Monday, December 27, 2010

Detik-Detik Kelahiran Aqil Naufal

Bismillahirramanirrahim...
Mama tahu... ramai yang tertunggu cerita yang orang kata penuh debar bagi seorang bakal-bakal ibu.. tak kira yang pertama bergelar ibu.. atau pun untuk kali kedua..ketiga dan keempat bergelar ibu... setiap kali menunggu detik kelahiran bayi yang dikandung... mesti tak lepas dari rasa debar yang teramat sangat.. mana ada orang tak takut beranak kan.??? ada???? hahahaha... sebut beranak mesti kecut perut kan... mama pun gitu... bila dah kandungan dan cecah ke 36 weeks.. dah start fikir memacam.. tidur malam pun memang tak lena dah saat-saat tuh...

Sabtu (18 Disember 2010) - 8 pagi

Bangun tidur lewat sikitkan.. sebab hari Sabtu.. cuti... papa macam biasa gi kerja... Aqilah pun bangun agak lewat... pukul 8 tu dia masih belum bangun... Mama ingat nak turun bawah cari sarapan.. tapi rasa nak membuang... so... ke tandas dululah... oklah...setle seme... saje bukak pc... ingat nak update blog... tapi rasa cam sakit perut plak... sakit perut macam nak period tuh... tapi tak perla... sebab sabtu lepas pun masa nak balik kg tu...ada rasa sakit tapi lepas sejam dua.. hilang gitu je... konon ingat hilangla kan... tapi dalam kul 10... sakit tu macam makin kerap... mama pun tengok jam n tengok berapa minit sakit datang... oh.. confirm 10 minit sekali... ha sudah... sakit nak beranak ke aku ni? tanya diri sendiri... hish.. biar betul ni... cepat-cepat gi kemas untuk double check barang-barang nak bawak pi sepital... ok... setle seme... terus letak tepi tangga tepi bilik... senang nanti angkat je... call papa.. suruh balik... terkejut kawan tuh... dia kata sakit dah ke apa.... dah sakit sesikit kata kat dia.. tapi baliklah standby... Oh sakitnya takla sakit sangat masa ni... sebab mama sempat berchating ngan calun besan SHIEM cite pasal sakit nih... shiem leh kata... klu ko leh chating ni maksudnya bukan sakit nak beranak la tuh... hahahah. boleh dia kata gitu... tapi masa tu memang cam sakit nak period tu je.. cam sakit senggugut so leh tahan la... dlm kul 11 papa sampai... masa ni mama dan standby semua dah... tapi cam nak ke toilet... so gi toilet buang air.... tengok-tengok ada tanda darah dah... ha... CONFIRM!!... memang tanda nak bersalin... tapi bila tengok darah tuh... teringat orang kata... kalau turun darah.. bermakna kembar darah... memang sakit giler dari turun air ketuban tu kira kembar air... masa Aqilah dulu mama turun air ketuban.... so kembar air.. itupun dah tak tahan.. camana nak hadapi yang kali nih.... ya Allah masa tu... dok ngeletar kepala lutut dah... doa bebanyak moga dipermudahkan segalanya.... dalam keta... memang dok baca doa jekla tak habis-habis... 

12.00 tengahari

Sampai Hospital Serdang... terus ke Dewan Bersalin... lagi kecut perut... tapi dalam hati dok kata.. belasah jekla... nak tak nak.. ko kena hadapi jugak... so masuk dalam wad pemeriksaan... huhuhuhu ada wad cam ni rupanya.... dah dok dengar... sana aduh... sini aduh... ha sudah.... tatooooooooottnyee... memang takut giler ler... kat sini je mama kena tunggu nak dekat 1 jam... untuk cek bukaan... hampeh punya lama weeeh... masa Aqilah dulu kat HUKM... masuk tak sampai 10 minit doktor datang cek bukaan... ini 1 jam... huhuuhu.... masa tu memang dah makin sakit sangat dah... bangun salah baring salah... duduk salah... kerut-kerut dah muka tahan sakit... sakit gilerr dah masa ni.... pastu misi datang mama siap cakap, misi mana doktor.. akak dah tak tahan dah ni... hahahaha... kejap kak.. akak anak ke berapa ni kak...? anak kedua... jap ye kak... hish berapa kali kejap ni.. nampak doktor... ha lega sikit.. mai cepat la doktor oi... doktor cek-cek... hish kak... dah 9 cm dah ni kak... kejap ye saya pecahkan air ketuban.... ha sudah.. tambah sakit plak ke apa ni... semua penuh debar... Ok... akak masuk labour room ye kak... nurse bitau husband akak ni... tunggu depan wife dia nak hantar labour room...

 1.10 tengahari

Masa ni dah kat labour room... sakit dia mak datuk eh... masa Aqilah dulu leh tahan lagi... ni memang tak boleh tahan... orang ni datang orang tu datang... tak tahu la sapa... mama dok layan sakit constraction je... fuuuhhh... memang betullah... turun tanda darah ni berganda-ganda sakit dia... dari turun air... memang mama akui fakta ini!!!  Memang betul!!... masa ni doktor dah suruh push... waaahh... doktor dok puji pandai-pandai mama push... tapi baby tak keluar-keluar... hahahaha... haru-haru... doktor cek tengok-tengok baby masuh kat atas.. belum turun ke bawah... jenuh mama teran.. mana nak keluar klu baby dok kat atas lagi.... dia kata.. tengok gayanya baby tinggi sangat... kalau kita nak bantu pun contoh vakum atau forsep.. sure tak sampai jugak... papa kata... saya tak nak benda lain jadi... sebab dah ada pengalaman anak pertama doktor lambat buat keputusan... nyaris baby lemas... doktor tu kata... tapi baby encik ni heart bit dia masih cantik.... tapi yerlah takkan nak tunggu heart bit drop baru nak buat keputusan... mama kata... doktor c-ser ajelah... saya tak kisah... janji semua selamat... senang hati... doktor kata... oklah.... ready for c-ser.... dalam hati... yahooo.... jap gi aku tak yah nak rasa sakit contraction yang sakit cam apa nih.... betul memang dalam hati mama ada cakap gitu... tapi tak de lah bersorak yahoo gitu kat labour room kan... cuma dalam hati tu cam ada bunga-bunga lega la.... 

2.00 petang

Dah kat Operation room... sakit kontraksi masih ada weeehh.... bila doktor ni nak kasi epidural ni...?? cepatlah... boleh gitu walupun dah tahu orang kata injection for epidural... sakit ya amat... masa ni dalam hati cuma ingat nak hilangkan aje sakit kontraksi ni..  malas nak fikir sakit injection epidural tu camner.... lantak situla... jap-jap... sorang doktor cina datang... ok puan... bangun... bongkok sikit ye... adala misi situ bantu... wah sakit kontraksi datang... sempat mama kata.. jap ye doktor.. jap.... hahahahah... pehtu.. doktor tu kata.. ok puan.. tahan sikit ye... rasa la sikit cam kena gigit semut api tuh... ok.. dah puan... puan boleh baring... eh.. dah ke doktor? tapi masa tu dalam hati je... sebab malas nak cakap... nanti doktor tu kata mama berlagak pulak... hahahahha.. tapi betul ... memang tak sakit... mungkin rezeki mama kat injection epidural je kot... hahaha jadilah... kan... pas gitu gini.... terus kebas dari pinggang ke bawah... tak rasa apa dah... rasa diorang pegang-pegang gitu je kat perut kita.... dengar la doktor dok borak itu ini...itu ini... mama cuma mengucap jekla masa ni... doa minta2 semua selamat.. tu je.. dok diam je... misi n doktor ada la dok tanya itu ini.. jawab sekadar perlu jekla... pastu dengar doktor kata... puan... saya nak tarik baby keluar ni... ready for time.. ha masa ni gegar sikitla perut mama dia tarik baby keluarkan... tepat pukul 2.31 petang... sempat mama tanya.. baby dah keluar ye doktor..? dia kata.. dah puan... nurse tengah bersihkan... tetiba terus dengar baby menangis jerit-jerit seme... masa ni memang touching giler la... memang rasa nak meraung je... lagi nak meraung... bila nurse bawak baby kat muka kita... dan tanya.. boy or girl puan...??? hahahaha... terus nampak pistol dia.... sempat cium baby walupun rasa nak meraung time tuh... huhuuhu.... Yerlah masa Aqilah dulu bius penuh.. tak sempat rasa detik-detik cenggini kan...

Dalam pukul 5.30.. baru mama ditolak ke  wad.. mula-mula memang diorang tolak ke 3rd class.... aduhai... 2nd class dah penuh.... tapi papa mintak 1st class... senang ada orang jaga... yerlah takkan nak harap nurse 24 hours kan... bersalin normal bolehla... bersalin c-ser memang kena harap orang... nak susukan baby ke apa ke... so... mama bermalam di wad 8B tak silap... selama 4 hari 3 malam... alhamdulillah... semua ok-ok ajelah.. nurse and doktor sangat-sangat baik.... dan sangat-sangat mengambil berat.... terima kasih untuk staf O&G Hospital Serdang....terutama nurse di wad 8B.. 

Oklah... tuh jekla kot pengalaman mama melahirkan AQIL NAUFAL - bermaksud YANG BIJAKSANA DAN PEMURAH... Harapan mama... Aqil Naufal membesar dengan sihat dan bijak... dan seiring dengan nama yang di bawanya insyaallah.... Sekarang mama bukanlah lagi cuma mama pada Aqilah Najla... tapi mama pada anak-anak mama... Aqilah Najla dan Aqil Naufal.... terima kasih tuhan kerana memberikan kesempatan untuk mama menjadi ibu pada permata -permata hati mama ini.... 

Sekian.

Catatan From:

Mama Aqilah Najla & Aqil Naufal









23 comments:

~ yus ~ said...

Tahniah Kak puteri. Sakit tak masa dia nak pecahkan air ketuban tu. Yus tak suka sebab dia jolok2 nak pecakkan ketuban tu kan..huhu

ciK mOt ©™ said...

perghh...sangat mendebarkan kak...tapi bukan rezeki akak nak salin normal..takpe, cuba no 3...baru thril kak rasa salin normal...sangat²²² sakit ye...

cam saya jugak ar...salin dak irfan ni kembar darah...rasa cam nak menjerit jek bila contraction itu datang...huwaa...

pepun itu satu pengalaman kan...buh ar gambar aqil naufal...

imz said...

ni yang membuatkan imz lagi berdebar..huhu...

Sue*SuriYati said...

Tahniah kak...semoga Aqil Naufal menjadi anak yang soleh...

pasal kembar darah...tu baru tau bila baca entry akak nie...patut la masa saya salin kan ank kedua sakit nya lain macam...kembar darah rupa nya...

risanur said...

alhamdulilah...tahniah kak atas kelahiran aqil naufal..sedap makna nye...nati bawa dtg opis ye..boleh jumpa huhuu...

Ummi Eisya said...

best baca pengalaman bersalin ni..tahniah ye..

Wina Momma Kira said...

berdebarlah baca kak..alhamdulilah semuanya dipermudahkan

sayang kan akak dah bukak 9cm tapi baby masih kat atas..maksudnye baby songsang ke tak turun ke laluan lagi ek?

danishahumaira said...

tahniah mama aqilah, pas ni kena tukar nama blog bukan mama aqilah lagi hehhehe, take a good rest ye

mummy_ayu said...

tahniah lagi sekali...
apa pun dah selamat..lega kan..

norihan said...

tahniah sekali lagi ye...takut mendengarnya tapi rindu pulak dengan keadaan sebegitu...harap aqil naufal menjadi anak yang soleh dan berjaya...

sz | m.s.s said...

alhamdulillah lega dah ye kak...
tak kisahlah baby kuar ikut pintu ke tingkap yg pentingggg selamat...
saya pun dah 2 kali ceaser...doc ada bgtau akak tak pasni utk kelahiran seterusnya mmg ceaser gak?
selmaat berpantang & menyusukan baby ye..

no need to reveal said...

keluar air mata bila baca part dr nak keluarkan baby tu...gembira tp takut nak bersalin pun ada ni..apapun tahniah sekali lagi ehhe

PuteriKureKure said...

ok. akak citer macam pengalaman saya yang dulu. bezanya akak dah buka 10cm tapi baby masih kat atas. saya tunggu hampir 10jam bukak masih 6cm dan baby tak turun2. pon kena csect.

ni yang gerun nak beranak ni. huhu.

apapon, alhamdulillah aqil selamat dilahirkan. memang muka fotostat aqilah ok! hehe.

gee ryder said...

huh akak punye pengalaman ni mcm sekelip mata jer, sekejap jer dah 9cm eh..
saya time aqeel dulu tumpah darah gak tp langsung takde rasa sakit.siap bole tido semula haha,bgn pagi bru gi spital

KLMari said...

Tahniah Kak Puteri dan family !!! Baby AN comelll..:) Mesti Aqilah suka sangat adik dah keluar....Moga cepat sembuh pada mama dan baby comel...jaga diri...:)

Sue said...

tahniah.. teringat exp bersalin anak no.2. mmg mendebarkan walau da penah ada pengalaman no.1...

@nie-najib said...

tahniah mama.. teringat masa bsalin czer juga dulu... masa tu pk czer pn czerla asalkan baby selamat..

alfa juliet said...

tahniah..jgn lupa bf baby k..

ann @ hatiberbunga said...

alhamdulillah semua nya dah ok wpun kena czer.
(tetiba teringat time bersalinkan Asyraf.. huhu.. czer gak tu.)

sw33tdarling said...

wahhh tahniah..!! walaupun terpaksa gak C-Ser..
tapi saya takde lagi pengalaman kembar darah, dah 3 org anak alhamdulillah takde yg kembar darah.. takmo rasalah!
Inviting You To Join Give Away PILIH THEME BLOG

K-Baby said...

Salam Mommy,
Kelakar pulak cerita awak walaupun dpt rasa kesakitan masa nak deliver tu. Anyway would you mind dropping by our blog and join our giveaway in conjunction with our blog launch!
You could win cute slogan tees for your lil ones!mykedaibaby.blogspot.com

Zur@ZaRi said...

panjang betoi citer...
tp ending tetap best sbb ader aqil...
salam kenal dear=))

Juliza Sihatnatural said...

Wah.....saya pon czer...kene induce 2x...epidural...sbb contraction kuat sgt...bukaan 4cm je....xgerak2...last2,..operate...;)

Ape2 pon..syukur..2 2 selamat....hihi...

Feel free lawat blog saya...hehe...

www.sihatnatural.blogspot.com