Tuesday, March 09, 2010

Aqilah Ke Pusat Asuhan


Sayang mama dan papa....

8 Mac 2010 (Isnin)

Disebabkan Atok Aqilah kurang sihat... sakit pinggang... mama macam tak de pilihan lain... nak cubakan jugak hantar Aqilah ke Taska atau mana mana pusat asuhan... padahal sedari lahir memang we all tak pernah hantar Aqilah kemana-mana selain rumah kakak baby dia kat Ampang tuh...

11 pagi

Kitorang keluar brekfast dulu kat kedai mamak depan taman nih... tengokla gambar kat atas tu... gambar budak ceria... dia tak tahu jap gi nak kena tinggal tuh....

12 tengahari

Survey satu Taska kat Taman Acacia nih... mama sangat berkenan dengan Taska ni... sebab tengok dia punya owner pun... very komited pada budak-budak... memang rasanya kalau Aqilah dok situ.. confirm Aqilah akan seronok dan enjoy... dan paling penting kat Taska tu... memang dia fokus pada pendidikan awal kanak-kanak... memang mama berminat sangat... tapi disebabkan yurannya sebulan RM260 + RM200 (charge untuk buku, alatulis dll untuk setahun) mama rasa sangat berpatutan jika nak tinggalkan anak kat Taska for long term... disebabkan mama nak hantar Aqilah tak lama... maybe seminggu or dua minggu.. so terpaksa dilupakanlah... insyaallah tahun depan... confirm mama hantar kat sini kot... time tu maybe dah ramai kot.. sekarang tak ramai sangat lagi... baru 7-8 kanak2 + baby... dan Aqilah sangat seronok kat situ... coz ada buku.. ada macam-macam mainan yang merangsang minda kot... bila dah diskus memacam... mama rasa better try tanya Pusat Asuhan lagi satu... sebab yang mama tahu kat situ.. boleh tinggalkan anak sehari or dua hari.. atau seminggu atau sebulan saja....

1.00 tengahari

Sesampainya kat pusat asuhan tuh... semua budak-budak tidur... maybe sebab tengok kengkawan tidur semua tidur... adala dalam 5-6 orang kanak-kanak baya Aqilah... Aqilah pun macam kurang seronok... sebab bebudak tu semua tidur... tapi Aqilah still aktif aproach makcik tuh... dan kebetulan seorang budak perempuan ni... umur dalam 2 tahun kot...alahai... sangatla mama belas hati tengok... macam tuhlah bebudak ditinggalkan mak ayah kan... sambil meniarap... diam je dia.. menitik je airmata... aduhai... kesiannya mama tengok... tapi yerla.. mak ayah nak keluar bekerja cari rezeki.. tak de choice nak tinggalkan anak kat mana... so tak boleh nak buat apa... mama rasa macam nak menitik airmata tengok budak perempuan tuh... dia diam je.. cuma airmata je menitik.. dan muka sedih sangat... mama rasa.. aduhai.. rasa nak peluk2 je budak perempuan tuh... dalam hti terdetik jugak... adakah Aqilah jika ditinggalkan akan berkeadaan macam ni jugak... aduhai sangat sayu hati ini.... bila mama sebut perkataan mama and papa... makin menjadi pulak esak tangis budak perempuan tu sambil meniarap.. mama tak sampai hati dah.. tak sedar je mama peluk and dukung budak perempuan tuh... mama tak sure anak siapa... bila mama dukung.. terus diam... alahai nak... kamu kena kuat ye... mama dan papa kamu keluar mencari rezeki... sempat mama bisikkan kat telinga budak tuh... dia diam dalam dukungan mama.. tapi Aqilah pun sebok nak dukung ngan mama jugak.. jeles gamaknya tengok mama dukung orang lain.. huhuhuh....

2.00 petang

Papa keluar nak tinggalkan Aqilah... mama stil kat dalam lagi.. Aqilah dah tak diam duduk.. jap keluar jap masuk.. dia tahu agaknya dia nak kena tinggal... makcik tu kata.. tak per... tinggalkan aje... ikut pintu belakang.. dan suruh papa pusing keta ke belakang... bila Aqilah nampak keta dah gerak... dia meraung macam apa je... papa.. jangan tinggal Qilah papa...mama memang tak pandang belakang dah... rasa luluh hati nih... rasa badan je bergerak tapi hati tinggal kat pusat asuhan tu bersama Aqilah... aduhai.. rasa nak meraung sama ngan Aqilah... maafkan mama sayang.... mama bukan sengaja nak tinggalkan kamu nak.. tapi mama tak de pilihan... kalau macam inilah perasaannya... memang kalian ibu-ibu yang tinggalkan anak kat mana-mana nursery atau pusat asuhan, kalian memang kuat... semangat kalian memang tiada tandingannya... mama memang betul2 respect... mama tak sekuat kalian.. luluh hati nih... jauh kat sudut hati ni... berhenti kerja pun mama sanggup dari merasai perasaan ini... aduhai... mama nekad jekla tinggalkan Aqilah... selepas 20 minit call.. Aqilah stil teresak2 lagi.. sempat mama bercakap ngan Aqilah on phone... mama sempat pesan.. Aqilah tak boleh nangis.. sebab Aqilah dah besar.... kat situ ramai kawan-kawan... Aqilah main ngan kawan-kawan... mama kena kerja.. mama kena cari duit untuk Aqilah... ok sayang... dalam sedu dia jawab.. ok mama... Aqilah kena baik.. tak nak nangis ye... kejap lagi pukul 5 mama ambik Qilah... ok... by Aqilah... dalam sedu dia jawab.. babai mama... aduhai... kesiannya.... dalam hati... kamu kena kuat nak... mama pun kena kuat... dalam pukul 3 call balik.. alhamdulillah Aqilah dah okey... dah main ngan kawan2... dan gelak2 dah... mama dengar suara dia pun dah ceria macam biasa... lega rasanya....

5 petang

Mama ambik Aqilah... sesampainya mama... Aqilah tengah nakal2 kat situ... nampak je mama... cepat-cepat dia pergi ambik beg barang-barang dia... bila nampak anak macam tu.. rasa dah besar anak mama.... makcik tu kata... dia ok je... jangan risau... pandai mengemas pulak tu.. barang-barang tu semua dia yang kemas sendiri... hahaha anak mama... satu pengalaman untuk Aqilah dan untuk mama jugak ye sayang... Hari esok.. mama harap.. Atok Aqilah semakin baik... mama rasa macam tak sanggup lagi nak hantar Aqilah... ikhlas mama kata... pengasuh kat situ memang baik... makcik tu sangat baik hati... tapi mama yang tak sampai hati...

Itulah pengalaman mama hantar Aqilah ke Pusat Asuhan...
Panjang berjela kan... itu belum lagi hantar Aqilah ke sekolah...
Tak tahu macamana...
Apapun satu hari Aqilah di Pusat Asuhan...
Aqilah dah dapat satu hadiah dari papa..
Next entry mama update ok...

Sekian dulu...

13 comments:

RaFFLeSiA MeRaH said...

sedeyyy lak aku baca entry ko nihhh...cam perasaan aku nak bagi kucing chak aku kat org dulu tuuu....camtu laaa....muehehehe....

joegrimjow said...

masa kecik2 dlu
xpernah masuk pusat2 camni
untung anak skrg

;)

hatiberbunga said...

klau ikut hati, mmg bleh luluh bila 1st time tinggalkan anak kt taska.. cam saya aritu, masa 1st time tinggalkan Asyraf kt taska, diri sendiri pun leh nangis tgk anak nangis. waaa...!!!

tp Qilah bagus la.. kejap je sedihnya. cepat buat kawan. very good girl!

McMI said...

emm sedihkan...rasa nak menitik airmata baca entry ni..
perasaaan seorg ibu...

saya dulu penah pegi antar anak on 1st day...

rasa cam nak patah balik ambil jer bila tgk dia meraung2...

tapi hati kena kuat...

pastu..

bila tukar taska..sebab tukar tempat keja..

hari pertama tu saya tak ikut pegi hantar..

biar abah diorg je yg pegi

lelaki kan kuat sket...

~Ifa~ said...

aduhai sedih nya baca crita akak nie.sobsobsob.mcm tu la akak kan bg ibu2 yg x pernah letak anak kt pusat asuhan.msti sedih punya lah....

nome said...

lahai...terharunyer baca entry mama kali nih...saya pun berat hati, dan sure ikut lalak kalau tinggalkan anak kat nursery...buat masa ni, bibik saya ada tuk jaga anak..tp bile dia dah balik ke indon sok...saya pun x sanggup nak tinggalkan ank..saya pun x kuat cam mama...huhuhu...

nitik2 air mata ni baca entry nih...aduhai anak

Erna said...

sedih baca n3 ni..akak dulu tak merasa hantar anak ke pusat asuhan..sebab ada orang datang rumah...lepas tu hantar kat rumah orang sekejap..dia jaga anak kita kita je..bila keje klia..shift..keje gilir jadi tak perlu hantar..salah sorang mesti ada kat rumah..

Faina Arisya said...

alah siannya aqilah.. nak2 pulak dia dah faham makna perpisahan.. kalau Fateh masih tak faham lagi.. makcik tu baik kak.. tak berkira sangat tentang masa..

Delima said...

hannah dh kene tinggal kat neseri gak kak.. tp idak le wat muka kesian.. wekekekeke pasal pagi dia ada belajar (pre school), ptg je dia menyibuk dgn kengkawan dia.. siap ada geng lagi tu.. hahahaha
hope qila ok la yer kene tinggal... elok belajar berdikari.. nti senang mama dgn papa

Haslinda said...

mama aqilah,
I'm ur silent reader.
Bila bca entry ni,mmg nitik ayaq mata.tebyq dlu mgu 1st antaq anak kt umah bbysiter.tiap pg mesti sedih sgt2 time nk antaq.rasa mcm sian sgt nk tgai anak kt org.tp nk buat cemana,demi keselesaan 1family terpaksa jgk la.smpai skrg pun ada lg saki baki sedih2 time pg even anak dah 19bln.
Tp aqilah good girl,cpt ja bekawan.

onnie said...

salam...
nak ikutkan x smpai ht, semua ibu pun x sampai ht nak tgglkan ank2 ngn org lain w/pun cuma time office hour jeee...sy pun penah alaminya,2 mggu ank sy menangis dpn pintu taska...ikutkan ht rs nak usung sekali ke tmpt keje..tp sy cekalkan hati n think +ve...lama kelamaan ank sy dah ok n happy kat situ , bertmbh pengalaman n pengetahuan sedia adanya ....but pengaruh rkn sebaya tu ttp ada, yg x elok tu kita tegur n yg baik, kita bg peneguhan +ve( pujian @ hadiah)....: )

shiemz said...

Mcm tu la perasaan aku bila 1st time hadzeq dok taska mase seusia 2 bln... Dan smp skrg masih berperasaan mcm tu.. Skrg dah 3 tahn anak aku, dah 4x hadzeq bertukar bb sitter. Skali hantar, hadzeq nangis... mama pun mula la sebak... Whatever, Allah dah permudahkan segala urusan aku n hang gak. Ini baru sorang anak kiter. Belum 2,3 org lagi... berganda2 la perasaan mcm tue gamaknya... hehehe... Tapi time tu maybe dah kuat dr skrg... Takpe, semoga aqilah lebey berdikari dok di taska k... Kejap jer sebulan... mama papa gi work ok.. sian atok sakit pinggang.. nie mesti angkara aqilah suka manjat belakang atok nie.. heheheh.... take care

Anonymous said...

tumpang tanya ek...mama aqilah letak aqilah kat taska yg mana satu kat acacia park tu... sy tgh cari taska ni area ctu....