Tuesday, December 28, 2010

Hari Ke-10 Aqil Naufal


Hari ke 10 Aqil Naufal... Actually ada kuning... discharge 20 Disember... tidur semalam kat umah... esoknya... Jururawat Klinik Kesihatan Nilai datang, kecoh kata Aqil Naufal kena kuning... paksa we all ke klinik untuk ambik darah baby ... we all pun kalut gak lah... alih-alih bacaan 265.. so kata diorang kena masuk sepital... hish... paksa we all masuk Hospital Seremban, katanya Hospital Serdang tak terima kalau bacaan kuning cuma 265... laa... kalau tak terima buat apa suruh we all admit... tak faham betullah... tapi kitorang berkeras nak ke Serdang... sebab semalam baru discharge dari sana kan.. takkan nak membilang hospital kat Malaysia ni... doktor sana pun hairan camana KK Nilai boleh suruh we all admited sedangkan bacaan kuning hanya 265... tapi diorang terima jugaklah, baby lain semua dok bawah 2 lampu... Aqil Naufal je 1 lampu... satu hari satu malam esoknya dah keluar... bila bacaan turun 227... Esoknya... nurse KK Nilai datang lagi... cek baby... dia kata kuning lagi sila bawak baby ke klinik untuk ambik darah... eh-eh... excuse me... ko ingat aku tak de keje lain nak layan korang gi klinik je ke...?? tak kuasa lerr... mama cakap.. mama tak nak cek up kat klinik kesihatan nilai lagi... mama nak cek up kat private je... eh-eh dia tetap berkeras jugak suruh cek darah... sukati korang la... mama buat bodoh je... esoknya lusanya... setiap hari selepas kitorang keluar sepital tuh... memang hari-hari nurse Nilai ni datang umah... tiap-tiap hari ok... bukan selang sehari atau selang 2 hari... dok bebel suruh gi cek darah... semalam mama bawak gi klinik depan tuh... doktor yang we all biasa.. Dr Hana... kata.. sikit sangat dah kuningnya tinggal kat muka je lagi.. tengok pada keadaan kuning yang dah tak banyak cam ni.. tak perlu dah nak ambik darah... jemur je baby kat matahari pagi.. 3-4 hari lagi hilangla kata dia... Hari ni mama tunggu je nurse tu datang nak cakap apa yang dr hana cakap... tapi tak de plak datang ri ni... huhuhuhu... hari ni kira hari ke-10 Aqil Naufal... dan pusat pun dah tanggal Sabtu lepas... harap Aqil Naufal bertambah sihat...

19 comments:

ciK mOt ©™ said...

kak, pusat aqil naufal dah luruh ke lum...simpan sekali ngan pusat kakak dia...biar beradik sikit dua orang tu...hehehe

mummy_ayu said...

wah..kejab ajer dah 10 hari..
bab kuning tu...tak leh nak ckp apa..sbb Ian & Iris dua2 kena kuning & tahan sepital lebih kurang seminggu gak..tapi kena dok bawak 1 lampu jer la sbb tak de la tinggi mana pun...

yantz-yeem said...

tahniah kak..comel nya aqil naufal..nama pun sedap...kuning ke?biasa lah bby baru lahir kan...akk bg je susu akk byk2 kat aqil...pastu juz dedahkan bdn dia kat cahaya matahri..jgn direct cahaya...kat tepi tingkap pun dah ok...x yah kelaur umh sbb udara kt luar blom tentu bersih...kalo x ok akk mandikan je ngan ubt air cina...selmt berpantang kak!!!

Sue*suriyati said...

jgn ikut sgt ckp nurse2 tu...apa ingat bby kita byk sgt darah, hari2 nak ambik darah...kite dulu pun kena mcm tu tp mak kita wat bodo je...2 kali je dia bawak cucu nye g chek...haha

my little family & kaftanbatik said...

dah bg aqil minum air sengkuang cina yg di blend? try la bg.. insyaAllah cepat turun. ANis dulu lepas bt mcm tu br turun kuning tu..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

tahniah kak..comel nya aqil naufal..nama pun sedap..dkt dgn my danish..hehe..:D

My Special Mall said...

comel jer..... harap cepat kebah ya

atie said...

Takpe mama, ada lagik 80 hari kan, hikhik. Tahniah atas kelahiran putera naufal yang sangat comel

cikceriacorner said...

comelnye akak

ieda said...

nurse yg sgt rajin & sgt prihatin..hehe
mungkin dia pernah tengok baby yg dapat kesan sampingan akibat kuning ni sebab tu dia risau sgt.

~ yus ~ said...

Kalau tali pusatnya dah tinggal, lagi cepat kuning tu hilang kak. Misi ni memang gitu kan kak. Ingat kita ni larat nak gi klinik hari2 suruh check darah. Kesian kat baby tu asyik kena cucuk nak ambik darah..huhu

Afne said...

kak, tahniah kak. afne br sempat baca blog ni. tahniah dh sepasang. take care & slmt berpantang :)

LayarLara said...

larat plak ko melayan kerenah misi desa tu ye... kalau aku.. terkeluarlah anak tekak ko jerit bagi salam... memang aku tak bukak pintu.

ibuafiqahhuzaifah said...

sabar la kak...
masa huzaifah lahir pun nurse kat klinik kesihatan cakap kena kuning..
gelabah la kita nie g klinik amik darah..
walhal xkena kuning pun..sikit2 jer..
hampeh tul!
buat gelabah jer..dah la kita nie dalam pantang...
tali pusat kakak n adik dia cantum skali kak..org tua2 la suh buat camtu..irni follow jerr..
selamat berpantang!
selamat berpantang...

kerengga said...

salam puteri,

comelnya & gebu baby. tahniah. sblm ni silent reader sj :). baru kali ni terpanggil nak tegur. tak perlu layan sgt nurse tu, diorang yg lebih2. suka paksa2 org. doktor rilek sj. bila gi hospital gov, time nak cucuk ambik darah tu, biasanya dia tak bagi parents masuk kan?dia ambik baby saja. my experience,pernah nurse cucuk 2 tempat sbb 1st time tak dpt darah utk test kuning.

pizet said...

nurse memang gitu..dia kira nak suruh p ambik darah ja...mungkin untuk kebaikan tapi cian bb la asyik kena cucuk ambik darah

Sue said...

masa khalish dulu pun nurse KK suh gi spital cek darah. tp bila g spital doc kata tak perlu pun sbb tak nmpk kuat sgt kuningnye. sabor je la.. makin ensem la aqil.

kak, kalo nk check up kat hosp serdang terus pegi kt O&G ekk? bwk buku merah kan? kalau buku merah klinik private punye leh tak.. mula2 plan nk bsalin kat private. tp cam sayanggg je duit. heehe

erienz said...

comei sngt..bilalah rezeki sy pulak...

ceera said...

alamak kak
terlambat sudah..

tahniah kak.. dah dapat sepasang.. comel!