Wednesday, June 02, 2010

Klinik Private Atau Klinik Government????

Ikut perkiraan manual mama... kandungan baru nak masuk 9 minggu... ingat this week nak gi scan and chek up sekali... Masa Aqilah dulu.. mama memang check up dekat klinik kerajaan sepenuhnya... sampai bersalin kat HUKM... Dan kali ni.. mama adalah terniat nak check up kat klinik private... kat klinik kerajaan ni.. nak kena tunggu lama... itu yang mama tak lalu tuh... masa anak pertama dulu.. gagah-gagahkan jugaklah... Anak kedua ni macam teringin nak check up kat klinik private... Yerlah dengan mama yang berulang jauh ni... pepagi dah keluar rumah.. pastu.. nak gi terpacak kat klinik lagi... mahu pukul 10 ke 11 baru setle... dengan papa yang confirm tak boleh nak temankan mama ke klinik macam dulu-dulu lagi... kalau klinik private... sekurang-kurangnya anytime kita boleh gi check up... sabtu ahad pun boleh... Tapi ada yang kata klinik private ni... check up dia tak detail... betul ke...?? mama tak de pengalaman... ada yang kata.. klinik kerajaan lagi bagus... mana satu betul mama tak tahu.. minta pendapat sesapa yang arif.... kalau duduk Nilai... klinik mana paling bagus....??? dan paling senang pegi... charge pun... tak mahal sangat.. kalau private... mintak pendapat sesapa yang arif....

23 comments:

Am said...

saya check dua2 skali...memula mmg niat nk cek kat private je sbb malas nk tunggu lama tp ada kes kawan saya klinik lupa nk bg cucuk kancing gigi (TTT kalo xsalah)...so malas nk amik risk, pg la bertungku tangga kat klinik gomen...mgu lepas trus kena cucuk kancing gg dos ke-2..tp saya akan followed by scan kat klinik private...saje nk buat album bb :D (ngade,kan)

kirana said...

klinik private yg best selalunya ramaaaaaaaaiiii org kak...
buat appointment pon still kena tunggu berejam
..ana dulu gi annur bangi..mmg ramai lah ..tp doktornya best

yg kedua checkup kat columbia..sama gak ramainya..pastu tfer kpj..pon sama...letih nunggu

Anonymous said...

Kak..kalau akak nk pegi private, kat senawang ada klinik yg best..Dr.Sukilmi..sy tau pun sebab baca kat blog viruspadu(thanks to v.p.)Dr tu punya explain sgt detail n sy sgt puas hati..akak bleh check kt blog dia http://drsukhilmi.blogspot.com/.-jaja-

HasneY said...

Salam Kak Puteri,

Has dah tiga orang ank, pengalaman mengandungkan anak pertama memberi pengajaran. So, anak ke dua dan ketiga, masa kandungan dah masuk 4 ke 5 bulan baru has buat pemeriksaan di klinik kerajaan, sebab tak larat..asyik nk kena gi klinikjerkkan...So, ms awal kandungan tu better pergi klinik swasta jerk..tak kisahlah nk pergi hr cuti pun okjerk..then mkn dan ikut apa suggestion doktor.

So, bulan ke 4 dan 5 and onwards baru ke kerajaan, buat buku merah. So, time ni takder la lama sgt nk berulang..tambah kalo masuk usia kandungan 7-9 bln..nk kena checkup 2 minggu sekali kan?..it's my experience laa. Kalau tak der apa2 komplikasi, ok jerk kat klinik swasta dulu, then baru susuli kt krjn..

Nini said...

Salam kak..
Saya ni silent reader kt blog akak. tgh pregnant gak. skrg wat check up kt KK Nilai. sekarang ni boleh g petang. cepat sket. selalunya sy register kul 2, kul 3 dh settle.

Awal kandungan, sy g check up kt private dulu. dh masuk 5 bln baru g KK. kalau kita dh wat check up awal kt private & ada rekod, misi2 tu x ler bising

Lelord said...

dulu g private..Klinik Kita kat wangsa maju. Service mmg baik..smpai hubby yg jarang2 teman pun kagum ngan doktor laki tu. mmg detail.
Pastu bler dh bulan2 akhir tu wat check up kat mahkota medical centre..doktor laki gak n byk pengalaman. Heheheh sy suke ngan doktor laki

silent reader said...

salam...
saya silent reader gak...

kalau ada klinik panel, buat je kat sana... saya mengandungkan 2nd baby, buat kat panel smpi 8 bulan.. and then doc klinik tu akan buat surat refer ke hospital... kalau dpt nom panjang, balik ofis dulu buat keja and then baru pi balik klinik.. yang saya punya panel ni, dia mmg checked detail.. setiap kali pegi, scan perut.. 5 bulan dah tau baby apa.. cuma akak kena bwk buku merah tu sbb diaorg nk tgk history akak masa pregnantkan aqilah.. kancing gigi kalau dah buat masa 1st pregnant, 2nd time x payah dah.. tapi agak mahal jgk kalau swasta ni sbb saya panel had skali rawatan RM 45, kalau lebih tambah sendiri... kdg2 tu sampai kena bayar RM 90 plak tambah.. (sbb makin besar kandungan, makin mahal la bayaran utk scan)...

lagipun, swasta ni bg servis ikut bayaran yg diaorg dpt... kalau kerajaan ni, kdg2 tu nurse buat muka plak bila kita tnya.. tension bab tu la..

iswatie "colours of life" said...

1st n 2nd pregnancy..checkup kat kat klinik kerajaan.....lambat tunggu but diaorg check details such as hb n kencing. but x la scan perut n bb kan.

kalu kat private mcm sy skrg ambik kat kpj...mak aiii q pun panjang nak jumpa gynae...but everytime checktime check ...kena urine test n gynae akan scan....based on scan dia kat a ok...so nothing to be worried..by suggestion....

mula2 pi private dulu..then dah 5-6 bulan br pi buat buku merah tuh.....diaorg x marah aiii..just kat buku dia tulis late booking...

puterikurekure said...

saya check 2-2 skali mama. suka dgr banyak2 pendapat ni. kita boleh timbang tara.

tapi beranak nanti, saya pi gomen je kot. macam khalish dulu gak. sebab sini takde private hospital. nal2 saya ada history diabetes dan high bp. apa2 pon diorang tolak gomen jugak nanti.

Anonymous said...

saya check up kat kpj seremban dgn Dr Kala. Charge dia RM60. Kalau campur ubat biasanya x sampai seratus pon. Sabtu ahad pon boleh pegi check up.
Dr Kala tu pompuan in case segan dgn Dr lelaki.

Sari said...

klau ksari, private ler jwbnya sbb xperiance kat gomen xbeshh tapi trpulang la pd kemampuan memasing..kelengkapan mgkin xjauh beza tapi servis mmg kita akan compare..

Pnut said...

mama, saya dulu anak pertama, mula-mula check up kat klinik private, then ada problem darah tinggi, so kena refer kat hospital gomen, HUKM,

pandangan saya, kalau kandungan tader masalah ok je pegi klinik private, tp kalau bermasalah macam saya, dua-dua anak dilahirkan prem, better standby pegi hospital gomen je... hoapital gomen skrng dah canggih... semua online, dan ward pun ok... kalau hospital putrajaya boleh pilih nak service full payment, means dilayan dan rawatan berbayar, macam kat swasta...

sz | m.a.s.s said...

sy skrg pregnant #3...dr #1, #2 ada pasang niat gak nak p checkup kat klinik gomen tp bila tgk ramai org je sy balik..kuikuikui..maka tak penah lah checkup lg kat klinik gomen...sebenarnya kt klinik swasta pun ramai orang gak tp sbb flexi hours kot...tu yg tak serentak dtg ramai sgt...tunggu tetap tungguuu queue blh tahan panjang gak...charge ikut spitl/klinik...average 90-100...

Tie, JB said...

Dua2 ok tapi dari pengalaman, Hospital Swasta adalah terbaik.
Saya takut nak bersalin hospital kerajaan. bila disahkan mengandung jer saya memang asingkan siap2 duit untuk rawatan bulanan dan bersalin. Bersalin bukan setahun seorang paling ramaipun 3 atau 4 org jer. Penat kerja, semua ini utk diri kita.

alfa juliet said...

saya first mcm mana gomen..kedua private...private emmang tak detail berbanding gov..tapi still ok..sbb doctor yg rawat kita...ntah lah..sy suka private lagi kut..hehe

rynas said...

salam. dua-dua pg check kat private. sebabnya cepat, mudah dah senang. bila-bila masa nak pergi pun ok..selalunya pergi malam jer tak ramai orang. check pun ok details..yg penting ada buku merah..dan doc rekodkan semua dalam tu.senang kalau apa-apa nak tranfer kerajaan ke kan

antalya said...

better akak pi check up kat klinik komuniti tanglin.kat tasik perdana tu.dekat je ngan opis.sy aritu ms peknen check up kat situ la.xpenah pon husband temankan.coz pegi time keje

Angah said...

Angah memula kat private gak. lepas 16 minggu buat buku merah kat gomen, dia tulis late booking je. Pegi sebelah petang ok juga. biasanya 1 jam dah setel.

imz said...

im dulu masa adam check private...smlm g buka buku merah kt klinik desa ..dekat dgn umah je....dulu masa anak first mmg nk checkup gomen...tp kena g 2 tempat..lepas g klinik desa kena g plak klinik kesihatan dia kt tempat lain..sb desa tak de doktor...malas la..nk g kena cuti..tp smlm gbuka buku..dh lain dh klinik desa situ...doktor pun dh ada..alat scan pon ada...complete dh ada...so checkup situ je terus lepas ni...lagipun free..hehehee

Yu'xan Lee said...

Saya start 3 week sampe bersalin sumer wat kat SJMC, mmg puas hati sgt, yer la anak sulung kan...

Sllu bacer blog akak, nak follow la..Jom singgah blog sayer kak, ader gak jual baju2 baby, ala kecil-kecilan jer....hehehe

ppb_ppkp said...

mama...imah scan dekat private..due 01.02.2011
dekat gomen 20.01.2011.. xtaw mana satu..mama bila due???
imah dah bukak kad kat gomen. klinik kesihatan.

Mak Su said...

tahniah, saya doakan yang baik2 buat mama..... nak kasik idea pun susah, sbb daerah lain ;)

dua2 pun ok, but kena pilih betul2 ler which clinic

CkYnHaShiM said...

emm..kite g klinik goment je la..mase awal2 ni je g klinik swasta.pastu wat kad merah tu g goment je la..kite nasib baik x penah tunggu sampai berejam lame pasai apoiment slalu pagi kol 8,so pepagi klinik lom bkk dh sampai..then cepat la siapnye...

tp kalu ade panel ok la..cam kite x de panel tu yg payah tu..