Thursday, July 22, 2010

Aktiviti Petang-Petang...

Sejak dok Acacia Park ni... balik kerja selalu standardla.. sampai betul-betul depan pagar 5.45 petang, itu kira bawak keta ala-ala tak laju la... kalau tetiba angin papa nak bawak keta laju-laju.. bolehla sampai depan pagar 5.30... tengok nasib-nasib.. dan tengok angin memasing... Selalu sampai umah.. Aqilah dah tunggu kat muka pintu dah... dok pegang gril.. sambil jerit-jerit... mama... papa... soklan pertama dia... mama.. beli apa kat Qilah...??? papa beli mainan ke papa??? ha tuh soklan wajiblah tuh... pepandailah nak bersilat klu tak beli apa-apa tuh... Selalu lepas borak-borak jap.. mama naik atas solat.. sebab kat ofis mang tak sempat nak solat asar... then.. turun buat minum petang untuk papa... kadang-kadang belum sempat papa habis minum.. Aqilah dah tarik tangan papa ajak main kat luar... dia kata kawan-kawan dia dah tunggu... padahal kadang-kadang sorang budak pun tak de kat luar tu... yerlah.. masing-masing pun baru sampai umah kan...

Selalu cam ni lah pemandangan tiap-tiap petang kat depan rumah, ayah-ayah semua berkumpul je... tak tahulah depa ni borak hal apa... macam menarik sesangat... mula-mula tak ramai... lama-lama... nak dekat 10 orang berkumpul... anak-anak dok berkumpul jugak.. main basikal lah... main bola lah... paling kuat menjerit... suara Aqilah lah... hahahaha... dok terkejar sana terkejar sini... Tapi sebenarnya ada baiknya jugak berkumpul macam ni petang-petang... untuk mengeratkan silaturahim sesama jiran... huhuhu.. lelaki bolehlah kot... perempuan-perempuan susah sikit... banyak keje kat umah nak buat... time anak main kat luar ni lah peluang nak bersilat kat dapur... nak buat itu ini... Dalam gambar kat atas tu tak ramai tu... bila makin petang.. makin ramai.. makin ramai... budak-budak pun sama... Aqilah dah dekat maghrib pun tak nak masuk rumah... selalu papa angkat dukung je dia masuk umah... menangis cam apa la dia... huhuhu....


Ha tu... sambil tengok anak-anak main... sambil borak... cam best je topik diorang tuh.. hari-hari tak habis-habis gamaknye... Tapi alhamdulillah jiran-jiran kat Jalan 13 nih... memang mama puji lah... semua join Rukun Tetangga... apa-apa aktiviti semua diorang join... semangat kejiranan menebal dalam diri masing-masing... orang kata tak de lah buat hal sendiri je... tak de lah dengan dunia sendiri je... sebab kita hidup dalam masyarakat... kadang-kadang mama sendiri rasa tak puashati bila papa asyik bertugas malam... tapi kita jangan fikirkan kepentingan diri kita sendiri.. kita kena fikirkan kepentingan orang lain jugak... kerjasama itu paling penting... bukan saja suami-suami.. tapi isteri-isteri jugak... Mama tahu ramai penghuni Acacia Park yang isteri-isteri ada blog kan... mama harap... berilah sokongan pada suami-suami untuk menyertai aktiviti/program rukun tetangga taman kita... bukan untuk orang lain... tapi untuk keamanan kita semua jugak... korbankan sedikit masa bersama suami untuk sesuatu yang mulia... tapi mama tahu.. ramai isteri-isteri yang beri sokongan.. cuma masih ada jugak yang belum sedar... bila kita bersatu kita akan lebih teguh... Mama kadang-kadang kesian jugaklah.. mama selalu tengok jadual bertugas RT ni... kadang-kadang orang yang sama jugak.. nama yang sama... walaupun sekarang dah makin ramai penghuni... dan makin ramai yang bertugas... tapi biar lagi ramai.. sekurang-kurangnya giliran suami-suami kita.. taklah selalu... paling-paling tak pun sebulan sekali... atau sebulan dua kali... takkanlah sekali pun tak boleh bertugas kan.... Huhuhu.. dah jadi entry Rukun Tetangga Acacia Park pulak dah... Harap kita sama-sama dapat iktibar...

2 comments:

kirana said...

awalnya kak sampai rumah
saya 530 baru nak kuar opis
sampai umah ada masa 5-10 min nak lepak luar..pastu dah maghrib huhuhuhu

kat taman saya tak nampak pon nk kumpul2 borak gitu huhuhu..masing2 smpai umah masuk umah

Rizziela said...

Bestnya kalau dapat jiran2 macam ni.

Kat taman saya kalau balik rumah..masuk ajer gate..alarm kereta. masuk rumah ..kunci pintu

Tak nampaklah orang nak melepak2 kat luar macam tu..yerlah ..sapa suruh dok kawasan cina kan? padan muka saya