Tuesday, August 04, 2009

~ Kos Susu Aqilah ~

Aqilah kan minum susu nih....



Sebulan Aqilah memerlukan 3 tin, satu tin 1.6kg... paling murah mama pernah dapat harga satu tin RM68.90...tapi jarang-jarang... selebihnya... memang harga standard RM72.90...RM77.90 around RM70 henggit tuhla setin. Pernah sekali.. mama beli kat Giant harganya mencecah RM80.00 setin. So... sebulan mama memang spare untuk susu Aqilah sahaja RM250.00...setahun? RM3,000.00!!! Betapa bertuahnya mama-mama yang breastfeeding untuk anak-anak... diorang dah jimat RM250.00 sebulan...dan dah jimat RM3,000.00 setahun...leh seshoping or saving untuk anak-anak...

p/s ~ Selepas ni...Harus nekad dan tekad untuk full breasfeeding... (Next...next la... insyaallah ada rezeki)

21 comments:

mamaAliff @ salmi said...

akak,
i.allah bleh punya pasnih utk BF..tekad mesti ada..:)

rosmona said...

saya verangan2 dari my baby dalam perot lagi nk susu badan sepenuhnyer, lastly saye sgt sedeyh..
susu kureng.. bb pon tak puas n tak nak isap..
puas cari itu ini, maka itu ini, picit, urut.. tp bkn rezeki hanna..
sedeyh tau kak..

.:Iz-AnN (",):. said...

chaiyok2 kak...moga berjaya...idup bf mummy...hehehe

mama auni firdina said...

insya allah,next nnt leh full bf..zura pon nk cmtu gak..save ckit!

kirana said...

bagus kak,kuatkan semangat
insyallah buleh..

sy tak kuat smgt ..mcm sy cete tu la kat akak

mamanoa said...

don wory..niat yg baik Allah makbulkan..insyaAllah nex bb u dapat fully BF anak..
mind-setting kena positif!!!

KV said...

sama ngan susu dina.;)

mrs. k said...

kite takde rezeki nak BF.. sob..sob..

gee ryder said...

saya mls nk kira sbb tau beratus gak abih

SUZIE APAI said...

ya btul...save bebenor bg tetek wei...

ikan emas said...

tak pe janji anak sihat !!

bila tuu ?

mama | sarah | syimir said...

ye btol kak...sgt menjimatkan bila bf baby...tak rugi pun wpon kita spend beratus2 (ada yg smpi beribu) utk beli breastpump,cooler bag,ice pack etc...InsyaAllah blh cuba utk next bb ye..semoga aqilah cepat2 dpt adik..aminnnn :)

edrina said...

ehehe..akak, akak baru sorang.. saya empat2 masih minum susu.. qaireen pun minum mamex gold.. sekotak rm50, sekotak lak tak sampai seminggu.. huhu.. anak2 yg lain sib baik minum susu dumex dugro.. tapi mmg banyak lah habis utk susu & pampers tiap2 bulan.. tapi alhamdullillah setiap anak tu ada rezeki masing2.. walaupun anak makin bertambah tapi rezeki kami makin bertambah2..sesungguhnya anak2 pembawa rezeki.. :-)

yantz-yeem said...

uih mahal gaks tu kak...sbb tu kita dah tukar kan susu aqil dr minum susu gain plus ke anmum...sbb aqil kuat minum susu...anmum pon sebulan 5 tin!!!3 tin letak kat umah 2 tin kat taska...pasni nak bli susu murahan je la...hehehehe

Oyis said...

x pernah perasan ongkos yg dpt di 'save' sbb x pernah beli susu formula. mahal sgt ek? bole dpt seluar sepasang ngan rega setin tu!

Delima said...

hehehehehe sib baik hannah minum susu murah je.. hadif plak minum susu yg tak terdapat di pasaran.. hikssss.. mmg jimat kak kalo budak breastfeed... pastu senang, gi mana-mana takyah bw botol, tin susu, bekas air panas.. hehehehe.. mmg menyenangkan..
nti insya Allah kalo akak ada rezeki anak ke 2, try la full bf.. insya Allah boleh.. caiyok caiyokkk

Nana said...

tu la susu ank mmg mahai kan skang ni..
nsb baik la damia mlm bfeed aje.siang je susu fm jimat..jimat..hehe

ami said...

memang banyak bezanye ek..
emm.. anak sulung & kedua, susu badan saya dapat bagi dlm 3-5 bulan je..
anak ketiga dapat bagi 1 1/2 tahun.. memang rasa jimat bila dapat bagi susu badan nih.
emm.. tapi bagi yang tak ada susu badan, tu susah juga lah kan..
ehehe

HaRTie said...

ala akak apa susah..guna la susu yg murah sikit ker..heheheheh..sekdar pandangan..

HaRTie said...

ala akak apa susah..guna la susu yg murah sikit ker..heheheheh..sekdar pandangan..

HaRTie said...

ala akak apa susah..guna la susu yg murah sikit ker..heheheheh..sekdar pandangan..