roti + buah + air suam..thats it!! try manten smpi ramadhan insyaallah pasti berat bdn turun...dulu itu la benda yg slalu gee buat kolo nk turunkn berat bdn..

tk pun..amik la jusmate 5..pun bleh gk..

gud luck for u sis!!!

mama_umar said...

azam kene kuat kak, blhnye insyaAllah..saye ni pon pas bersalin bertekad nk kurus balik

shiemz said...

Huhuhu..usaha ngan gigih besankuu.... :D chaiyok~!!

yantz-yeem said...

wooo kak tgh diet ke...
selamt berjaya k

Zura said...

good luck...nk 'on diet' bleh tp jgn smpai 'on die'...hehehe

nasazfrog... said...

sodap eh hai.. akak ni mmg pandai masak heh... untung nya... cakap je nak makan apa ek...

nasazfrog... said...
This comment has been removed by the author.
:iBuAfiQah: said...

chaiyork kak...
wish akak good luck on diet!

ieyla said...

Salam...tekad betul nampaknya akak nak diet...tapi saya rasa nasi tu boleh diambil cuma dalam kuantiti sedikit sahaja...yg penting malam jgn makan...jika lapar cukuplah sekadar makan biskut tawar dan air milo panas secawan.....saya pernah cuba mmg blh turun berat badan...

nizza-abira said...

chaiyokk kak!
teruskan usaha tp kesihatan perlu jaga kak. amalkan diet yg sihat :)


**sy yg tak tahu bila nak berdiet ;)

shaifulsafar said...

saya bagi idea sikit la utk diet yang tak menyiksa....

Pagi : ambil 2 ketul kuih @ 2 keping roti + teh / susu / fruit juice...

Tengahari : 1/2 nasi + lauk yang pelbagai... kombinasi ayam/ikan/daging/ & sayur + air kosong

Malam : makan la biskut/wafer/sup sayur @ cendawan/quaker oat + susu.

tu contoh.... :-)

ini cuma idea je... kalau nak skip nasi pun boleh... makan la lauk2 dalam kuantiti yang sesuai... sebab yang sebenarnya bukannya kuantiti makanan yang penting sangat... tetapi adalah jumlah kalori yang kita ambil..... dan jumlah kalori yang kita guna...

in between tu jangan lupa minum air kosong byk2... at least 2-3 liter sehari....