Thursday, July 02, 2009

~ Tersentuhnya Hati Mama ~

Semalam petang otw balik dari kerja... balik Ampang mama selalu ikut AKLEH...sebab senang, cepat dan mudah... so masa mula masuk hway tuh... dekat simpang jalan sultan ismail...nak naik ke h.way... mata mama terus terpandang pada satu motor dari belakang mama nampak ada kaki comel di tengah-tengah penunggang dan pemboncengnya... kakinya gebu...halus..mulus.. macam kaki Aqilah... terus teringat Aqilah... mama sempat mendahului motor tersebut... mama sempat memandang... alahai...memang betul... ada budak baya Aqilah ditengah2 antara pembonceng dan penunggang...terlentang... tidur agaknye... dan didepan penunggang ada sorang lagi... kecil dari Aqilah mesti adik pada si kakak yang tidur di belakang... hati mama cukup tersentuh... Ya Allah... kesiannya pada diorang.... anak-anak sekecil itu seharusnya di bawa dengan kenderaan yang lebih selesa... air mata mama mula bergenang... membayangkan Aqilah yang comel.. Aqilah yang petah... Aqilah yang bijak... Aqilah yang manja... betapa bertuahnya kamu nak.... betapa bersyukurnya kita sekeluarga.... walaupun kita tak mewah tapi kita punya segalanya... segala yang menjadi keselesaan untuk kita sekeluarga... Alhamdulillah.... tapi mama cukup tersentuh hati tengok anak kecil yang di bawa sama membonceng motosikal.. mama rasa nak berhenti untuk menumpangkan anak-anak itu... tapi memandangkan... highway..mama tiada pilihan...kecuali memandang dengan belas anak-anak itu... mama tahu mungkin mak dan ayah anak-anak itu..tiada pilihan lain... kerana itu saje kenderaan yang mereka ada.... cuma doa mama semoga murahkan rezeki mak dan ayah anak-anak itu supaya boleh menyediakan kenderaan yang selesa untuk anak-anaknya..amin...



Melepasi tol...mama masih meninjau kalau-kalau ada lagi kelibat motor yang dibonceng anak-anak tadi... memang betul...hampir saja ke susur Ampang... mama terlihat lagi... mama lepaskan diorang melepasi mama... mama sempat snap gambar diorang seperti di atas... mama terpandang lagi kaki comel anak-anak itu... sekali lagi airmata mama menitis... betapa bertuahnya kamu Aqilah... mama insaf.... mama tersentuh.. mama kesian.. tapi itulah dinamakan rezeki masing-masing...sebenarnya mama memang tak boleh tengok budak-budak sebaya Aqilah naik motor...atau berjalan kaki.... atau dalam keadaan yang susah.... pasti air mata mama menitis....

31 comments:

Biarlah rahsia said...

sama lah kita....
mesti sgt2 tersentuh hati dibuatnya.

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

alahai kak .. sy pun x leh ler tgk kejadian cam nie .. mmg rasa tersentuh

KV said...

kv slalu ckp ngan hubby kalo jumpa situasi gini. " alhamdulillah anak2 kita tak kena panas atau hujan, walopun kete kita kecik" Sbb mmg sedih kalo tgk parent yg terpaksa bawak anak naik motor tgh2 panas. Dorang takde pilihan dah.

MRS. K said...

setiap orang rezeki lain2 kan..

shaifulsafar said...

saya juga turut tersentuh dan terkesan.....

sy pernah jadi mcm anak2 tu suatu ketika dulu... tapi itulah rezeki ayah saya ketika itu... alhamdulillah ayah dapat juga membeli kereta semasa usia saya 20 tahun... pengalaman ini akan saya guna dalam mendidik anak2 saya nanti...

walaupun begitu... keselamatan harus dijaga...

p/s: Bersyukur sangat.

lady D said...

lady D pun selalu gak tersentuh bila nampak anak2 kecil baya2 anak kita yg kurang nasib mcm anak kita...membayangkan anak kita di tempat mereka....

MeL said...

aduh sy pun da bergenang air mata..tersentuh sgt hati. bersyukurlah ngn ape yg kt ada..

Mama Qaseh said...

Tsentuh bca n3 Mama kali nie..sya pn slalu trasa mcmtu bla tpandang @ teserempak knak2 yg sebaya Qaseh bjalan kaki tgah pns @ hujan utk menunggu bas, naik motor bpanas2an atau msa hari hujan tgah lebat..ht bgitu sedih sgt2 msa tue kan mama..
Trus bsyukur pd diri sndiri wlaupn tk sesenang mna pn tp ada lagi insan yg sgt sush dpd kita

mama auni firdina said...

hmm..cedih la plak ptg ni..

sama la kak,zura pon klu tgk budak naik moto jauh2 sian kn...betul la kak,rezki masing2 laen kn..bersyukur sesgt..

EIJAM'S FAMILY said...

mama aqilah... i pun sama jugak ada satu hari tue dah mlm dah i balik keja.. tgk yg bawa motor buruk tue ibu yg beranak 3 yg kakak dok kat belakang tgh peluk baby berapa bulan ntah..yg adik dok kat raga tue.. i terus ckp kat umairah sian dorang.. so bersyukur ler dgn ape yg kiter ade.. Allah tue Maha Adil.. yg susah die kasi anak ramai.. my frenz wife ngan husband dedua senior manager tp stil xde rezki nak dapat cahaya mata lagi..dorang selalu tgk kat umah anak2 yatim gie melawat bebudak kat sane..

izzahazfar said...

haah kak...
tersentuh saya baca..

untungkan anak kita..

mummy_ayu said...

samalah kita..tersentuh..kadang kadang tu baby lagi dah naik motor..kesian kan.betul kata kenkawan rezeki masing masing. kita yang bernasib baik besyukur sesangat..

Zura said...

nk buat cm ne...dah itu rezeki dia kan...

shiemz said...

Ntah2 kat umah dier ade kete BMW tak wei... kete dier rosak.. so derang naik motor.... hehhe... aku kadang2 bawak hadzeq naik motor gak g GIANT ke g JJ gak... senang x jem... wekekke...

Sue said...

hiba rasanye kan kak? salu kalu sue nmpk pon rasa nk tumpangkan je. dan salu ckp dgn husbd, bersyukur la dgn rezeki yg ada, alhamdulillah anak2 ada transport yg selesa, tak kena ujan/panas.
tapi mcm akak kata..itu je transport yg dorg ada. nak tak nak, terpaksa... cuma kita ni fikirkan bahayanye je la pada budak2 tu. alahai.... sebak rasanye

bOnda said...

samalah kita..tambahan kalO time tu rintik2 nak ujan, memang sedih giler aahh bayangkan nanti anak tu demam ke apa..huhuhu..

zue_annie said...

sama gak..zue pon x sampai hati tgk...tu la...mudah2an murah rezeki..dapat bg keselesaan pd anak2

kirana said...

saya dulu pon naik motor gak..
ayah tak da keta..

mmg sedih lah bila tgk anak kecik kena panas ...hujan ker..

mengajar kite erti kesyukuran

j or ji said...

ada satu kes, kat JJ baru di setiawangsa, seorang lelaki menepuk kepala anaknya yg berumur 3 tahun dengan kuat.

berlari seorang mamat dari eskelator dan terus flying kick mamat tu. difahamkan, lelaki tadi cepat hilang sabar kalau tengok budak kene pukul. true story.

semoga kanak2 naik motor tu sentiasa sleamat.

MatAhaRiKu said...

huhu..memang tersentuh..sebab tu kena selalu bersyukur sebb masih ada yg kurg bernasib baik macam yg lain..

zh-ena said...

tu la kan msg2 punya rezeki..tapi jgn smp lupa diri..

Noina said...

Ina pun slalu nampak org bawak anak naik moto..sian kan kak..Ina siap ckp ngan ayah Nabila..Nabila beruntung..pegi mana2 naik kete..tapi mmg tak sampai ati nak bawak Nabila naik moto.Panas ujan.huhu..tak rela makcik..

Ina teringat masa kecik2 dulu..ayah Ina cerita.Masa Ina kecik2 dulu..memang susah..kitaorg dok kat Sentul.Masa tu Ina demam.Nak gi klinik.Ayah takde kenderaan masa tu.Nak tunggu bas kot.Pastu ujan.Kitaorg tunggu kat bus stop.Nasib baik ada hamba Allah yang baik hati tumpangkan kitorg ke klinik.Akak nak tau sapa dia..Rupanya dia kata dia DJ Radio.Siap tanya kat ayah lagi..kenal tak dia sapa..hehe..ayah kata tak kenal.Yelah DJ Radio..mana la org kenal muka..tapi mmg sedih pasal masa tuh susah tul..nak gi klinik pun susah..

emm..sori kak..terpanjang plak comment nih..hehe..

edrina said...

begitu lah kak... biler kiter dah jadik ibu ni.. hati akan senang tersentuh biler berlaku kaeadaan macam tu.. ed rasa semua ibu pun berkongsi rasa & perasaan yg sama

:iBuAfiQah: said...

bergenang airmata saya kak...
hati ini mudah tersentuh dgn budak2 n family yg kesusahan..
kdg2 anak kita bermewah2an.suma dapat..hmmmmm...
insaf sungguh!

Delima said...

selalu gak nampak kejadian mcm ni kat jalan raya....anak kekecik naik moto dpn belakang.. lg kesian kalau yg dibawa tu baby.. alahaiii kene panas terik pulak.. mmg sedih laaaaaa.. nk salahkan mak bapak takleh gak, yela deorang tk mampu kot nk bli kete.. nk tinggal kan anak, tk de sape jg kot.. so kene la bw deorang.. tp dr segi keselamatan mmg tak selamat la kan....
pe-pe pun, alternatif lain ade.. naik teksi ke, naik bas ke.. kalau dh terdesak sgt kene bw 1 famili keluar tp takde kenderaan yg sesuai... yelah, kene pikir nyaawa la.. kalo ape-ape jd kat famili akibat kecuaian kita, tak ke nti menyesal seumur hidup...

Mak Su said...

mekasih... (eh! aku plaks yang terharu).

sbb maksu pernah juga cuma ada motor, anak 3 masa tu, ke sana ke sini (yang dekat2 ler), naik motor sampai 5 orang.

yg jauh2, mengangkutlah naik teksi. balik kg, naik bas or keretapi. ada sekali nak tumpang sedara yang berkereta mpv, bini dia kata tak boleh tumpang kami, kamu tu ada anak2 yang ramai. nanti kenderaan kami jadi sempit.

well... hak orang tetap hak orang. oh, sori, ter'emo' plaks kat sini

Diana Abd Rahman said...

sy pun sensitif bila jumpa situasi gini. selalu time dgn anak2 selisih dgn situasi sy selalu ingat dorang yg kita kena syukur dgn apa yg kita ada, tgk org lain ada yg lagi susah..pastu aku sambung la syarahan dgn anak2...bla..bla..bengkek je anak2..hahaha

Anonymous said...

kak
tp ada jugak org yg penah sy kenal
mmg suka naik moto bwk anak2 gini
sbb nak jimat minyak
bukan sbb tadak kete
lgpon diorg kata
bwk moto senang cilok

ummi afifah said...

kesian tgk juga.. kalau itu kemampuan diorg,sy pun doakan diorg mrh rez tp kalau sj nak cilok, kesian la kat anak2 yg terdedah dgn bahaya

Ibu Aqil-Aqilah said...

Tersentuhnya hati baca entry ni.. teringat IBuani masa mula2 dapat Aqil... tiada kenderaan.. ulang alik ke umah mak naik motor.. bila ujan.. berhenti jap kat mana2 pondok bas... berat mata memandang.. berat lagi bahu yg memikul.. Ibuani bersyukur sgt kerana sekarang keadaan dah berubah.. dan Insyallah Ibuani dah ada segala keperluan berkat rezeki anak2 & usaha SUAMI Ibuani yg tersayang.. Thanks AYAH.... (tengah nangis x ingat.. he.he..)

Norazwa said...

sedeynya...='(