Thursday, October 07, 2010

Suami Buat Kerja Rumah...???

Pagi tadi ada sesapa dengan Hot FM tak... pasal topic Suami Buat Kerja Rumah...??? Ada seorang pemanggil ni.. tak silap nama Sharifah... perbualan dia lebih kurang macam ni lah... mama pun dah tak ingatlah ayat yang betul-betul diorang bualkan.. tapi lebih kurang macam nilah...

Sharifah : Saya memang dari kecil sampai dewasa memang ada maid... tapi bila berkahwin suami saya tak nak pakai maid, saya ni memang malas... saya cuma rajin masak je.. kemas semua suami saya buat... bangun malam buat susu anak pun suami saya... anak saya pun dia yang jaga semua.. saya tak buat apa pun.. sebab saya ni memang malas...

Fara Fauzana : hish..hish.. biar betul ni..

Sharifah : Betul Fara.. kalu fara tak percaya marilah datang rumah saya tengok sendiri...

Fara : Hahaha... klu saya datang rumah awak jadi lain pulak nanti...

AG : Daripada fara datang je rumah awak... baik dia jadi madu awak terus.. baru tahu betul ke tak suami awak buat semua kerja rumah...

Hahahaha.. masa ni mama dah tak tahan gelak sorang-sorang dalam keta... memanglah beruntung si isteri yang dapat suami macam ni... tapi dari pihak suami... beruntungkah dia dapat isteri yang macam tuh...??? Tapi tak dinafikan ada suami yang dengan rela hati suka buat kerja-kerja rumah nih... dia rasa puashati bila dapat tolong si isteri... Tapi bagi diri mama sendiri... papa bukanlah jenis yang suka nak tolong buat kerja rumah nih... KECUALI... DISURUH... hahahaha... betul.. ikhlas cakap nih... Mungkin suami orang lain.. ringan tulang capai mainan anak yang bersepah kat hall masuk dalam bakul... dan sekaligus capai penyapu.. sapu sampah... papa Aqilah.. selagi tak disuruh.. sampai penuh satu hall dengan mainan Aqilah pun dia tak heran... kadangkala.. terbaring atas mainan Aqilah pun masih lagi dia buat tak reti... dulu-dulu mama bebelkan jugak.. sekarang ni dah malas nak bebel dah... kita bebel.. nanti kita sakit hati.. so.. dendiam sudah... rasa kita larat buat.. kita buat.. tak larat.. lantak situ.. habis citer... hahahaha... Mama pun bukanlah jenis rajin sangat nak mengemas 24 hours ni.. yerlah anak tengah menakal macam tu.. semua benda dia nak explore nak main.. nak cuba... kita kemas.. dia sepahkan... kita kemas dia sepahkan.. daripada dok buat kerja tak berhasil.. lebih baik biarkan ajelah... mungkin tetamu yang datang pun faham kot...

Apapun... agak bertuah jugaklah... bila disuruh tu... dia buat.. cuma perlu disuruh.. perlu di arah... huhuhu..dah kutuk sikit.. mama puji sikitla ye... gegegge.... So suami u all macamana...???

9 comments:

BIONIC WOMEN said...

suami saya xder la rjin sangat, tapi bolehlah setakat basuh pinggan, lipat kain...memang kerja mop2, basuh tandas kerja dia..tapi bukan tiap2 hari, time dia rajin, memang rajin sangat..saya boleh senyum puas hati, time dia malas dia x buat...tapi alhamdulillah..bersyukur apa yg ada

ana-kirana said...

sama la kak...asben sy jenis kena bg alarm gak..dia mcm tak reti nak buat sdiri..yg dia reti tak yah suruh2..buang sampah..yg lain kena peringat...

kalau sy merajuk ke ..baru dia kalut reti buat tanpa disuruh hehehe..

kira ok la derang mau buat gak..ada laki ego taknak tolong lgsg..

SuriYati said...

hehe...sama je dgn kite...senasib je...kite pn malas nk ckp byk kalau selagi terdaya buat je...kalau tk larat biar situ...sbb byk2 suruh suami takut nanti dikata memerintah plak betul tak mama agilah...

Am said...

hehe... kire bleh membantu tu ok la... sama2 keje, sama2 penat... so sama2 jugak buat keje rumah, ok la kan... skrg ni bkn mcm dulu dah...wife kat umah jg anak, husband jek jadi breadwinner... so balik mmg la rehat jer... hal2 umah dah x amik tau...

komen fr my auntie, 'lelaki sekarang dah berubah, nk tolong2 buat keje umah n lebih memahami berbanding lelaki zaman dulu2' tu komen dia la...

~ yus ~ said...

hehe..samalah kak puteri, husband yus pun tunggu di suruh. Cuma dia kalaau weekend rajin ke dapur, dan dia sendiri akan cakap, hari ni abang nak masak ini atau itu. Time tu jangan kacau dia, sebab kalau kacau dia bising. Tapi segala perkakas dia guna tak kemas pun, kita juga yang kemaskan, dia masak n hidang jer..hehe. Lagipun yus housewife, tak kan nak suruh dia macam2 kan, dah penat seharian dia bekerja, cuma kerja surirumah ni kadang2 lagi memenatkan, mana taknya mengadap itu jer 24 jam..huhu.

..nOj.. said...

hehehe somi sy kalo suruh mmg mati la dia tak buat. dia pesen kalo dia rase nk buat, dia buat. kalo suruh2 ni mcm memerintah, so dia tak suka.

ala kak, seme org paham kalo ade anak kecik camne keadaan umh. tak kisah la sepah2 sket tu

antalya said...

kelako je bila akak ckp hubby leh tak kisah dok baring ats mainan ank hehehe..emm my hubby ikut mood jgk la.tp so far alhamdulilah dia ringan tulang.kekadang tu bini yg kena bebel sbb malas ekekekeke.

Chik Na said...

Chik Na rasa para suami zaman sekarang kira rajin la jugak menolong isteri..tak macam dulu dulu rasanya..kerja rumah selalunya hanya isteri yg bereskan ;-)

ibuafiqahhuzaifah said...

sama la kita kak..
kena alarm selalu gak..
kadang2 dia cakap kita xpandai kemas..walhal bukan xkemas..lepas kemas anak sepahkan semula..xlarat nak kemas semula dah...
abih,keje lain nak kena settle gak...
kalu dibuat tuh syukur Alhamdulillah la..ringan skit beban niey...