Friday, May 28, 2010

Tertunai Sudah Nak Makan Mee Kari



Alhamdulillah... dua kali sendawa dapat makan mee kari buatan sendiri nih... memang betul-betul puashati.. sangat-sangat puashati.. kerang kasi taruk banyak-banyak.. walaupun masa kopek kerang ni... bebel-bebel dok komplen kerang kecikla apala.. hahahaha.. apapun... dah selamat dimasak.. dan selamat dimakan... walaupun masa masak di tengahari Jumaat yang mulia time Aqilah tengah ngamok-ngamok... nak itu.. nak ini.. biasalah dia... time kita sebok kat dapur... time tu jugaklah dia sebok nak itu ini... betul-betul menduga akal fikiran... kalau ikutkan boleh je nak beli je mee kari ni.. tapi tekak ni nak yang masak sendiri.. hahahaha.. demand terbaik punya....

Ada yang mintak resipi kan....? Tapi rasanya resepinya ala-ala sama je kot dengan resipi mee kari kat memana.... tapi... jangan tidak menghampakan harapan kalian semua.. mama tempekkan jugakla ye... mama tak tiru mana-mana buku... belasah sendiri je... ahaks...

Mee kuning/Bihun (Mama suka bihun... best..)
Taugeh (mama tak suka celur.. suka makan krup krap gitu)
Sawi (Dicelur)
Tauhu (Digoreng jap)
Telur (Direbus)
Limau Kasturi
Daun bawang/Daun sup dimayam halus (Sekadar Hiasan)

Cara memasak kuah Kari
Tumis bawang putih bawah merah dan halia yang dihiris, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih .. agak-agak ajelah... pastu.. masukkan rempah kari yang telah siap dibancuh dengan air masak juga daun kari dalam 3-4 tangkai... kalau rasa nak pedas taruk serbuk cili lebih sikit... tidak lupa juga air asam jawa....dan setelah naik bau...masukkan ayam yang telah dipotong kecik-kecik.... biarkan sekejap untuk matikan air ayam tadi... pastu... masukkan kentang yang dipotong dadu dan juga fish ball.... setelah beberapa minit... masukkan sebiji santan kelapa... kacau-kacau.... masukkan kerang... biarkan seketika sehingga santan masak dan pekat... masukkan garam secukup rasa... dah siap..

Pukul 11 lebih baru boleh update blog memandangkan badan ala-ala tak berapa sihat.. dan dok melayan si Aqilah... papa dia sebok jap gi main ping pong jap nak gi main badminton... alahai.. dia tak tahu gamaknya mama ni dah lemah longlai nih... penat pa turun naik tangga kejar anak... hahahhahaha...

1 comment:

J@J@ / Bini The Rock said...

Kira ok la mama mengidam sesuatu tp nak yg dari air tgn sdri...

ada kwn saya nak yg org lain buat..klu dia kata nak mee kari dr air tgn saya, terpaksa lah saya buatkan..wpon tak sodap!

tp tekak org mengidam ni tak blh nak dijangka...kan??