Thursday, June 10, 2010

1st Pregnant & 2nd Pregnant.....

Mungkin orang lain yang dah ada 2-3 anak... mungkin rasa... alaah biasala tuh.... kan... tapi mama ni ha.. baru je nak rasa... hahahahah.. Orang kata... setiap anak tu pembawakan dia lain-lain.. tak sama... itu adalah perkara yang selalu orang perkatakan... so.. nak tak nak.. kita pun mengakuinyalah jugak... Macam mama sendiri... aduhai... bezanya ibarat langit ngan bumi jugakla...

1st Pregnant

1. Memang tak de mabuk-mabuk
2. Lemah-lemah badan pun tak de
3. Loya-loya tu sekadar time gosok gigi pepagi je
4. Penat-penat tu adalah jugak biasala tu kan...
5. Boleh kerja hari-hari tanpa mc.. hebat bukan?
6. Jarang baring-baring
7. Makan apapun...licin.. selamat..
8. Suka makan benda masam-masam...

Pregnant yang pertama ni.. memang kita boleh fokus lebih kat Aqilah masa dalam perut... time kita nak rehat.. kita boleh rehat sepenuhnya... lepas solat.. anytime leh baca Quran... seingat mama.. masa pregnatnkan Aqilah.. surah nabi Yusof, nabi yunus, surah mariam.. rasanya selama 9 bulan tu... berpuluh-puluh kali habis... sebab banyak masakan...

2nd Pregnant

1. Tekak loya giler.. tapi takla sampai muntah2...
2. Lepas makan je mulut rasa payau... ayyarkk.. cukup tak selesa
3. Kadang2 badan rasa menggigil.. macam orang tak makan
4. Badan ni rasa nak baring je 48 jam...
5. Buat keje sikit penat... cuci berak anak pun boleh berenti sekejap untuk berehat...
6. Dah 3-4 kali mc ... padahal baru 2 bulan lebih....
7. Asyik baring je... sikit-sikit nak baring...
8. Bila nak makan.. nak sangat... tapi bila dapat.. makan sikit pehtu tak habis...
9. Suka gak benda masam-masam.. tapi lebih pada seafood... ketam terutamanya... dah 2 kali makan ketam sejak pregnant nih...

Pregnant yang kedua ni pulak... mama memang tak punya banyak masa untuk fokus kat baby... sebab Aqilah cukup nakal.... dan macam sengaja tarik perhatian kita... baru nak baring... dia dah panggil-panggil dah ajak main ngan dia... kadang-kadang saje buat nakal... keluarkan semua barang mainan dia la... dok main tangga la... macam-macamlah yang akan buat kita tak leh nak rehat-rehat.. ada masa... dalam bilik ni..dah macam tongkang pecah dah... time mama larat mama kemaslah jugak... semak mata tengok... tapi time tak larat... lantak situ la... klu rasa larat kemas.. tak larat biarkan ajela... Memang mencabar sangat-sangat... Pernah sekali... Aqilah campakkan gelas kaca kat hall bawah... berderai satu rumah dengan kaca... aduhai.... sabar ajela banyak-banyak... kadang-kadang dapat gak dia sedas cubitkan kakinya... pastu.. suka campak-campakkan hphone.. tak kiralah hphone mama ke.. papa ke.. atok dia ke... habis berkecai... kalau ikutkan stress memang stress sangat-sangat dengan anak yang nakal ya amat nih... kadang-kadang mama sampai menangis dok asyik mikir kedegilan dan kenakalan Aqilah yang menjadi-jadi nih... tapi tuhla.. orang tua-tua kata.. budak nak beradik memang macam tuh.. memacam ragamnya...

16 comments:

Zaidah said...

sabor ajelah mama aqilah...nanti masuk bulan 4atau 5 dah kurang dah loya2 tu...masa zai preggy kita mesti positive...klu kita teruk tentu ade orang lain yang lebih teruk daripada kita...aqilah nak dapat adik memang dia akan meragam...

nurQaseh said...

x pe...sabar la...mmg gitu perangai org nak beradik...anak saya dulu masa 7 bulan sy dah ter pegnant...mmg kuat dugaan nya..org kata petuanya..kita mandi bersama anak..air mandian dr bdn kita tu biar kena pada anak...nanti dia x meragam la...

.:mUnies:. said...

kate org tua..kalu suke makan masam, makan seafod, tu maknenye anak lelaki..tak tau betul ke x

mummy_ayu said...

samalah ngan ayu 1st pregnant memang senang sgt..tak mabuk..
yg 2nd mabuk teruk sgt...plus ngan Ian lagi..but org kata kalu abg/akak nak dpt adik memang mcm mcm ragam dia...so sabar je
apa pun take care!

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

apa yg akak alami, sama dgn norly alami.
peknen kali ni, xsama dgn 1st peknen dulu.
dan zahra pun asek buat pasal jek, cam nak attention lebih.
sedih sbb norly pun cam xsempat nak baca surah yusuf & maryam cam peknenkan zahra dulu..
agaknya inilah yg org tua2 ckp, setiap anak, lain ragamnya.hehehe
redha jek la...

~ yus ~ said...

hah kak puteri, suka mkn seafood biasa anak lelaki. Yus pun scan baby kali ni, nampaknya boy, mmg suka seafood memanjang.

Bila anak semakin bertambah, masa peknen mmg semakin berat kak...Lagi2 kalau semua masih kecik2, tak berapa nak dengar kata. Yus faham situasi akak tu...take care, moga dah makin dekat nanti, kurang sikit loya2 tu. Tapi yus kali ni, sampai dah masuk 8 bulan pun masih ada loya2..huhu.

QasehAiris said...

bykkan bersabar ye...org preggy x leh tensi2 kan...hihi...sy x de pengalaman 2nd bb lagi tp 1st preggy dulu mmg sgt teruk, smpi terpaksa resign...tp mmg x suke makan masam2 lgsg...sket pun x nak wpon tekak loya, mabuk macam nak pengsan...huhu..mmg serik...hihi

Zura said...

xpelah kak...sabar jelah...dugaan tue..yg penting jgn merungut...

Lin said...

akak,orgtua kata jgn mkn ketam time preggy nanti dia bejalan+belari laju cm ketam.jenuh nk kejar.hehee..mitos je.taktaula betul tak.

cikjue said...

mama aqilah,anak2 kecil akan melalui fasa2 ttentu dlm pembesaran,saya dah mgalaminya...kedua2 anak melalui fasa yg sama,dr kecik ,jadi degil manja...bila masuk 3 thun dia akan brubah sikit perangai...itu memang ketara...

Diana Abd Rahman said...

saba bebanyak ye..qilah tau yang dia akan ada saingan nanti..heheh

Delima said...

kak, tu baru masa peknen.. tunggu la time bila baby dh lahir nanti.. lagi banyakkkkkkkk cabaran dan dugaan....

tak caye? percayalahh.. hahaha silap2 bleh kurus turun 20kg!!!
hahahahhaha....

sabo ye kak...

IDA said...

sabar jela kan kak.mmg 2nd pregnancy ni mencabar jugak bagi saya.ala2 mcm xcukup rehat sbb penat nk melayan lg sorg anak yg aktif..dhle 24jam dgn dia..lagi le saya bertambah stress..hehe.tp layankan aje.kesian nanti dh ade adik..kurang tumpuan pd dia..

rynas said...

kdg2 faktor umur pun penyebab juga badan asyik lemah jer. cam saya masa first pegnen umur wpun dah hujng 20-an tapi maintain jer..bertenaga. tapi masuk kedua umur dah 30-an alahai..kita pun rasa badan cam dah tak kuat. tu yg rasa nak pegnen cepat-cepat ni sebelum mencecah umur yg dah tak leh pegnen.

take care yer..

HasneY said...

Salam Kak Puteri,

Has, ngandung anak sulung lelaki, no. 2 dan 3 girl. Semuanya sama jerk, suka mkn msm2, jerk..loya teruk takder sgt pun, biasa2 jerk..sampaikan ngandung anak sulung lagi lar...takder rasa apa2perubahan pun,..bila chek dah 11 weeks dah.Alhamdulillah semuanya ok...bersalin pun ok, tp biasalah anak pertama...susah sikit jerk..

ann @ hatiberbunga said...

hehe.. saya, dua2 anak mmg mabuk tahap gaban.. muntah, toksah cakap la. berlanjutan smpai 6 bln. mmg menguji kesabaran.

tapi.. bila dah start rasa baby nguit2 & wat ombak dlm perut, apatah lg bila bb dah depan mata, otomatik terus sgl kesakitan hilang. hehe...

sabar ek.. x lama je lagi.. :D

tapi part seafood org kata bb boy tu, pada ann, mmg xleh pakai. sbb masa preggy kan bb girl ann, ann yg duk hadap je ikan. tp kuar girl gak! hehehe..

nway, still doakan moga2 akak kembali sihat... kuatkan diri utk aqilah n juga baby.. ;)