Monday, June 07, 2010

Tak Lalu Minum Susu...



Dulu masa pregnantkan Aqilah dulu... papa belikan mama susu Anmum... itu pun asyik culas gak nak minum... tapi stil leh lalu gak kat tekak nih... kali ni... dah cakap awal-awal ngan papa.. minta ampun ler banyak-banyak.. usahkan nak minum... tengok tin susu anmum tu pun.. mama rasa loya... susu yang boleh lalu kat tekak ni.. Dutch Lady Chocolate.. itu je yang leh minum... sesapa tahu.. vitamin susu kotak dengan vitamin susu Anmum sama tak...? huuhuhu... Dutch Lady Chocolate ni memang beli satu paket (6 kotak) setiap minggu... letak dalam freezer.. minum sejuk-sejuk... sedap...

14 comments:

Angah said...

Basically vitamins dan mineral dlm semua susu sama cuma Kalau ANMUM tu ada la tambahan sesuaiutk pregnant lady.

Angah pun tak minum susu sangat pregnant kali ni. Tak tahan bau muak susu tu..

Zaidah said...

masa zai preggykan firas pun tak bleh minum anmum...zai minum dutch lady jugak...may be same kot nutritionnyer cuma klu rase coklat ade kandungan gula skit...

~ yus ~ said...

Takpe kak. Yang penting ada gak minum susu tu. Mungkin sebab akak tak biasa minum susu sangat kot. Kalau yus tak peknen pun suka susu...especially fresh milk.

Aleeya said...

kak, yaya dulu pun masa peknen takleh hadap susu ni nak muntah, anmum tu perisa coklat je lepassss

yantz-yeem said...

kak..nnti saya nk jmpe akak...hehe..minum susu elok tuk kandungan

CkYnHaShiM said...

haha..kite pun ade miss gak minum anmum tu..tp same gak ade minum dutch lady ni gak..tp rase stoberi..baik tuk bb gak..

QasehAiris said...

i pun minum susu Anmum coklat je yg blh lalu tekak nih...x kisah la susu ape pun, yg penting susu jgk kan...maybe bl dah besar sket br lalu nak minum susu Anmum...try la...insyaAllah...

Anonymous said...

x pernah nak minum susu masa pragnent,tapi everything ok,susu soya pun ok gak...

Lin said...

sya pernah cek dengan doc, utk ibu mengandung kena minum susu yg dikhaskan utk preggy mom since kandungan kalsium tinggi dr susu biasa. kalsium diperlukan for both mom and baby.hrp membantu k.

ppb_ppkp said...

mama..imah hanya leh minum anmum coklat...gagah jugak...kalo soya fresh alhamdulillah bleh minum.
lani dok selang2 dengan bliss and HL.
mama..bila due???

Oyis said...

saya masa peknen langsung x leh minum susu lembu. last2 minum susu soya je la buat pengganti huhu

Naza said...

susu baik utk kalsium. esp ibu yg mgandung mmg kena minum susu stp hari utk ptumbuhan tulang bb.sukatan minum pun kena 2 x ganda. dulu my wife masa preggy minum anmum.now kami sekeluarga amalkn minum colostrum alphalipid.membekalkn sehari 1000mg kalsium.

Afne said...

afne pn jarang2 mnm susu masa both pregnancies. susu tu pun kita consume snn nk kalsium kan so gantikan dgn keju ke..

Tie, JB said...

Amalkan makan buah betik untuk mata anak, anggur hijau untuk otak, soya untuk kulit. Insya'Allah, kita berusaha Allah yang menentukan.
Bila bercakap dengan suami, rendahkan suara, masa nak bersalin minta ampun mcm kita nak pi dari dunia ini. Insya'Allah semoga semuanya dipermudahkan.Saya bercakap dr pengalaman..untuk share dengan kaum ibu.