Wednesday, March 17, 2010

Sejuk Hati Mama Nak...

Aqilah... Aqilah... Mama dan papa sayang Aqilah... ummmuah!!....

Mama tak pernah mengharapkan anak mama menjadi yang terbaik dari yang terbaik... tapi cukuplah anak mama menjadi terbaik pada mama dan papa... Orang kata melentur buluh biar dari rebung... tapi biasalah budak-budak... kadang-kadang dia nak.. kadang dia tak nak.. time dia nak... kita try tackle minat dia... lebih-lebih bab keagamaan nih... mama kalau boleh... biar anak mama bijak seiring dengan benda lain... Actually Aqilah pun baru 2 tahun 10 bulan.. orang kata nak mendidik dia sembahyang tuh.. masih terlalu awal... tapi mama cuba ajar dia.. time dia nak... time dia tak nak.. mama takkan paksa... alhamdulillah... Aqilah budak yang bijak... dan sangat bijak... bila kita solat... kadang2 dia kacau... kadang-kadang dia ambik telekung mama.. dia pakai... solat sebelah kita... siap doa-doa lagi tuh... syahdu je tengok anak mama pakai telekung dan berdoa macam nih.. memang rasa touching sangat... tak tahu kenapa... itulah doa mama siang malam untukmu nak.. semoga Aqilah membesar dengan sihat..bijak...pandai.. dan menjadi anak yang soleh...

Alhamdulillah.. Aqilah dah boleh baca doa makan... walaupun tak betul tajwidnya.. tapi alhamdulillah... orang kata... anak yang tidak dihantar ke taska or nursery ni tak pandai nak membaca.. tak pandai nak mengira... tapi alhamdulillah.. belum usia 3 tahun Aqilah dah boleh membilang dan membaca A, B, C.... dan dah boleh baca doa makan.. itu mama dah cukup bersyukur... memang setiap anak tak sama perkembangannya... so... kita cuba pandang dari sudut positif saje... Bulan ni dah janji ngan Aqilah nak belikan dia telekung kecik untuk budak-budak... kesian dia.. dok sarung telekung mama setiap kali nak ikut we all bersolat... kelakar dan comel sangat...

6 comments:

nizza-abira said...

alhamdulillah,
memang comel aqilah ni

betul tu kak, semua ibu bapa mengharapkan yang terbaik utk anak2

nizza doakan moga aqilah menjadi anak yg baik, penghibur hati mama & papa dia tak kira dlm susah atau senang =)

~ ReD ~ said...

alahai...comelnyer..moga aqilah jadi anak yang solehah. aminnn...;)

Diarihatiku1976 said...

ANAK SAUDARA AKU YG BAYA ANAK KO TU PUN SAMA.. DAH TAHU BACA DOA MAKAN, FATEHAH DAN YG PALING BEST SELAWAT SHIFA' TU.. COMEL JER BILA DGR DIA BACA... ANAK SAUDARA AKU TU PUN TAK DUK TASKA GAK.. MAK PAK JE AJO.. NGAN ASTRO AWANI TU YG TOLONG AJO.. AHAHAKSSS

b.O.n.d.a said...

sangat2 cOmellll =)

Mak Su said...

alhamdulillah :)

SURIA AMANDA said...

sebak tgok aqilah..sedangkan budak umur 2 tahun dah pandai..kita2 yang mudah lupa?...